11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

A treia ediţie “Eco-Bazar” la Câmpulung

Asociația Culturalis, în parteneriat cu Colegiul “Carol I”, vor fi la Convivial pe 12 mai

Duminică, 12 mai, începând cu ora 11.00, la Câmpulung se va ține, în treilea an la rând, un târg de o zi la care – în loc de schimburi comerciale – vor avea loc schimburi de idei și de practici legate de grădinărit și alimentație sănătoasă, troc de plante și semințe, ateliere educative despre mediu și biodiversitate pentru toate vârstele, proiecție de film și diverse alte activități legate de ecologie.

Împreună cu vizitatorii, organizatorii vor construi o grădină sustenabilă de tip “grădină verticală” și un “hotel de insecte”, vor explica de ce este importantă pentru mediu și cum se face o compostare corectă, vă vor invita să priviți insecte la microscop și să pictați lanțuri trofice folosind pigmenți naturali. Iar cei care vor vizita, pe 12 mai, Grădina Convivial (Negru Vodă 266) vor mai învăța, de exemplu, cum se poate obține o apă enzimatică sau care sunt plantele comestibile pe lângă care trecem zilnic fără să știm.

Însă, în calitate de membri ai eco-comunității locale, evenimentul va provoacă să participați activ și la un troc de plante și semințe, un “free-store” de haine cărora vreți să le dați o viață nouă sau la biblioteca “de o zi” la care puteți aduce pentru a fi răsfoite, cărți despre natură și ecologie.

Cafeneaua Convivial, gazda evenimentului, se va pregăti pentru vizitatori cu un meniu special de eco-bazar, cu gustări de la producători locali, cu limonadă, siropuri și gofre. Intrarea este liberă și evenimentul este pentru toate vârstele, dar sunteți așteptați să veniți cât mai “sustenabil” – la pas, cu bicicleta, cu propria sticlă sau cană de voiaj ș.a.m.d. – și, mai ales, să nu uitați să vă confecționați și să purtați o pereche de antenuțe, deoarece această ediție le este dedicată insectelor și organismelor mici. Pentru a marca rolul lor deosebit de important în susținerea vieții, prin polenizare, fertilizare, igienizare și descompunere, medicină, dar și ca inspirație pentru domeniul tehnic sau cel estetic.

Nu în ultimul rând, cu sprijinul Institutului Francez, veți putea urmări, duminică, filmul “Animal”, selectat și împărtășit câmpulungenilor de festivalul “CULMEA: film și educație de mediu” din Brașov, un documentar care urmărește traseul a doi adolescenți în căutarea soluțiilor de coabitare pașnică și responsabilă a omului cu celelalte specii. Pentru programul complet al evenimentului, vă rugăm să vizitați pagina Eco-bazar de pe Facebook – https://shorturl.at/gjlIY

Cum s-a născut a treia ediție Eco-Bazar

Asociația Culturalis (www.culturalis.ro) are ca misiune să aducă oameni împreună, cu grijă față de natură și față de semeni, prin programe făurite pentru toate categoriile de vârstă și care cuprind teme de educație, mediu și cultură comunitară. Împreună cu Ludic Nature și Colegiul Național Pedagogic “Carol I”, asociația derulează în perioada februarie-iulie 2024 proiectul “Explorator în Câmpulung”, ce are ca scop stimularea conștiinței ecologice și civice a elevilor de liceu, utilizând ca instrumente biodiversitatea locală și promovarea consumului responsabil. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus, acțiunea proiecte de participare a tinerilor la viața democratică.

Elevii colegiului au participat la patru ateliere practice sub îndrumarea trainerilor și cu sprijinul doamnei profesoare Cora Palade. Atelierele au avut un format practic și s-au derulat sub formă de activități interactive, jocuri de rol, explorări în natură și exerciții de identificare a florei locale.

Unul din scopuri este ca, în viitor, tinerii să pună mai ușor în aplicare propriile idei de proiecte pentru a schimba în bine comunitatea în care trăiesc. Acesta este motivul pentru care în cadrul “Explorator în Câmpulung” s-a născut ideea de a mentora elevii pentru organizarea unui eveniment despre sustenabilitate: cum răspundem nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi(din lucrarea “Viitorul nostru comun”, Națiunile Unite 1987). Oportunitatea de a implica elevii în organizarea unei noi ediții a Eco-Bazarului a presupus lucrul în echipe pentru pregătirea activităților, dar și pentru asigurarea logisticii și comunicării de care este nevoie pentru un eveniment cu publicul. Elevii Colegiului “Carol I”, beneficiari ai proiectului, împreună cu mentorii și managerii proiectului vă așteaptă duminică, 12 mai, în Grădina Convivial pentru a vă împărtăși câteva soluții la îndemână ca să puteți beneficia de resursele și mecanismele biosferei și ca să puteți adopta ce aici înainte o relație mai sănătoasă cu lumea vie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!