4 C
Campulung Muscel
18/01/2025

Pe lângă renovarea energetică a clădirii, la Secţia Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie va fi montat un lift

Primăria Câmpulung are în derulare patru proiecte mari în domeniul Sănătăţii: renovarea energetică a Spitalului Câmpulung, a Pavilionului Administrativ – fosta Maternitate şi a Secţiei Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie şi modernizarea şi dotarea cabinetelor medicale din Policlinică. Cea mai avansată este investiţia de la Spitalul Municipal, care are constructorul desemnat şi pregătit să înceapă lucrul. Proiectul vizând Polinica este, deocamdată, în etapa de licitaţie, pentru stabilirea executantului lucrării de punere a punct a cabinetelor medicale. Pentru celelalte două clădiri ale Spitalului, programate să treacă prin intervenţii de eficientizare energetică, Secţia Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie şi Pavilionul Administrativ, n-a fost demarată încă procedura de achiziţie a serviciilor constructorului, deşi mult n-ar mai fi până la termenul final al contractului de finanţare încheiat prin P.N.R.R., care este 30 ianuarie 2025.

  • Care sunt problemele clădirii  

Municipalitatea a încheiat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, gestionarul P.N.R.R., pe 24 ianuarie 2023. Proiectul de renovare energetică a Secţiei Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie este finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C5 – Valul Renovării. P.N.R.R. alocă o valoare totală de 2.332.192,13 lei, reprezentând 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Data începerii proiectului este considerată 31 ianuarie 2023, iar data încheierii, potrivit contractului de finanţare, este 30 ianuarie 2025.

Intervenţiile de renovare energetică se vor efectua pe o suprafaţă desfăşurată de 848 mp. Conform expertizei tehnice, clădirea este încadrată în gradul III de risc seismic şi nu are nevoie de lucrări de consolidare. Auditul energetic, a cărui realizare a presupus o inspecţie în teren, a scos la iveală următoarele deficienţe majore cu influenţă negativă asupra siguranţei exploatării şi performanţelor energetice:

  • tencuiala faţadelor exterioare este cea iniţială, nerefăcută;
  • izolaţia termică a elementelor exterioare de construcţie nu este în conformitate cu reglementările în vigoare, valorile rezistenţelor termice ale pereţilor exteriori şi terasei situându-se cu mult sub valorile minime obligatorii, menţionate în Ordinul 2641/2017;
  • clădirea dispune de o instalaţie de încălzire centrală cu apă caldă de tip bitubular, cu distribuţie inferioară; acelaşi tip de reţea e utilizat pentru transportul şi distribuţia apei calde de consum; conductele pentru transportul agentului termic sunt din oţel;
  • radiatoarele sunt, în mare parte, cele iniţiale din fontă, cu robinete de închidere şi reglaj parţial funcţionale, alimentate de coloane verticale aparente, cu armături de echilibrare şi golire nefuncţionale; o parte din corpurile de încălzire sunt radiatoare noi din oţel.
  • În ce constă investiţia

Deficienţele enumerate, împreună cu vechimea imobilului, conduc la necesitatea creşterii performanţei energetice clădirii prin izolarea termică a faţadelor şi refacerea finisajelor, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă energetic, termoizolarea podului şi înlocuirea reţelei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire aferentă părţilor comune şi refacerea distribuţiei de apă caldă menajeră.

În cadrul proiectului se vor adopta soluţiile propuse de expert pentru eficientizare energetică în pachetul complet de soluții, cu podul cu vată minerală de sticlă de 30 cm grosime, considerat cel mai bun.

În cadrul investiţiei se vor realiza lucrări de:

-reabilitare termică la anvelopa clădirii, în scopul creşterii performanţei energetice, se va adopta soluţia izolării pereţilor exteriori cu vată minerală bazaltică de faţadă de 15 cm grosime, protejată cu o masă de şpaclu de minim 5 mm grosime şi tencuială acrilică structurată de minim 1,5 mm grosime.

-înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă cu tocuri şi cercevele din PVC pentacameral, cu geam termoizolant low-e, având un sistem de garnituri de etanşare şi cu posibilitatea montării sistemului de ventilare controlată a aerului. Profilele vor asigura proprietăţi optime de statică a ferestrei şi se vor încadra cel puţin în clasa de combustie C2 – greu inflamabil.

-reabilitarea podului prin termoizolarea cu vată minerală de sticlă de 30 cm.

-reabilitarea planşeului peste subsol prin izolarea termică a planşeului cu polistiren extrudat de 10 cm grosime, protejat cu o masă de şpaclu armată.

-reabilitarea instalaţiei de încălzire:

  • Se propune ca sursă regenerabilă de energie folosirea pompelor de căldură de tip aer-apă şi integrarea acestora în sistemul existent de încălzire prin intermediul unui puffer – stocător cu două serpentine şi automatizarea aferentă. Schimbarea, eventual, a tabloului şi chiar a branşamentului electric pentru a suporta şi suplimentul de putere datorat instalării pompelor de căldură. Montarea pompei de căldură presupune şi o automatizare (sistem de control activ), care, în momentul în care pompa de căldură nu va mai face faţă, din cauza temperaturilor exterioare prea scăzute, va comuta pe încălzirea clasică. De asemenea se propune o instalaţie de panouri solare termice cu tuburi vidate, care să asigure apa caldă menajeră de consum prin intermediul unui boiler bivalent. Pentru reducerea consumului de energie electrică s-a prevăzut înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durată mare de viaţă şi consum redus. Corpurile noi se vor monta pe aceleaşi poziţii şi pe aceleaşi circuite electrice existente. Suplimentar, se vor monta panouri solare fotovoltaice pentru asigurarea parţială a consumului electric din acestea. Pentru reducerea consumului de energie datorat ventilării spaţiilor, se propun recuperatoare de căldură locale, în toate spaţiile;
  • înlocuirea totală a distribuţiei instalaţiei de încălzire centrală cu conducte noi;
  • izolarea conductelor de distribuţie a agentului termic pentru încălzire înlocuite;
  • montarea unui robinet de echilibrare termohidraulică pe racordul termic;
  • înlocuirea totală a distribuţiei de apă caldă menajeră cu conducte noi din PPR;
  • izolarea conductelor de distribuţie a apei caldă menajeră înlocuite;
  • montarea de robinete de sectorizare şi robinete de golire la baza coloanelor.

Intervenţiile propuse pentru clădire conduc la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puţin 50% faţă de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea fiecărei clădiri. În cadrul proiectului se vor instala şi două puncte de încărcare rapidă (cu putere peste 22kW) pentru vehicule electrice.

  • Va fi montat şi un lift

City-managerul Ioana Marcu spunea că la Secţia Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie va fi montat şi un lift. Aceasta a povestit o experienţă proprie neplăcută avută cu bunica, înainte de a o pierde, când aceasta a avut nevoie de spitalizare în cadrul acestei secţii. „Psihiatria este la etaj. Îmi amintesc că, acum doi ani, am fost cu bunica la Psihiatrie, avea şi o mână ruptă, era în vârstă, avea demenţă şi a trebuit s-o urc pe braţe, pentru că Psihiatria este la etaj şi nu există lift.”, a relatat aceasta un episod trist, aşa cum sunt, probabil, multe altele de care au avut parte şi alte familii ale bolnavilor.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!