11 C
Campulung Muscel
22/05/2024

Elena Lasconi are cea mai slabă concurenţă care a fost vreodată la funcţia de primar. Şapte candidaţi, dintre care patru sunt la prima încercare

În 2024, îşi doresc funcţia de primar şapte candidaţi, fiind una dintre cele mai reduse participări înregistrate în ultimii 34 de ani, în lupta pentru conducerea Câmpulungului. Este posibil ca popularitatea Elenei Lasconi, care face să se ţină degeaba scrutinul pentru poziţia de lider al municipiului Câmpulung, să fi zădărnicit dorinţa unora de a se înscrie într-o cursă cu câştigător cunoscut din start. Dacă o ţine Dumnezeu sănătoasă şi protejată de jenantele încercări ale adversarilor politici de a o vedea condamnată penal – deşi este primarul care a desfiinţat conceptul de „comision” la contractele Primăriei -, Elena Lasconi va conduce încă patru ani municipiul. Va conduce mult şi bine, dacă asta îşi va dori, căci, judecând după calitatea rivalilor iviţi în 2024, ar fi păcat ca oraşul să ajungă pe mâna vreunuia dintre aceştia.

 • Participare slabă  

Sunt 7 candidaţi în 2024, un număr redus simţitor faţă de 2020, când au concurat la funcţia de primar 10 persoane. Interesul pentru funcţia de primar, oricum, este în scădere, trendul arătând astfel:

 • Alegerile din 1996 – 23 candidaţi;
 • Alegerile din 2000 – 27 candidaţi;
 • Alegerile din 2004 – 12 candidaţi;
 • Alegerile din 2008 – 7 candidaţi;
 • Alegerile din 2012 – 7 candidaţi;
 • Alegerile din 2016 – 10 candidaţi;
 • Alegerile din 2020 – 10 candidaţi.

O participare la fel de slabă ca în prezent s-a mai înregistrat la alegerile care îl aveau pe liberalul Călin Andrei „cap de afiş”, când contracandidaţii erau conştienţi că aveau şanse nule să-l învingă.

 • Patru candidaţi noi

Dintre cei şapte înscrişi până la termenul limită, patru sunt la prima încercare: Georgel Mădulărea (PSD), Norris Măgeanu (PNL), Andrei Dobrescu (AUR) şi Alexandru Zichil (AD).

 • Elena Lasconi şi Virgil Stuparu, la a doua încercare, Marius Dumitrescu, la a treia încercare

Au experimentat gustul victoriei sau al înfrângerii trei dintre participanţii la procesul electoral din 9 iunie 2024: Elena Lasconi, în 2020, Virgil Ioan Stuparu, în 2020, şi Marius Dumitrescu, în 2016 şi 2020.

Elena Lasconi a fost câştigătoarea categorică a alegerilor de acum patru ani, cu aproape 56% (7.484 voturi), în timp ce primarul în funcţie, Liviu Ţâroiu, cu 23%, a scos un scor plasat sub jumătatea performanţei electorale a preferatei alegătorilor câmpulungeni. A fost un dublu record al Elenei Lasconi în istoria alegerilor locale la Câmpulung, şi ca rezultat, şi ca prima femeie aleasă în fruntea municipiului.

Să spunem ceva şi despre „veteranul” acestor alegeri locale, perseverentul Marius Dumitrescu, avantajat oarecum de reorientarea politică, pentru a treia oară, către partidul Dianei Şoşoacă, susţinută de o masă de alegători cuceriţi de manifestările stridente ale controversatei senatoare. Să trecem în revistă scorul lui Marius Dumitrescu la precedentele scrutine. În 2016, din 10 candidaţi, Marius Dumitrescu, din partea PNŢCD pe atunci, s-a poziţionat pe locul 9, fiind votat de 220 de persoane (1,89%). În 2020, trecut la Partidul Alternativa Dreaptă, Dumitrescu, votat de 25 de inşi (0,19%), s-a situat ultimul din cei 10 aspiranţi la funcţia de primar.

În 2020, Virgil Ioan Stuparu a candidat ca independent, poziţie care i-a adus 88 de voturi (0,66%) şi locul 8 în ierarhia celor 10 concurenţi. În 2024, deschide lista Partidului Umanist Social Liberal.

Iată cum arată oferta electorală în 2024 pentru funcţia de primar:

 • Elena Lasconi, primar (Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei)
 • Georgel Mădulărea, administrator (Partidul Social Democrat)
 • Norris Măgeanu, preşedinte FRAS (Partidul Naţional Liberal)
 • Andrei Dobrescu, avocat (Alianţa pentru Unirea Românilor)
 • Virgil Ioan Stuparu, mediator (Partidul Umanist Social Liberal)
 • Marius Dumitrescu, manager (Partidul S.O.S. România)
 • Alexandru Ionuţ Zichil, antreprenor (Partidul Alternativa Dreaptă)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!