Ada Milea şi Bobo Burlăcianu, membru fondator al trupei Fără Zahăr, au fost invitaţii speciali ai Alinei Matache şi ai colegilor săi de la Fundaţia „Acasă în Muscel”, pentru a marca încheierea proiectului „CulturAct”, lansat în primăvara anului 2023. Concertul susţinut de cei doi artişti pe scena amfiteatrului Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, în faţa unui public entuziasmat de prestaţiile savuroase ale acestora, a constituit o alegere inspirată a iniţiatorilor proiectului educaţional, dedicat tinerilor. Prezenţa actriţei şi cântăreţei Ada Milea la Câmpulung, în cadrul „CulturAct”, a fost anunţată de Alina Matache în luna mai a anului trecut şi, după un an, planul a devenit realitate. Datorită flerului directorului executiv al fundaţiei, care, în momentul prezentării acţiunilor din calendarul proiectului cultural şi educativ, a luat prin surprindere cu opţiunea sa muzicală, publicul muscelean a avut parte de o seară minunată. Ada Milea şi Bobo Burlăcianu au oferit câmpulungenilor un concert frumos care, prin durată şi calitatea momentelor artistice, a arătat respectul interpreţilor pentru spectatorii răsplătiţi cu mai bine de o oră de umor pe note muzicale.
- Seară minunată datorită recitalului susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăcianu pe scena amfiteatrului Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”
Reuşita serii de vineri, 17 mai 2024, când a avut loc concertul Adei Milea, dar şi reuşita întregului proiect „CulturAct”, o premieră cu acţiuni inedite în care au fost implicaţi tineri din Câmpulung, se datorează Alinei Matache, directorul executiv al Fundaţiei „Acasă în Muscel”. În intervalul mai 2023 – iunie 2024, fundaţia a derulat proiectul „CulturAct – Activităţi educative şi explorări interactive ale culturii locale şi naţionale”, prin intermediul căruia a fost realizat un instrument de promovare a clădirilor de patrimoniu, prin implicarea copiilor de la şase şcoli. Cu ajutorul unor profesori, arhitecţi şi istorici, şcolarii şi liceenii au conceput câteva trasee istorice şi arhitecturale prin intermediul unei aplicaţii mobile de explorare. Experienţele copiilor au culminat cu „Luna Istoriei”, în 2023, şi „Luna Arhitecturii de Patrimoniu”, în 2024.
Programul a inclus şi un atelier legat de istoria ARO, găzduit de Emil Hagi şi Muzeul Automobilului Românesc, derulat împreună cu Asociaţia „Dar de ce?”, specializată în crearea atelierelor pentru copii folosind patrimoniul diverselor muzee. Vă amintim că fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru susţinerea proiectului „CulturAct” au beneficiat de o cofinanţare de 10% din partea Primăriei Câmpulung, totalul cifrându-se la 200.000 de lei. Graţie acestei iniţiative lansate din zona societăţii civile, istoria şi arhitectura vor fi descoperite atât de către cei ai acestor locuri, cât şi de către cei din afara Câmpulungului, într-un mod interactiv, cu ajutorul aplicaţiei mobile create de „Acasă în Muscel” împreună cu elevii celor şase şcoli partenere.
Succesul proiectului a fost marcat, după cum punctam în deschiderea articolului, prin recitalul susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăcianu pe scena amfiteatrului Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, în faţa unui public delectat cu un eveniment de zile mari.
