8.4 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Ajutorul, dragostea şi credinţa oamenilor fac posibilă continuarea construcţiei mănăstirii de la Vlădeşti

„Peisajul” se schimbă de la o săptămână la alta pe şantierul Mănăstirii „Sfântul Neagoe Vodă Basarab” din comuna Vlădeşti, a cărei construcţie a început pe 21 februarie 2024. Faptul că se lucrează fără întrerupere, pentru a se împlini dorinţa părintelui stareţ Cosma Giosanu, ca, în acest an, edificiul să fie ridicat „la roşu”, este posibil datorită celor care au dat curs apelului de sprijin al demersului. Construirea unui aşezământ monahal de amploarea celui aflat în lucru, în prezent, la Vlădeşti înseamnă un câştig nu doar pentru viaţa spirituală a Muscelului şi a Argeşului, ci conduce la dezvoltarea turismului religios în zonă, o şansă uriaşă a localităţilor care fructifică această oportunitate. S-a văzut încă de la evenimentul de sfinţire a locului, pe care urma să se înalţe, mai întâi, un schit după rânduială athonită, câtă lume încurajează – la acel moment, prin participare – astfel de iniţiative pentru suflet. Sute de credincioşi din mai multe judeţe, inclusiv din Moldova, de unde a venit ieromonahul Cosma Giosanu, care a păstorit la Mănăstirea Sihăstria Neamţ, au vrut să trăiască un moment istoric: construcţia unei mănăstiri în Muscel.

  • Cum pot sprijini construcţia mănăstirii credincioşii care doresc să se implice

Cum s-a îmbunat vremea, către sfârşitul lunii februarie, s-a turnat temelia schitului care, în timp, se doreşte a fi ridicat la rangul de mănăstire. La o lună distanţă de debutul construcţiei, constructorul a avansat substanţial lucrările, spre deosebire de şantierele investiţiilor publice, încă „nedezmorţite” într-un martie capricios, cum îi este reputaţia. Unde prestează un executant serios, lucrul avansează mulţumitor, aşa cum se întâmplă la Vlădeşti, o localitate care va fi avantajată de prezenţa acestui locaş de cult pe teritoriul său.

Pe lângă profesionalismul constructorului, contează foarte mult implicarea credincioşilor în susţinerea financiară a costurilor prilejuite de edificarea unui complex monahal impresionant ca dimensiune. Existenţa fondurilor asigurate de oameni cu dragoste pentru Biserică a eliminat întreruperile, până în acest moment, în derularea proiectului. Situaţie care este de dorit să se păstreze în continuare, pentru ca firma executantă să se ţină de planul asumat: dacă sunt bani, construcţia va fi gata până la Crăciun, iar, la anul, va fi acoperită.

Reluăm apelul de mobilizare a credincioşilor, pentru a sprijini, prin contribuţiile lor, menţinerea ritmului de lucru din prezent.

În cazul în care sunt doritori să ajute cu cât poate fiecare, o sumă cât de mică, pentru ca lucrările să nu se oprească, pot dona online, pe portalul https://sfantulneagoe.ro/doneaza/. Slujitorii schitului apreciază fiecare contribuţie, fie că a fost 20 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult de atât, întrucât ceea ce se adună permite continuarea investiţiei.

Altă formă de ajutor o constituie direcţionarea a până la 3,5% din impozitul datorat. „Conform Codului Fiscal, orice contribuabil poate dispune direcţionarea a până la 3,5% din impozitul datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult. Pentru direcţionarea a până la 3,5% din impozit către Mănăstirea „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab” se completează Formularul 230. Contribuabilul trebuie să completeze doar secţiunea DATE DE INDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI (Nume, Prenume, CNP) şi să semneze în caseta: Semnătură contribuabil.

Formularul se completează în două exemplare:

-originalul se depune la:

a)organismul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;

b)organismul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalți contribuabili persoane fizice;

-copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

Termenul limită pentru depunerea formularelor este 25 mai.”, sunt informaţii ajutătoare, pe care le găsiţi pe site-ul https://sfantulneagoe.ro/doneaza/ , unde sunt postate şi instrucţiuni pentru completarea Formularului 230.

Persoanele care vor să sprijine edificarea mănăstirii pot completa, semna şi descărca Formularul 230 online, într-un minut, fără drumuri la ANAF. Documentul se trimite pe e-mail, la adresa sfneagoebasarab@gmail.com. Echipa organizaţiei se va ocupa să trimită formularul la ANAF.

Donaţiile se mai pot face în numerar, direct la Schitul „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab”, sau prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Schitului „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab”, Vlădeşti, Argeş:

LEI: RO12RNCB0022173805230001

EURO: RO28RNCB0022173805230004

Schitul este ridicat pe terenul eliberat de şapte saivane ale fostului C.A.P. Pe 1 mai 2023, a avut loc ceremonia de aşezare a pietrei de temelie a mănăstirii. Tot atunci, a fost instalat primul egumen al noii comunităţi monahale, părintele Cosma Giosanu. Anul trecut, a fost ridicat un paraclis provizoriu, plus două anexe de locuit, pentru a asigura funcţionarea serviciului religios cât durează construcţia schitului. Paraclisul a fost amenajat pe schelet metalic, în ideea ca, după ce mănăstirea va fi gata, să fie dezasamblat şi donat acolo unde este nevoie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!