10.8 C
Campulung Muscel
13/05/2024

La două luni de la începerea construcției Mănăstirii „Sfântul Neagoe Basarab”, de la Vlădești, fundația bisericii principale a fost adusă la nivelul solului

La Vlădești, o nouă așezare monahală și-a făcut apariția pe 21 februarie 2024, odată cu începerea construcției Mănăstirii „Sfântul Neagoe Basarab”. Cu fiecare zi care a trecut, noul lăcaș de cult a început să prindă, ușor-ușor, contur. La două luni de la începerea lucrărilor a fost turnată placa la cota 0, astfel temelia Bisericii, săpată la trei metri și jumătate, a ajuns la același nivel cu solul.

Mănăstirea este așezată pe terenul eliberat de șapte saivane ale fostului C.A.P., oferind astfel o nouă destinație unei părți din peisajul agricol care își schimbase chipul odată cu trecerea timpului. Pe 1 mai 2024 se împlinește un an de când a fost așezată piatra de temelie a mănăstirii și, tot la această dată, se împlinește un an de când a fost instalat primul egumen al noii comunități monahale, părintele Cosma Giosanu. Pentru a asigura continuitatea serviciului religios pe durata construcției au fost ridicate provizoriu un paraclis și două anexe de locuit. Paraclisul, amenajat pe un schelet metalic, urmează să fie dezmembrat și donat ulterior, după terminarea procesului de construcție.

În paralel cu lucrările de construcție au fost întreprinse și altele, precum: „Aici, la Biserica aceasta, s-au mai făcut câteva lucruri provizorii. S-a pavat în jurul ei și am reușit să facem un mic magazin pentru pelerinii care au început să vină în număr din ce în ce mai mare. Duminică, după slujbă, vom face și o agheasmă la temelia Bisericii.”, a punctat părintele protosinghel Cosma Giosanu. Totodată, în parcarea mănăstirii a mai fost instalată și o cruce înaltă de lemn, ce măsoară aproximativ 5 metri.

În cazul în care sunt doritori să ajute cu cât poate fiecare, o sumă cât de mică, pentru ca lucrările să nu se oprească, pot dona online, pe portalul https://sfantulneagoe.ro/doneaza/. Slujitorii schitului apreciază fiecare contribuţie, fie că a fost 20 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult de atât, întrucât ceea ce se adună permite continuarea investiţiei.

Altă formă de ajutor o constituie direcţionarea a până la 3,5% din impozitul datorat. „Conform Codului Fiscal, orice contribuabil poate dispune direcţionarea a până la 3,5% din impozitul datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult. Pentru direcţionarea a până la 3,5% din impozit către Mănăstirea „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab” se completează Formularul 230:https://sfantulneagoe.ro/doneaza/#formular230 Contribuabilul trebuie să completeze doar secţiunea DATE DE INDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI  (Nume, Prenume, CNP) şi să semneze în caseta:  Semnătură contribuabil.

Formularul se completează în două exemplare:

-originalul se depune la:

  1. a) organismul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
  2. b) organismul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalți contribuabili persoane fizice;

-copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

Termenul limită pentru depunerea formularelor este 25 mai.”, sunt informaţii ajutătoare, pe care le găsiţi pe site-ul https://sfantulneagoe.ro/doneaza/, unde sunt postate şi instrucţiuni pentru completarea Formularului 230.

Persoanele care vor să sprijine edificarea mănăstirii, pot completa, semna şi descărca Formularul 230 online, într-un minut, fără drumuri la ANAF. Documentul se trimite pe e-mail, la adresa: sfneagoebasarab@gmail.com. Echipa organizaţiei se va ocupa să trimită formularul la ANAF.

Donaţiile se mai pot face în numerar, direct la Schitul „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab”, sau prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Schitului „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab”, Vlădeşti, Argeş:

LEI: RO12RNCB0022173805230001

EURO: RO28RNCB0022173805230004

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!