31.9 C
Campulung Muscel
17/07/2024

Evenimentul „Micii proiectanți”, derulat la Colegiul „Carol I”, un succes

Colegiul Național Pedagogic „Carol I” a organizat, în perioada 10-14 octombrie 2022, evenimentul „Micii proiectanți”. Acesta este un proiect finanțat prin programul Meet and Code, susținut la nivel european de software SAP. Evenimentul se adresează elevilor claselor a VI-a și a VII-a care dețin un minim de cunoștințe de programare și este coordonat de către profesorul de Informatică Laura Florescu.

  • Elevii învață cum să proiecteze folosind platforma Tinkercard

Participanții programului Meet and Code sunt învățați de către profesorul Laura Florescu despre cum să proiecteze diferite obiecte în platforma Tinkercard, ca mai apoi să le poată imprima 3D cu ajutorul unei imprimante performante. La ora de curs, profesorul le explică elevilor cum să folosească platforma pentru a crea diferite obiecte și animații, folosind anumite coduri. Aceștia au început, mai întâi, să creeze un breloc doar ca design, iar mai apoi, cu ajutorul unui cod, au reușit să adauge animații ale obiectului. Astfel, obiectul nu mai este un simplu breloc, ci este și animat, datorită codului creat prin platformă. Avantajul folosirii platformei online Tinkercard este că elevii o pot accesa chiar și de acasă, iar în acest fel își pot continua proiectele desfășurate în sala de curs. Este o platformă foarte ușor de accesat și este prietenoasă cu cei începători. De asemenea, profesorul coordonator are acces în permanență la creațiile copiilor de pe Tinkercard și poate ține evidența a tot ceea ce se întâmplă, reușind astfel să-i îndrume pe elevi, fără a se deplasa în mod obligatoriu la calculatorul pe care aceștia îl folosesc.

  • Despre imprimanta 3D folosită de caroliști

Imprimanta 3D folosită de Colegiul Național Pedagogic „Carol I” este o achiziție procurată cu ajutorul unei sponsorizări primite în cadrul inițiativei europene Meet and Code. Are un vârf de 0.7 milimetri, care se încălzește la o temperatură de 220 grade Celsius. Din această cauză, durează aproximativ 5 minute până ca imprimanta să se încălzească și să înceapă imprimarea. În funcție de dimensiunea obiectului proiectat, durata imprimării acestuia variază de la un timp de 30-40 de minute, la câteva ore sau poate ajunge chiar până la două zile. În tot acest timp, imprimanta funcționează în permanență, iar dacă este întreruptă, obiectul care se afla în faza de proiectare nu mai poate fi realizat. Momentan sunt disponibile doar 3 variante de culori: roz, alb și negru.

Potrivit profesorului Laura Florescu, „copiii își vor scoate la imprimantă ceea ce proiectează pe platformă. Acest lucru îi încântă și au altă voință. Este foarte important să vezi munca pe care să o faci și este mult mai diferit ca atunci când doar faci o muncă, dar nu vezi nimic. Așadar, am de gând să le scot tuturor ceea ce au proiectat, însă la o dimensiune redusă, pentru a le putea oferi până la sfârșitul anului. Sunt 4 clase de câte 30 de elevi”.

Evenimentul se desfășoară doar în săptămâna 10-14 octombrie 2022, cu ocazia Code Week. În perioada octombrie-decembrie s-a ales această săptămână în care elevii, împreună cu profesorul moderator, vor coda pe platformă. Laura Florescu a mai adăugat că, după viitoarea vacanță, va face codare cu toate celelalte clase rămase, tot prin platforma Tinkercard, deoarece aceasta consideră că este o platformă de viitor. Cu ajutorul Tinkercard, „cu elevii claselor a VII-a am făcut inclusiv circuite, pentru că le trebuie la roboței. Aceasta este baza, trebuie să învețe să asambleze un robot, să știe ce face fiecare componentă, să știe să o programeze”, a menționat Laura Florescu.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!