16/03/2025

Cu cât s-a încasat din taxarea parcărilor de-abia s-a acoperit jumătate din preţul unui parcometru. Primăria a cumpărat zece!

Încasările ridicole comunicate de primăriţă, pe seama parcărilor publice, constituie un motiv de supărare în plus că ne-au crescut nejustificat taxele şi impozitele pentru locuinţe. De parcă ne-ar fi cumpărat Primăria casele, ca să aibă motiv să ne impute biruri majorate după nevoile de consum ale instituţiei! Dar e mai comod să bagi mâna în buzunarul cetăţeanului decât să supraveghezi plata unor servicii oferite de Primărie, aşa cum este taxarea locului de parcare în centru. Ani la rând, ziarul nostru a pledat pentru parcarea contra cost, un lucru de bun simţ, firesc şi obligatoriu, care coincide cu civilizaţia. Vrei ordine în oraş, taxezi parcările, altfel n-are cum să fie descurajată meteahna câmpulungeanului de a-şi propti botul autoturismului în pragul magazinului ori tavernei la care îşi bea cafeaua în „buricul târgului”. Dacă nu-ţi laşi maşina acasă, ca să faci câţiva paşi pe jos, când ai de parcurs o distanţă rezonabilă, mi se pare normal să plăteşti ca să staţionezi în spaţiile amenajate în acest scop.
Mersul pe jos n-a omorât pe nimeni, adult ori copil, dar, cu toate acestea, dimineaţa, înaintea începerii orelor, sunt pustii trotuarele. În schimb… „omor” în trafic, şi la dus, şi la întors, şcolarii fiind dependenţi de deplasarea cu maşina părinţilor ori cu taxi. Fobia de mişcare mă face să mă întreb de ce ne-o fi făcut Primăria trotuare atât de largi pe bulevard dacă nu mai merge nimeni pe jos?!
Ca să vedeţi cât de „eficient” sunt exploatate unele dintre achiziţiile Primăriei, făcute din banii noştri, evident, vă amintesc cât ne-au costat pacometrele. În toamna anului 2019, s-au cheltuit peste 80.000 de lei (80.225,04 lei, pentru cei care doresc informaţia la virgulă) pentru cumpărarea a patru parcometre. În vara anului 2021, dotarea de aparate de taxat parcările publice s-a îmbogăţit cu încă şase bucăţi. Nota de plată: 127.449 de lei. Dacă, în timpul lui Liviu Ţâroiu, un parcometru costa puţin peste 20.000 de lei, în mandatul Elenei Lasconi s-au scumpit un pic, preţul sărind de 21.000 de lei.
Ca să auzim, la prezentarea de săptămâna trecută, că Primăria a încasat, taxând parcările, 14.000 de lei, plătiţi cu numerar, card şi SMS! Doamne fereşte! Adică s-au cheltuit din banii noştri 127.449 de lei ca să încasăm 14.000 de lei! Un pic mai mult de jumătate din preţul unui parcometru! Alo, gospodarii de la Primărie, pe ce lume trăiţi?! Asta înseamnă că, în 2020 şi 2021, nici măcar costul cu cele zece parcometre, care s-a apropiat de 208.000 de lei, n-a fost acoperit din plata tarifului de parcare. Maxim un parcometru!
Insulte ca aceasta la adresa banului public mă revoltă că plătim cu 18% mai mult pentru casele noastre, care sunt munca noastră taxată de “zapciii” de la Primărie, în loc ca instituţia să-şi pună la treabă dotările şi oamenii. Elena Lasconi a avut, săptămâna trecută, o tentativă de a-şi dezmorţi agenţii şi de a le cere să contemple parbrizele, ca să vadă tichetul afişat. Să vedem cât ţine minunea, care a debutat tot cu avertismente, despre care primăriţa spunea, în faţa presei, că au avut efect zero! Şi tocmai de aceea Poliţia Locală a mai irosit o zi cu “gâdilatul”, în loc să treacă la amenzi, ca să aibă Primăria încasări. Că tot se vaită de lipsa banilor.
Avem o instituţie de blegi – dacă n-au curaj să sancţioneze -, la adresa căreia nu pot să spun că-şi merită soarta, pentru că neputinţa lor se întoarce împotriva noastră. V-am arătat cum. În loc să scoată bani din serviciile oferite populaţiei, aşa cum sunt parcările, care, odată taxate, mai uşurează vacarmul auto din centru şi disciplinează traficul de calvar, ne sancţionează cu obligaţii majorate, căci e mai simplu. Nu implică niciun efort din partea conţopiştilor să ne ia banii când defilăm resemnaţi pe la casierie.
Bineînţeles că au apărut şi cârâitorii cătrăniţi că trebuie să achite locul de parcare, dar astfel de refrene trebuie ignorate. Nu şi cele care insistă pentru crearea de parcări în zona centrală, necesitate care nu poate aştepta realizarea proiectului de mobilitate urbană. Această iniţiativă ne propune două parcări subterane, pe care Primăria nu le poate realiza decât dacă accesează fonduri europene. Proces care durează. A „picat” din planurile administraţiei parcarea supraterană din spatele Clubului ARO, o amenajare neinspirată, pentru care s-a făcut un proiect de pomană.
Reclamaţii la adresa insuficienţei parcărilor vin şi din cartiere, dar acolo nevoia va fi rezolvată prin curăţarea în totalitate a domeniului public de garaje. Şefa Executivului spunea, la începutul acestui an, că, în afara proiectului de spaţii verzi, care include şi amenajare de parcări, pune la muncă ADP-ul în acelaşi scop. Zonele mai reduse ca întindere din jurul blocurilor, unde nu se pretează intervenţia unui constructor profesionist, vor fi valorificate ca parcări şi spaţii verzi cu ajutorul muncitorilor Primăriei. Să dea Domnul! Şi tot pentru cel mai mare cartier al Câmpulungului, Vişoiul, unde s-a înfăptuit imposibilul – demolarea garajelor de la „Balada” -, este în lucru un proiect de regenerare urbană, care nu neglijează parcările. Dilema este: ce idei rapide au autorităţile pentru centru? Nădăjduim că un amendament la buget va fi legat de parcări, căci impunerea unui tarif, cu care suntem întru totul de acord, trebuie să vină la pachet şi cu o ofertă de parcări noi din partea Executivului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!