- Gabriel Creţu, preşedintele Fundaţiei „Acasă în Muscel”: „Suntem la finalul unui proiect de care suntem foarte mândri”
Înaintea concertului, a intrat în rolul de amfitrion colegul Alinei Matache, Gabriel Creţu, preşedintele Fundaţiei „Acasă în Muscel”. „Sunt, într-un fel, acasă nu numai în Muscel, ci şi în această clădire emblematică pentru Câmpulung, România şi pentru oricare dintre noi care pleacă mai departe şi, atunci când revine, simte că de aici se încarcă. Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” este o a doua casă şi sunt onorat că ne-au sprijinit să realizăm acest eveniment în această mirifică clădire. Pentru aceasta, aş vrea să-i mulţumesc domnului director George Radu, un prieten şi un distins dascăl, pe care îl respect foarte mult şi aş vrea să-l asigur încă o dată de toată preţuirea mea. Noi, „Acasă în Muscel”, suntem o fundaţie înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate. După un an şi jumătate, suntem la capătul unuia dintre proiectele noastre, „CulturAct”, care încearcă să spună câte ceva despre istoria Câmpulungului, despre vilele, muzeele şi tot ceea ce înseamnă Câmpulung, pe limba elevilor, a celor care se uită cu alţi ochi la tot ceea ce se cheamă istorie şi cultură. Unul dintre profesorii mei de la facultate spunea că ţuica promite în primul an şi, după zece ani, se ţine de cuvânt. Noi cred că ne-am ţinut „un pic” mai devreme, pentru că suntem la finalul unui proiect de care suntem foarte mândri, deoarece am reuşit unul dintre obiectivele majore: să unim copiii din Câmpulung sub o „cupolă” unică, prin care să-şi arate potenţialul. Proiectul a constat în şase grupe a câte zece elevi fiecare, care au reconstruit istoria Câmpulungului sub forma unor trasee, care sunt într-o aplicaţie mobilă. Credem – rămâne să şi verificăm – că suntem singurul oraş care are atât de multe trasee şi atât de multe obiective în acea aplicaţie. Cei 60 de elevi care ni s-au alăturat sunt de la şase şcoli diferite. Ne dorim foarte mult să continuăm.”, spunea Gabriel Creţu, insistând asupra meritelor directorului executiv al fundaţiei, Alina Matache.
- „Oraşul Câmpulung mi se pare că este din ce în ce mai frumos şi sunt bucuros că asemenea proiecte se pot implementa aici”
Într-adevăr, Alina Matache, un om extraordinar, care vorbeşte puţin şi face mult, nu se dă în vânt după scene şi microfoane, dar tot ce a întreprins până acum, în scurta existenţă a fundaţiei, i-a ieşit ca unui organizator de carieră. Încă de la „Hora Urbană”, punctul culminant al „Lunii Istoriei”, s-a simţit bunul gust al acesteia în conturarea unei agende de calitate a unui eveniment la care, de asemenea, a avut invitaţi cu priză la public: componenţii trupei „Hora din bătrâni”, care au asigurat o atmosferă cu nimic mai prejos de cea a horelor din viaţa satului de altădată.
„Este un proiect PNRR, cofinanţat şi de Primăria Câmpulung. Deşi suntem o fundaţie total apolitică – niciunul dintre noi nu face politică şi, la cum se arată lucrurile, niciunul dintre membrii fondatori nu va face politică -, în acest moment, suntem parte într-un proiect împreună cu comunitatea, iar comunitatea este reprezentată de Primărie. Primăria ne-a ajutat foarte mult. Vă mărturisesc că sunt foarte bucuros când ajung în Câmpulung şi văd că oraşul renaşte – este punctul meu de vedere -, oraşul Câmpulung mi se pare că este din ce în ce mai frumos şi sunt bucuros că asemenea proiecte se pot implementa aici.”, a mai precizat preşedintele Fundaţiei „Acasă în Muscel”.
Gabriel Creţu a enumerat şi câteva trasee, pentru a stârni curiozitatea de a fi parcurse: trei sunt referitoare la istoria oraşului – Mănăstirea „Negru Vodă”, Bărăţia şi Muzeul Automobilului Românesc, iar celelalte trei sunt legate de istoricul arhitectural al Câmpulungului – vilele istorice, traseul „Berechet” şi casele muscelene. „Sper să fiţi alături de cei 700 de copii care deja le-au vizitat, să intraţi în aplicaţie şi să le spuneţi dacă au făcut o treabă bună.”, a încheiat Gabriel Creţu, lăsând scena la dispoziţia artiştilor invitaţi în concert care, preţ de o oră şi un sfert, au răsfăţat publicul cu o seară de sărbătoare.
Magda BĂNCESCU