În preajma sărbătorii Pascale, Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” devine epicentrul unei frumoase tradiţii ce aduce împreună comunitatea din Podu Dâmboviţei. Cu o săptămână înainte de Învierea Domnului, sub îndrumarea Ralucăi Busioc, coordonatoarea Centrului de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara şi cu sprijinul părintelui paroh Dănuţ Nonoşel, localnicele se adună la slujbă, îmbrăcate în splendide costume populare muscelene.
An de an, în Duminica Floriilor, iniţiativa Ralucăi Busioc devine o tradiţie deosebită în Dâmbovicioara. Cu cer senin şi vreme ca de vară, femeile satului au strălucit în cele mai alese straie populare, pregătite cu grijă pentru a lua parte la eveniment. Ca de fiecare dată, înainte de momentul de final al slujbei, corul dâmboviciorencelor a răsunat în toată biserica, recitând una dintre cele mai frumoase pricesne, specifică zilei de Florii. Copii, părinţi şi bunici şi-au împletit vocile într-o armonie perfectă, care a sensibilizat auditoriul până la lacrimi.
„Noi, astăzi, suntem botezaţi, suntem jertfiţi cu crucea Mântuitorului Iisus Hristos. El este cu capul plin de spini, iar noi suntem cu capul plin de gânduri urâte. El, ştim bine, în această perioadă este cu rănile deschise şi cu inima sfâşiată de durere şi de suliţă, noi, însă, suntem de multe ori cu inimile pline de răutate, de viclenie, de răzbunare. El, Mântuitorul, este cu mâinile şi cu picioarele pironite pe cruce, noi, de multe ori, suntem cu mâinile zgârcite de lăcomie şi cu multe pofte. Iubiţii mei, Biserica ne cheamă în această zi de sărbătoare, în aceste zile în care Postul cel Mare al Paştelui s-a încheiat. De mâine (n.r. luni, 29 aprilie 2024), vom începe o altă perioadă, în care vom lua parte la pătimirile Domnului nostru Iisus Hristos şi nu putem lua altfel parte decât prin rugăciune, prin participarea la privegheri, prin luarea aminte la seriile deniilor şi toate să fie despre mântuirea noastră, lăsând de-o parte toate gândurile, toate răutăţile, prin mărturisirea la spovedanie. Iubiţii mei, deschideţi larg porţile inimilor voastre şi primiţi pe Împăratul Păcii, pe Mântuitorul Iisus Hristos, ca El să ne stăpânească sufletele, conştiinţa, mintea. Îl primiţi odată cu Sfânta Împărtăşanie, după ce v-aţi curăţat sufletul prin post, prin rugăciuni, prin privegheri, prin milostenii şi prin spovedanii. Lăsaţi-L pe Domnul să fie stăpânul vostru, pentru ca să fim vrednici cu toţii, pentru a ajunge în Ierusalimul cel ceresc, aşa cum am păşit astăzi cu emoţie şi cu bucurie, noi toţi.”, a fost un fragment din mesajul transmis de preotul Dănuţ Nonoşel credincioşilor prezenţi la slujba de Florii.
Biserica a dăruit ramuri de salcie pentru fiecare enoriaş, care semnifică biruinţa omului asupra diavolului după cele 40 de zile de postire şi după intrarea Mântuitorului în Ierusalim. „La mulţi ani tuturor florilor din viaţa dumneavoastră, să fiţi precum florile cele văzute, pentru că, ştim bine, ne aduc zâmbete, ne aduc miresme, ne aduc bucurie şi noi putem fi la fel, pentru florile din viaţa noastră, precum soarele, pentru că, vedem bine, ele fără lumină nu pot înflori. Aşadar, şi noi să căutăm lumina şi să facem aşa fel încât să nu ştie stânga ce face dreapta, pentru că nu trebuie să căutăm laudă la oameni, ci lauda s-o primim de la Dumnezeu atunci când va fi momentul! Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi răspuns invitaţiei mele şi sunt complet copleşit de răspunsul dumneavoastră şi nădăjduiesc ca aceasta să fie un început al bucuriei dumneavoastră, aşa cum este pentru mine în fiecare zi, în această parohie!”, le-a transmis credincioşilor părintele Dănuţ Nonoşel.
După slujbă, preotul Dănuţ Nonoşel i-a îndemnat pe enoriaşi să rămână pentru a lua parte la o masă festivă organizată în curtea bisericii cu ocazia sărbătoririi Floriilor. Sub îndrumarea celor mai pricepute bucătărese din zonă, mesele s-au umplut cu o varietate de delicatese locale. Pe lângă mâncărurile tradiţionale, fiind dezlegare la peşte, platourile au fost bogate în diverse preparate din peşte, iar în mijlocul mesei se aflau coşuleţe pline cu icre proaspete, peşte pregătit la tigaie şi alte specialităţi, care emanau arome apetisante. Alături, se întindeau platouri cu prăjituri, fiecare mai delicioasă decât cealaltă, care au încântat toate gusturile.
La sărbătoare Floriilor din Dâmbovicioara, oameni minunaţi s-au adunat împreună pentru a arăta că sunt o comunitate unită. Au participat la rugăciuni, au cântat şi au luat masa împreună, la iniţiativa pusă în practică de preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Podu Dâmboviţei, de părintele Dănuţ Nonoşel.
Robert Adrian ŞTEFAN