15.3 C
Campulung Muscel
18/05/2024

Proprietarul unui teren privat din Flămânda nu-şi dă acordul nici măcar pentru toaletarea brazilor care umbresc apartamentele de la etajele I şi II

Primăria primeşte din partea câmpulungenilor multe solicitări de tăiere a arborilor din cartiere. Asta nu înseamnă că toate sunt justificate, chiar dacă pomii au crescut în vecinătatea blocurilor şi mai umbresc locuinţele oamenilor. Dacă Ocolul Silvic Câmpulung nu aprobă tăierea fie pentru că arborele nu este un pericol, fie pentru că face parte dintr-o specie protejată, doleanţa nu va fi satisfăcută, oricât de mulţi susţinători ar avea. Oricum, într-un bloc sau pe o scară de bloc care are în dreptul său un conifer sau alt tip de copac, părerile sunt împărţite: unii îl vor, alţii nu-l vor, din motive întemeiate ori ba. Viceprimarul Alin Vlădău îi roagă pe cetăţeni să înţeleagă că vegetaţia în spaţiul urban este o binefacere, în condiţiile în care trăim veri toride şi chiar primăvara a atins performanţe meteo cu aspiraţii de Cuptor. Sunt situaţii în care toaletarea copacilor crescuţi deranjant pentru apartamentele oamenilor este obligatorie şi trebuie acceptată de beneficiari, oricât de ataşaţi ar fi de ei. În Flămânda ar fi, însă, nevoie de tăierea crengilor unor brazi care întunecă etajele de jos ale mai multor blocuri, însă proprietarul terenului se opune categoric măsurii. Acest caz şi altele au fost povestite de vicele Alin Vlădău la recentele emisiuni tv care l-au avut ca invitat.

  • Oamenii ar trebui să ţină cont de verile toride şi de temperaturile nefireşti ale primăverii                             

Comisia Primăriei care aprobă defrişările în zonele urbane ale localităţii noastre se deplasează constant în teren, unde, în anumite locuri, sunt deja copaci marcaţi pentru a fi eliminaţi fie din cauza vârstei, fie din cauza pericolului reprezentat pentru imobilele în vecinătatea cărora au crescut, poate, prea înalţi şi prea aproape. Cetăţenii înaintează o cerere Primăriei prin intermediul aplicaţiei E-Muscel sau venind în audienţă, iar destinatarii iau act de dorinţa lor. Nu numai că iau act, dar trebuie să răspundă afirmativ ori negativ, după cum impune situaţia. Fie că sunt înclinaţi către blocuri ori aproape lipiţi, umbrind apartamentele şi dându-le emoţii proprietarilor la rafale puternice, cazurile sesizate intră în analiza comisiei Primăriei.

„Sunt multe zone în oraş, în care arborii creează umbră şi oamenii se vaită că nu mai au lumină naturală în casă. Ei nu iau în calcul faptul că, la noi, clima s-a schimbat, avem vara temperaturi foarte mari în comparaţie cu ultimii 20 de ani. Şi primăvara am avut aproape 30 de grade, cum nu s-a mai întâmplat în Câmpulung. Ori nu-şi dau seama, ori nu apreciază.”, este argumentul viceprimarului Alin Vlădău de a mai tempera cererile de defrişare a cartierelor.

  • „Am depistat mulţi care sunt un risc pentru autoturisme, balcoane şi ferestre”

Când comisia Primăriei merge în zonele din care provin cererile, se revoltă cei care sunt împotriva tăierilor. „Ajungem acolo, ca să analizăm în teren situaţia, şi apar alţi cetăţeni de pe aceeaşi scară a blocului, care se opun acestei defrişări sau toaletări. Când au fost cazuri cu un copac bolnav, oamenii au înţeles. Am depistat mulţi care sunt un risc pentru autoturisme, balcoane şi ferestre. În acel moment, trebuie să iei în calcul majoritatea absolută a locatarilor. 60% să fie pentru. O supunem atenţiei comisiei. O analizăm şi noi, pentru că, până la urmă, suntem gospodari ai oraşului şi ne dăm seama când un arbore este cu probleme. Dar nu putem să tăiem orice arbore care creşte lângă un bloc doar aşa… la dorinţa unui cetăţean care, într-adevăr, este deranjat şi înţeleg. Dar arborii şi zonele verzi sunt foarte importante pentru cartiere.”, a relatat vicele Alin Vlădău la emisiunea „Jurnal administrativ”, de la Muscel TV.

  • Pentru speţa din Flămânda, cetăţeanul trebuie să-şi scoată un certificat energetic, care să ateste că nu are lumină în casă, apoi să-l dea în judecată pe proprietarul terenului pe care au crescut brazii  

Cazuri şi necazuri. „Avem o familie care este supărată că nu ne-am mişcat repede să-i tăiem bradul. Stai un pic, că n-am zis că-l tăiem. Am zis că analizăm. Avem informaţia, ştim unde este, l-am identificat, am vorbit cu comisia. Trimitem lunar către Ocolul Silvic lista cu cerinţele şi unele nu sunt aprobate nici de către Ocol, pentru că ei ştiu ce trebuie să cadă şi ce trebuie să rămână. Eu îl înţeleg pe acest cetăţean că este un brad de talie mică, crescut în dreptul apartamentului. Ideea este că-i umbreşte bucătăria, nu are lumină naturală toată ziua, dar nu este atât de grav ca în Flămânda. Avem o situaţie neplăcută în Flămânda şi îmi pare rău că nu putem s-o rezolvăm, pentru că acolo sunt nişte terenuri private. Proprietarul nu-şi dă acordul nici măcar să i se toaleteze brazii. Trebuie să-l dai în judecată, dar nu poate Primăria să-l dea în judecată. Cetăţeanul trebuie să-şi scoată un certificat energetic, cu care să dovedească faptul că nu are lumină în apartament. Iar cetăţeanul nu merge mai departe. Probabil că, la un moment dat, acea comunitate strâns unită îl va acţiona în judecată pe cetăţeanul respectiv, care are o proprietate în faţa blocului, pentru a avea lumină în apartamente. Acolo, apartamente de la etajele I şi II n-au lumină. Ei mai reclamă şi umezeala.”, a povestit acesta două speţe diferite.

  • „Eu merg foarte des în zona Vişoi III, unde oamenii n-au niciun pic de verdeaţă”

Viceprimarul Alin Vlădău s-a confruntat şi cu cazuri de cetăţeni care, pur şi simplu, vor tăiat pomul de lângă bloc! „Eu i-am informat şi i-am rugat pe reprezentanţii asociaţiilor să-şi cureţe arbuştii în zona blocurilor. Mulţi au făcut acest lucru şi ne-au anunţat că au pus crengile grămadă, ca să ne ducem să le luăm. Am făcut acest lucru şi pentru cetăţeni. Din ce am inventariat noi, sunt foarte mulţi arbori cu probleme în oraş, care trebuie daţi jos, dar toate proiectele care vor urma pun accent pe zone verzi. Chiar dacă noi suntem o zonă verde, Câmpulungul fiind înconjurat de dealuri, iar muntele este aproape, trebuie să fie şi printre blocuri. Eu merg foarte des în zona Vişoi III, unde n-au niciun pic de verdeaţă.”, a încheiat acesta.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!