11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

Cât vor rezista florile de pe bulevard? Dacă nişte cetăţeni au călcat precum animalele până şi pământul pregătit pentru plantare!

„Trăim în Câmpulung! Vedeţi zi de zi!” Cam aşa a sunat explicaţia viceprimarului Alin Vlădău pentru fapta stricării solului abia pregătit pentru a fi plantat cu floră ornamentală pe Bulevardul „Pardon”. Aţi remarcat că, în această săptămână, s-a înviorat spaţiul rezervat florilor pe aleea pietonală a centrului, după ce lucrătoarele de la Seră au sădit lalele şi narcise. Mai mare frumuseţea să vezi culoare în alveolele „pastilei” centrale, care amplifică senzaţia plăcută care îl încearcă pe cel care trece ori se odihneşte pe bancă. Sunt conştienţi şi iniţiatorii acţiunii de înfrumuseţare a bulevardului că se vor găsi destui care le vor distruge munca, fie din prostie, fie din răutate, fie din imboldul hoţiei, fie din toate la un loc. Dacă până şi în pământul proaspăt nivelat şi pregătit pentru sădirea de a doua zi au intrat precum animalele!

  • Vicele Alin Vlădău: „Au călcat de zici că a fost cu intenţie”

Viceprimarul Alin Vlădău a povestit cu amănunte dezamăgirea simţită în momentul în care a văzut solul pregătit pentru plantare stricat de cei care au intrat, ca necuvântătoarea care nu gândeşte, printr-un spaţiu pe care buna creştere te obligă să îl ocoleşti. Pietonul are la dispoziţie destule zone prin care poate trece de pe stradă pe bulevard şi invers, nu are de ce s-o ia direct prin alveolele destinate spaţiului verde. Doar dacă nu are minte, bun simţ ori grijă pentru bunul colectiv.

Lipsa acestor atribute s-a văzut în seara dinaintea acţiunii de plantare, când alveolele au fost călcate în picioare. „Cei de la Sere au adus pământ pe bulevard, l-au nivelat, l-au săpat, apoi au plantat flori. În seara de după acţiunea de pregătire a solului pentru a pune, a doua zi, florile, m-a sunat domnul Ciortan (n.r. şeful de la Întreţinere Spaţii Verzi) să-mi spună că nu mai înţelege ce se întâmplă în acest oraş. Pentru că fix pe acolo cu călcat, seara, trecătorii! La ora zece m-am dus… nu credeam. Aşa era. Cât de mult spaţiu ai acum pe bulevard ca să treci… sunt 50 de centimetri… să faci pasul. Au călcat de zici că a fost cu intenţie. Ieri au plantat florile. Sunt curios să văd până mâine ce se întâmplă.”, a relatat viceprimarul Alin Vlădău, invitat la emisiunea „Obiectiv muscelean”, de la postul Clar TV.

Acesta nu crede în puterea de descurajare a unor asemenea gesturi primitive a unor panouri cum erau pe vremuri: „Nu călcaţi iarba!” ori „Nu călcaţi florile!” „Dacă vezi un strat cu flori, nu te arunci pe el! Eu stau la curte. Dacă a pus soţia în grădină un strat cu ceapă, când începe să iasă ceapa şi se vede atât de frumoasă, eu mă apuc să calc pe ea?! Nu poţi!”, a continuat acesta.

Uite că alţii, de lene, ca să nu ocolească alveolele, au putut să intre direct prin ele. Măcar să fi făcut pasul peste ele, nefiind prea largi! „De ce credeţi că au îngrădit cei de la blocuri florile sădite în faţa blocului? Căci nu ar trebui să fie îngrădite cu acele gărduleţe urâte. Ar trebui ca spaţiul să fie liber. Pentru că sunt oameni care intră şi calcă pe ele. Nu ştiu de ce, nu mă întrebaţi de ce. Nu mă întrebaţi de ce au călcat pe bulevard.”, a mai spus Alin Vlădău.

  • Prea mulţi murdăresc bulevardul, fiindcă, pur şi simplu, nu le pasă!

Vremea caldă, prietenoasă, a umplut bulevardul de lume. Lume neprietenoasă cu ceea ce s-a făcut în centrul Câmpulungului din banii tuturor. În ciuda numărului mai mult decât suficient de coşuri de gunoi, este o mizerie înfiorătoare şi pe trotuare, şi pe carosabil. În special, pe carosabil, rosturile dintre bucăţile de piatră cubică fiind pline de chiştoace înghesuite între spaţiile despărţitoare. Şi nu numai mucuri de ţigară sunt împrăştiate peste tot, ci găseşti pe jos toate neamurile de resturi aruncate de necivilizaţii pe care tot sperăm să-i vedem şi amendaţi.

„Mergeţi şi vă uitaţi pe bulevard, căci se circulă, fiind cald şi frumos… după amiaza, sâmbăta, duminica. Ce-şi cumpără de la „Petru” li se dă într-un „coif” de hârtie, pe care, după ce mănâncă, îl fac mototol şi-l aruncă pe jos. Şi nimeni nu le zice nimic.”, a explicat viceprimarul una dintre cauzele mizeriei de nelecuit. Admite şi el că, de teamă, cetăţenii educaţi nu-i atenţionează pe autorii gesturilor incalificabile. „Mi-e frică, mamă! Ăştia se întorc la mine şi mă bat.”, i-a recunoscut o bătrânică vicelui.

„80% dintre câmpulungeni sunt civilizaţi şi nu strică. Dar sunt 20% cetăţeni din alte zone. Şi eu îi ştiu. Am stat în zona pieţei 20 de ani, chiar mai mult am de când lucrez. Le-am studiat comportamentul. În zona Statuii am făcut curăţenie zilnic. Şi am avut un caz cu un cetăţean care a parcat maşina, a deschis uşa, şi-a scuturat scrumiera şi a făcut un maldăr de chiştoace. Era cu doamna. M-am dus cu mătura şi cu făraşul şi le-am spus: „Adunaţi acum!” N-au comentat. Ei sunt cei 20% care nu sunt responsabili faţă de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Vin la Câmpulung, îşi fac veacul şi, dacă este zi de sărbătoare, este oraşul plin de oameni din alte zone. Ei strică.”, a povestit Alin Vlădău un episod cu un ins venit dintr-o comună învecinată. Unul dintre multele în care a fost implicat şi înainte să ajungă viceprimar.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!