9.2 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Bilanţul unui mandat istoric: 56 de proiecte cu finanţare atrasă de aproape 500 de milioane de lei! 18 au fost finalizate, iar 38 sunt în implementare

După patru ani în care a experimentat o funcţie ingrată, care i-a adus şi popularitate, dar şi mult „venin” din partea adversarilor politici, Elena Lasconi a mărturisit că a fost mult mai greu decât s-a aşteptat. Şi nu neapărat din cauza volumului de muncă, fiind obişnuită cu efortul susţinut din vremea în care a practicat profesia de jurnalist. În plus, fiind o fire activă, programul de lucru prelungit şi diversificat este compatibil cu stilul său de acţiune. Însă, spre deosebire de domeniul privat, căruia, până la poziţia de primar, i-a dedicat întreaga sa carieră, la stat, puhoiul de proceduri şi timpul impus pentru parcurgerea fiecăreia atârnă ca bolovanul de agenda de investiţii. Chiar şi aşa, bilanţul a patru ani de stăruinţă întrece realizările unor primării bogate şi chiar pe ale Consiliului Judeţean Argeş. 56 de proiecte cu finanţare nerambursabilă de aproape 500 de milioane de lei, dintre care 18 au fost duse la bun sfârşit, iar 38 sunt în curs de realizare, reprezintă bilanţul unui mandat istoric pentru Câmpulung, aşa cum l-a numit primăriţa Elena Lasconi.

  • „Mă încarc foarte tare din energia pe care o găsesc pe teren. Altfel aş fi renunţat, pentru că este un consum foarte mare şi stresul înseamnă boală”

Ritmul de dezvoltare a dat impresia de „împietrire” şi în acest mandat, întrucât începutul activităţii Elenei Lasconi la Primărie a însemnat chiar început. Început de la zero! Adică întocmirea de cadastre, în lipsa cărora nu se puteau depune proiecte la forurile finanţatoare. „În Ardeal sunt cadastre din 1800 şi ceva. La noi nu a fost niciun interes să se facă cadastre, pentru că s-a furat din domeniul public cât s-a vrut. Din cele 225 de străzi erau cadastrate una şi un pic. Clădirile… puţine. Probabil, le numărai pe degetele unei mâini. Totul începe de la un cadastru. Dacă nu ai un cadastru, nu poţi să faci o documentaţie. Apoi se face studiu de fezabilitate, după care trebuie să intre în Consiliul Local, urmează proiectul tehnic şi toate se supun licitaţiei. Pentru o banalitate, cum a fost sistemul de iluminat public, ca să schimbăm becurile vechi cu becuri LED, licitaţia a durat 13 luni. Suntem la stat şi sunt o mulţime de proceduri birocratice. Nu mai vorbim despre toate petiţiile, blocajele şi procesele.”, a declarat Elena Lasconi la emisiunea „Jurnal Administrativ”, difuzată de Muscel TV.

Însă nici lentoarea generată de birocraţie, nici sabotajele politicului n-au eclipsat satisfacţia produsă de reacţia pozitivă a oamenilor. „Pe primar îl înjură toată lumea, responsabilitatea este pe viaţă, e plătit cel mai prost… parlamentarul ia mai mulţi bani. Cert este că mă încarc foarte tare din energia pe care o găsesc pe teren.”, spunea Elena Lasconi, la câteva ore după ce a revenit de pe teren, din zonele Grădişte şi General Dragalina. „Nu ştiu în câte meserii de pe această lume vine lumea ca să te ia în braţe şi să-ţi mulţumească. Am făcut cu copiii „grămada cere vârf”. Altfel aş fi renunţat, pentru că este un consum foarte mare şi stresul înseamnă boală. Simt că fac ceva care contează foarte mult. Şi oamenii se bazează pe ceea ce fac eu.”, a adăugat aceasta.

  • Un mandat istoric   

Ca o concluzie a acestui mandat, primăriţa spunea că a fost bine, „pentru că s-au întâmplat lucruri istorice. În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, suntem premianţi. Primăria Sectorului 6 – îl admir pe primarul Sectorului 6, chiar dacă nu este în aceeaşi echipă cu mine -, care nu este o primărie săracă, aşa cum este cea a Câmpulungului, a accesat mai puţini bani decât Câmpulungul. Consiliul Judeţean Argeş a accesat mai puţini bani europeni decât noi. Când am tras linie, totalul proiectelor a fost de aproape 500 de milioane de lei. Mai exact, 483.711.548 lei. Vorbesc despre 56 de proiecte, dintre care am finalizat 18 şi 38 sunt în implementare. „Implementare” nu înseamnă că ele sunt undeva pe un raft. Nu, se lucrează la ele. Se lucrează la procedura de achiziţie pentru eficientizarea energetică a şcolilor şi a celor 13 blocuri din Vişoi, între care şi cele două blocuri Turn. Eu spun că, cel mai târziu, la sfârşitul verii, vom avea schele pe toate aceste clădiri. Este esenţial următorul mandat, ca să le continuăm şi să le finalizăm, întrucât avem un termen de finalizare. Şi sunt proiecte foarte grele.”, a mai precizat şefa Executivului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!