3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Pentru studiul cerbilor s-au montat camere video, o parte dintre ele pe fondurile Rucăr, Stoeneşti, Râul Târgului şi Piatra Craiului

Sunt irezistibile fotografiile inserate în raportarea activităţilor pe care Fundaţia „Conservation Carpathia” o realizează lunar pentru mass-media, pentru a ţine la curent comunităţile locale cu ceea ce întreprinde în domeniul protejării naturii. În special, imaginile cu animale, surprinse fie cu aparatul foto, fie cu ajutorul camerelor de supraveghere montate în pădure, în scopul studierii comportamentului sălbăticiunilor, sunt o delectare pentru cei care îndrăgesc acest gen de fotoreportaj. Informarea, care conţine acţiunile lunii februarie, face referire la râs, cerb, urs, lup, zimbri, castori, dar în colajul foto veţi descoperi şi alte specii de animale, dar şi păsări. Cercetarea având ca subiect cerbul continuă, fiind fructificată informaţia furnizată de 20 de camere de pe mai multe fonduri, printre care şi Rucăr, Stoeneşti, Râul Târgului şi Piatra Craiului.

  • „Datorită pădurarilor noştri, avem plăcerea de a raporta o lună complet liberă de orice activităţi de exploatare forestieră ilegală”

Raportul de activitate aferent lunii februarie, remis redacţiei noastre de Fundaţia „Conservation Carpathia”, este structurat pe cinci coordonate: Pădure: conservare şi management; Reconstrucţie ecologică; Conservare faună; Programul „Afaceri Verzi”; Comunicare şi comunităţi locale.

„Pădurarii noştri rămân eroii necunoscuţi ai eforturilor noastre de conservare. Datorită acestora, avem plăcerea de a raporta o lună complet liberă de orice activităţi de exploatare forestieră ilegală.”, precizează cei de la „Conservation Carpathia”, cu referire la prima secvenţă a comunicării lor.

„Nu ştim când dăm startul, dar ne antrenăm”, abordează aceştia secţiunea destinată reconstrucţiei ecologice. „În solarii a fost liniştea dinaintea unei primăveri incerte. Experiența ultimilor ani ne-a arătat că vremea în martie şi în aprilie este imprevizibilă şi nu ştii niciodată dacă poţi face plantări când ţi-ai propus. Avem planuri ambiţioase şi în această primăvară. Vom efectua lucrări de reconstrucţie ecologică pe următoarele şantiere: Dobroneagu, Valea Lungă, Groapele, Basa. Vom face completări pe Valea Dâmboviţei – la Tămaş şi Comisu. Flavius Răuță, colegul nostru responsabil de creşterea puieţilor în pepinierele fundaţiei, a pregătit 70.000 de puieţi de molid, scoruş, paltin şi brad, pentru a fi plantaţi în această primăvară. Mai avem câteva mii în creştere, dar nu sunt încă pregătiţi să ajungă pe munte, motiv pentru care am achiziționat încă 180.000 de puieţi de fag şi molid.”, transmit aceştia.

  • „Am achiziţionat o dronă cu termoviziune pentru activităţile de prevenţie a conflictelor cu animalele sălbatice, dar şi garduri electrice”

Conservarea faunei este, poate, cel mai atractiv capitol al informării celor de la „Carpathia”, de aceea vi-l prezentăm integral, întocmai cum ne-a fost transmis.

S-a râs, s-a şi întins prin copaci. Ar fi râs de noi râşii dacă nu terminam de verificat toate camerele de monitorizare la această specie. După recuperarea cardurilor cu imagini, începe partea cea mai interesantă a lucrului: identificarea fiecărui lynx în parte.

Fiecare cu treaba lui. Studiul la cerbi merge bine, de fapt în această etapă mergem noi mult pentru a verifica camerele. În februarie am ajuns la 20 de camere de pe fondurile Rucăr, Izvoare, Stoeneşti, Râul Târgului, Bârsă şi Piatra Craiului, Şercăiţa. Vestea bună e că niciuna dintre camere n-a eşuat în a furniza imagini minunate ale acestei specii maiestuoase.

Zimbri, castori şi… nişte lupi la plimbare. Pentru a monitoriza nivelul de stres la zimbri în diferite perioade, am colectat probe de fecale de la 30 de indivizi, care vor fi analizate pentru determinarea nivelului de cortizol.

Zimbrii din ţarcul de la Nucşoara încă au nevoie de hrană, deci ne-am ocupat să le ducem. Tot în zona ţarcului de la Nucşoara am identificat pe camera de monitorizare o haită cu 7 lupi. Este interesant să vedem relaţia dintre specii.

Linişte, castorii se odihnesc. Castorii au fost mai puţin activi în această perioadă. Pregătim documentaţia pentru noua campanie de capturare şi relocare a castorilor în această primăvară.

Când e prea cald nici somnul nu se lipeşte, iar foamea te cam înghionteşte. Moş Martin (Ursus arctos) a fost activ, dar nici noi n-am stat. Am fost de gardă, am verificat ca în zonele vulnerabile să funcţioneze gardurile electrice. Am achiziţionat o dronă cu termoviziune pentru activităţile de prevenţie a conflictelor cu animalele sălbatice, dar şi garduri electrice, parte din donaţia realizată de Ursus.”

  • Programul „Afaceri Verzi”. „Pe 22 februarie, comunitatea antreprenorilor din „Roadele Munţilor” a învăţat despre social-media şi poza de produs, într-un atelier susţinut de Alex Damian, fotograf şi creator de conţinut. Echipa noastră a vizitat producătorul de ceaiuri din plante Manufactura Papne, într-un schimb de experienţă.” Ferma de Biodiversitate Cobor. 7 viţei s-au născut, în februarie, în cireada surelor de stepă. Primăvara e multă muncă în fermă, iar noi ne pregătim deja de curăţarea terenurilor şi lucrările specifice.
  • Comunicare şi comunităţi. „La Nucşoara şi Lereşti, împreună cu Asociaţia „Casa Bună”, facem în continuare şcoală, grădiniţă şi distribuim alimente. Proiectul cu tenisul de masă în şcoli deja are primele rezultate. Avem câţiva copii care au fost recrutaţi la un club unde fac performanță, deşi, în octombrie, nu ştiau să ţină paleta în mână. Pădurea cu „Poveşti Nemuritoare” prinde rădăcini. Poţi fi şi tu parte, adoptând un fag secular.”, transmit cei de la „Conservation Carpathia”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!