11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

Primarul, în timpul căruia s-au făcut Grădina Publică şi spitalul, a fost bătut pe stradă din cauza unei femei. Agresorul şi-a primit pedeapsa de la însuşi ministrul de Război

Foto: Vechiul sediu al Primăriei Câmpulung, care a existat pe locul Vilei Iacomin, demolat în 1906 pentru construcţia Cazărmii Pompierilor

În urmă cu 136 de ani, presa centrală relata un incident cu iz picant petrecut la Câmpulung, un orăşel care furniza constant articole pentru ziarele bucureştene. Asta şi pentru că bucureştenii se „revărsau” la Câmpulung, în special vara, pentru a se bucura de aerul răcoros şi binefăcător, şi voiau să fie la curent cu mondenităţile târgului şi când se întorceau în capitală. Tărăşenia provincială, ajunsă un „fapt divers” pentru cititorii din ţară, avea o victimă şi un agresor. Victima era însuşi primarul Istrate Rizeanu, care nu degeaba a ajuns să dea numele unei străzi din „buricul târgului”, având cel puţin două realizări notabile menţionate de preotul Ioan Răuţescu în „Câmpulung-Muscel. Monografie istorică”: amenajarea Grădinii Publice şi construcţia primului spital al Câmpulungului. Citind şi alte studii, am înţeles că sunt controverse în privinţa perioadei amenajării Grădinii Publice, dar vom reveni asupra lor cu altă ocazie.        

Pe scurt, primarul a fost bătut pe stradă de un ofiţer, acompaniat de alţi trei militari, fără legătură cu serviciul. Acum, din puţinele informaţii ştiute, omul a avut nişte realizări, prin urmare, motive să fie „altoit” din cauze profesionale nu existau. Pricina maltratării edilului a fost o damă cu orgoliul lezat de nişte vorbe ale primarului, care şi-a instigat soţul să-i apere onoarea, după cutuma timpului.

Agresiunea s-a consumat în primul mandat de primar al lui Istrate Rizeanu, 1886-1890, căci acesta s-a mai aflat o dată la conducerea Câmpulungului înainte de anul 1900. Se ştie cu certitudine şi ziua în care a avut loc bătaia: 20 iulie 1888, de sărbătoarea Sfântului Ilie.

  • Primarul a încasat-o în ziua de Sfântul Ilie. Cazul a ajuns până la ministrul de Război şi ministrul Justiţiei   

Am ales-o dintre toate relatările timpului pe subiectul bătăii de la Câmpulung pe cea publicată în ziarul „Universul”, în vara anului 1888. Vă daţi seama că, petrecându-se în miezul lui Cuptor, când oraşul era plin de vilegiaturişti bucureşteni, aceştia au avut subiect de întors pe toate părţile. Noi îl redăm întocmai cum a fost publicat, datorită exprimării savuroase a scriitorului, cu menţiunea că autorul articolului a greşit numele primarului Câmpulungului, pe care îl chema Rizeanu, nu Rizescu, aşa cum s-a consemnat.

„Bătaie la Câmpu-Lung

Un incident din cele mai regretabile s-a petrecut la Câmpulung în ziua de Sfântul Ilie. Domnul colonel de intendenţă Petroni, însoţit de căpitanul Georgescu, de locotenentul Ştefănescu şi de un simplu soldat, au atacat pe strada Mare pe primarul Rizescu şi l-au maltratat.

Indignarea care coprinsese atât pe orăşeni, cât şi pe bucureştenii în vilegiatură acolo a fost aşa, că colonelul comandant în Muscel a pus la popreală pe agresori pentru a evita represalii.

Peste o oră, colonelul Petroni, în localul Prefecturei, faţă cu prefectul şi cu principalii magistraţi ai oraşului, a făcut scuzele sale formale domnului Rizescu.

Asupra numeroaselor plângeri primite din partea orăşenilor, ministrul de Război („Resboi”, după ortografia vremii) a delegat pe colonelul Şişman, iar ministrul Justiţiei, pe procurorul de curte Manolescu, pentru a face cuvenita anchetă.

Pretextul agresiunii ar fi din cele mai futile. Doamna Petroni, interpretând rău o observaţiune a primarului, telegrafiase soţului său că a fost insultată. Acesta, care se afla la Bucureşti, se repede la Câmpulung şi, fără o vorbă de explicaţiune, comite faptul ce am narat.”

Acesta este conţinutul ştirii care, în ciuda situaţiei neplăcute în care s-a aflat edilul maltratat de ofiţerul a cărui nevastă s-a simţit ofensată, n-are cum să nu vă binedispună măcar prin felul amuzant – pentru aceste timpuri – de a povesti întâmplarea.

  • Pedeapsa aplicată de ministrul de Război bătăuşului: 15 zile în arestul pieţei

Fapta ofiţerului cu „nervii nervoşi”, căreia i-a căzut victimă primarul, a avut şi urmări, de vreme ce s-au sesizat doi miniştri. Ditamai miniştrii! „Ministerul de Rezboiu a hotărât să dea un arest ofiţerilor cari au atacat mai deunăzi pe domnul Rizeanu, primarului oraşului Câmpu-Lung.”, a revenit cu pedeapsa „Universul”, ziarul care a acordat atenţie incidentului de la Câmpulung.

Şi n-a fost singurul, însă ne-am oprit la acesta, întrucât relatările au fost asemănătoare. Iar în „Universul” am găsit cele mai multe amănunte despre nefericita păţanie a primarului. Completăm sancţiunea prezentată de publicaţia citată cu amănuntele din „Vocea Covurluiului”: „Ministrul de Resbel a dat un arest de 15 zile colonelului Petroni, care a bătut pe primarul din Câmpulung. Colonelul îşi face pedeapsa la arestul pieţei.”

Atunci să fi făcut presă!

A consemnat Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!