Şi-au făcut de lucru autorităţile noastre la începutul anului trecut, când puterea politică din Consiliul Local a votat ideile Executivului de reorganizare a instituţiei, cu accent pe rărirea efectivelor la Poliţia Locală! De un an, Primăria pierde timpul cu procesele declanşate de cei afectaţi de restructurarea personalului, care au oprit, prin instanţă, efectele discutabilei Hotărâri nr.16, pe care o s-o ţinem minte tot mandatul. Acum un an, când s-a votat, nu m-au impresionat ideile de reformare a domeniilor de activitate ale Primăriei, fiind tentată să-i dau dreptate lui Ivan, care a remarcat că schimbările se fac de dragul schimbării. Adică să nu fie ca în timpul lui Ţâroiu. Dacă Elena Lasconi simte că lucrează mai eficient cu serviciile reorganizate după viziunea ei, atunci, foarte bine că s-a produs schimbarea. Instanţa a stopat mişcările de trupe de la Poliţia Locală şi eliminarea postului lui Marcel Pârşan de la Protecţie Civilă. Procesele generate de Hotărârea 16 nu cred că depăşesc pregătirea unui absolvent de Drept care ocupă un post în Primărie, căci pentru astfel de situaţii a fost angajat, dar, dacă şefii lor susţin că sunt copleşiţi de treburile cotidiene, se umblă din nou la „teşchereaua” publică.
S-a umblat cu folos până acum, căci s-au câştigat speţe importante. Cazul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, încheiat definitiv, toamna trecută, la Bucureşti, într-o manieră favorabilă, în sensul că municipalitatea a scăpat şi de plata altor sute de mii de lei în contul Institutului Naţional al Patrimoniului, care-şi făcuse prostul obicei să o cheme în garanţie, şi de contractul cu Romconstruct. Iar INP trebuie să restituie Primăriei cheltuielile cu procesul. Alt litigiu câştigat, deocamdată, la prima instanţă este cel pentru pământul şi parcarea de la Mausoleul Mateiaş. Urmează Curtea de Apel. S-a câştigat definitiv şi acţiunea deschisă de Nicolaie Alexe, care se baza pe instanţă pentru anularea dispoziţiilor fostului primar, nevoit să-l suspende din funcţie. A rămas „încremenit”, vreme de un an, apelul moştenitorilor Hotelului Regal şi s-a pierdut litigiul cu Nicolae Căţoiu, faţă de a cărui victorie, cu siguranţă, Primăria va riposta mai departe, la Curtea de Apel.
După acest lot de cauze, pentru care noua administraţie şi-a asigurat apărarea de cum s-a instalat în funcţie, în toamna anului 2020, a urmat un „pachet” de şase dosare, toate generate de intenţiile de reorganizare a instituţiei şi, în special, a serviciului cu al cărui şef primăriţa are o răfuială continuă. Vara trecută, Executivul obţinea acceptul Legislativului municipal de a angaja un apărător profesionist în procesele generate de măsura insuficient pregătită a reorganizării Poliţiei Locale. Hotărârea adoptată de Consiliul Local în ultima zi a lunii iunie enumeră speţele pentru care Primăria voia să-şi ia avocat. Deşi, creându-se un precedent prin victoria la judecata de fond a consilierilor PSD Liviu Ţâroiu, Ciprian Neculăescu şi Mirabela Manea, prin care aceştia au obţinut anularea, respectiv suspendarea restructurării Poliţiei Locale, prin concedierea celor 13 agenţi de pază, nu era exclus un eşec cu repetiţie şi în cauzele cu fiecare disponibilizat în parte.
Cele şase dosare în care a fost asigurată reprezentarea de către avocat angajat de Primărie erau: cel cu aleşii de la PSD, care nu a ajuns încă pe rolul Curţii de Apel, deşi Tribunalul l-a soluţionat în aprilie, anul trecut, cele cu patru paznici de la Poliţia Locală şi cel cu Gabriel Corleanu, de la Administrativ, căruia i-a fost desfiinţat postul.
În 2022, pentru a treia oară în acest mandat, autorităţile înaintează Consiliului solicitarea de a încuviinţa o cheltuială ale cărei şanse de recuperare sunt aşa şi aşa. Celor cinci procese legate de Poliţia Locală, care au apărarea rezolvată, li se adaugă alte patru. În total, sunt şapte propuneri pentru şedinţa de luni, însă patru au legătură cu poliţiştii locali. Reclamantul Dragoş Nicolae şi-a chemat şefa la judecată, nemulţumit de rezultatul evaluării activităţii sale, pentru care i s-a acordat şi o medalie de aur. Justificarea distincţiei a fost că prestaţiile Poliţiei Locale au fost răsplătite, nu cele ale şefului, dar mai rar s-a pomenit ca subordonaţii să funcţioneze brici (nu e cazul aici) cu un coordonator slab. Disputa dintre reclamantul Nicolae şi pârâta Lasconi se mută din birourile Primăriei la Tribunal. Vă amintesc că postul lui Nicolae este protejat de verdictul PSD-iştilor, care a pus frână intenţiei lui Lasconi de a-l retrograda pe şeful Poliţiei Locale la Circulaţie, ca să-şi ia meritatele urări de la şoferii buluciţi pe străzi neîncăpătoare, în timp ce stă blocat un centru în care nu munceşte nimeni. Cu cât întârzie mai mult dosarul la Curtea de Apel, căreia i se va adresa Primăria perdantă la Tribunal, cu atât Dragoş Nicolae îşi menţine poziţia de şef.
Tot de deznodământul pe care Curtea de Apel îl va da tărăşeniei cu Poliţia Locală depind procesele iniţiate de paznici. Unele au fost suspendate până la soluţionarea definitivă a cauzei PSD-iştilor. Care va fi continuată doar de Mirabela? Întreb, pentru că Liviu Ţâroiu a ieşit la pensie şi din administraţia locală, iar Ciprian Neculăescu va ajunge sigur subprefect, conform asigurărilor pe care noi le-am primit de la superiorii lui pe linie politică. Mirabela Manea a rămas singurul reclamant în procesul împotriva primăriţei Elena Lasconi pe subiectul Poliţiei Locale.
PSD-iştii nu sunt singurii apărători ai poliţiştilor locali, căci a ripostat în instanţă pentru aceştia şi Sindicatul Naţional al Poliţiei Locale. Nu ştim mai nimic despre această solicitare care debutează la Tribunal. Tot din acelaşi registru: al cincilea dosar iniţiat de unul dintre paznicii concediaţi completează „pierderea de vreme” pe care şi-a asigurat-o Primăria dând o hotărâre care i-a complicat, nu glumă, existenţa. Şi ca să fie circul complet, se judecă cu şefa şi poliţiştii locali rămaşi, tot cu sindicatul la înaintare, de data aceasta, „distracţia” fiind mutată la Tribunalul Bucureşti.
De urmărit şi votul de luni, pentru că aleşii care n-au votat reorganizarea – şi au fost destui – n-au fost de acord nici cu angajarea de avocaţi pentru cauzele în care este implicată Poliţia Locală.