Până pe 16 decembrie 2022, ar trebui să se încheie procedura de răscumpărare a acţiunilor deţinute de Financiar Urban la Edilul, pe care municipalitatea vrea să le redobândească, la 15 ani distanţă de controversata tranzacţie, prin care o treime din operatorul local a devenit privată. Impediment pentru modernizarea societăţii prin accesarea fondurilor europene, care nu se acordă în situaţia unui acţionariat public-privat. Contractul de concesiune încheiat între municipiul Câmpulung şi Edilul, care a expirat astăzi, 15 septembrie 2022, a trebuit prelungit cu trei luni – durata estimată pentru parafarea tranzacţiei cu societatea lui Gheorghe Văsâi -, altfel operatorul n-ar mai fi putut presta pentru câmpulungeni serviciile de furnizare a apei potabile şi preluare a canalizării. Special pentru aprobarea acestei prelungiri valabile în intervalul 16 septembrie – 16 decembrie 2022, Consiliul Local Câmpulung a fost convocat, pe 14 septembrie 2022, la o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia primăriţa Elena Lasconi a furnizat câteva amănunte despre stadiul discuţiilor cu omul de afaceri care deţine, prin firma sa, 31% din pachetul de acţiuni.
- Preţul acţiunilor în 2017: 3.340.046,25 lei. Preţul acţiunilor în 2022: 2.660.263,92 lei
Contractul prin care municipalitatea a predat în exploatare Edilului infrastructura de apă şi canalizare a fost încheiat pe 15 martie 2000 şi a expirat după 15 ani. Pe 15 martie 2015, a intervenit prima prelungire, cu 7 ani şi jumătate, termen care s-a împlinit pe 15 septembrie 2022. Administraţia intenţionează să preia controlul total asupra Edilului, răscumpărând de la Financiar Urban pachetul de 31% din acţiunile operatorului, vândute în toamna anului 2007.
Intenţii de redobândire a părţii private din Edilul au existat încă din mandatul trecut. În timpul lui Liviu Ţâroiu, Consiliul Local a aprobat, prin Hotărârea nr.93/31 august 2017, cumpărarea pachetului de 2.830.068 acţiuni, la o valoare nominală de 1,1802 lei/acţiune, cu o valoare totală a acţiunilor de 3.340.046,25 lei. „Preţul de cumpărare de 1,1802 lei/acţiune a rezultat în urma negocierii dintre reprezentanţii acţionarilor şi a avut la bază raportul de evaluare a acţiunilor societăţii SC Edilul CGA SA Câmpulung, întocmit la data de 31 decembrie 2016 de către un expert evaluator autorizat.”, a fost motivaţia de la acel moment.
O evaluare s-a făcut şi în mandatul Elenei Lasconi, tranzacţia revenind în actualitate în contextul încetării contractului de concesiune, în lipsa căruia câmpulungenii şi muscelenii nu mai pot beneficia de serviciile furnizate de Edilul. Din cea mai proaspătă evaluare comandată de Primărie a reieşit un preţ mai mic per acţiune decât în mandatul trecut, fapt care conduce la reducerea semnificativă a sumei care ar trebui să i se plătească firmei Financiar Urban. Mai precis, noua evaluare a indicat o valoare a acţiunii de 0,94 lei, de unde rezultă un total aferent celor 2.830.068 acţiuni de 2.660.263,92 lei. Cu 679.782,33 lei mai puţin faţă de evaluarea realizată în mandatul lui Liviu Ţâroiu.
- Omul de afaceri Gheorghe Văsâi a comandat propria evaluare
Vânzătorul acţiunilor a procedat şi el la efectuarea propriei evaluări, care va fi confruntată cu cea a Primăriei. Patronul de la Financiar Urban aşteaptă s-o primească astăzi, pentru a putea avea mâine o întrevedere cu primăriţa Elena Lasconi. „Domnul Văsâi, de la Financiar Urban, care are o parte din acţiunile de la Edilul, a primit, de mai bine de o săptămână, raportul de evaluare pe care l-am făcut printr-o firmă specializată, prin două modalităţi de lucru. A ieşit evaluarea undeva la 2,5 milioane lei, pe rotund. Menţionez faptul că înainte era vorba de peste 3 milioane de lei. Dânsul a decis să facă şi el un raport de evaluare, pe care încă nu l-a primit. A zis că are promisiuni pentru ziua de mâine (n.r. joi, 15 septembrie 2022). Aveam programată o întâlnire astăzi (n.r. 14 septembrie 2022) şi a zis că, cel mai sigur, vineri. Vineri, va veni să discutăm, cu un raport de evaluare, pe care ni-l va prezenta şi domnia sa. Mie mi s-a părut corect să facem un raport de evaluare, a ieşit mai jos (n.r. preţul acţiunilor) şi, de aici încolo, trebuie să negociem. Nu înseamnă că trebuie să dăm 3,3 milioane sau 2,5 milioane… trebuie să negociem, se face o comisie de negociere, urmăm procedurile.”, a declarat primarul Elena Lasconi, la şedinţa Consiliului Local, ţinută în după amiaza zilei de miercuri, 14 septembrie 2022.
Elena Lasconi a mai precizat că, înainte de a se intra în procedura de negociere, va trimite invitaţii de participare tuturor consilierilor locali. „Eu chiar insist şi o să facem notificări tuturor, dacă vreţi să participaţi. Nu aveţi drepturi la negociere, dar puteţi să participaţi la această negociere.”, i-a anunţat aceasta pe membrii Consiliului Local.
- Comisia de negociere este formată din: Ioana Marcu, Mădălina Zăgărin, Violeta Iarca, Marian Bădescu şi Alexandra Ioniţă
De altfel, hotărârea Consiliului Local adoptată pe 29 iulie 2022, când s-a stabilit că vor fi menţinute prevederile normei din 2017 privitoare la răscumpărarea acţiunilor, cu excepţia preţului, prevede posibilitatea participării la şedinţele comisiei de negociere a consilierilor locali. Şi nu numai a lor.
Prin hotărârea aprobată pe 29 iulie 2022 s-a constituit o comisie care va negocia preţul de cumpărare a pachetului de acţiuni de 31%, deţinut de Financiar Urban la Edilul. Fac parte din comisia de negociere: administratorul public Ioana Marcu, preşedintele comisiei, arhitectul şef Mădălina Zăgărin, directorul executiv Violeta Iarca, consilierul Marian Bădescu şi consilierul juridic Alexandra Carmen Ioniţă. Secretariatul comisiei va fi asigurat de către juristul Anca Georgiana Marin.
Hotărârea prevede că la şedinţele comisiei pot participa, în calitate de invitaţi, primarul, membrii Consiliului Local, reprezentanţi ai Edilului, precum şi orice alte persoane, la solicitarea comisiei.
Elena Lasconi speră ca, în speţa Edilul, să repete succesul înregistrat în negocierile cu Marcel Proca, pentru cumpărarea aripii private din Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. În acest caz, Primăria a obţinut o reducere a preţului pe care îl va plăti cu 60.000 de euro faţă de cât şi-ar fi dorit proprietarul spaţiului să primească de la autorităţile locale. „O negociere s-a purtat şi la Casa de Cultură şi probabil că o să discutăm săptămâna viitoare despre acest punct. Spaţiul era evaluat la 270 şi ceva de mii de euro. Raportul nostru a fost iniţial pentru 230.000 euro. Eu, împreună cu comisia de negociere, am bătut palma pentru 210.000 euro.”, a amintit Lasconi reuşita discuţiilor cu patronul piteştean.
Magda BĂNCESCU