20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

„Scrisoarea Primarului” pe 2022. Anul în care s-au depus proiecte de peste 500 milioane de lei

Fiind început de an, perioadă în care se pregăteşte bugetul local pentru 2023, primăriţa Elena Lasconi a găsit potrivit să le transmită câmpulungenilor cum s-au cheltuit banii plătiţi de ei Primăriei în contul obligaţiilor anuale. În 2022, activitatea administraţiei publice locale a fost axată preponderent pe depunerea de proiecte cu finanţare nerambursabilă, altfel, din resurse proprii, mare lucru nu s-ar putea realiza în Câmpulung. Este adevărat că perioada de aşteptare este lungă, dar, fără aceste proceduri care durează, autorităţile locale n-ar avea ce investiţii să deruleze într-o localitate cu posibilităţi financiare limitate. Fără documentaţii, nu se pot depune proiecte. Fără proiecte, nu vor fi bani la Câmpulung. Astăzi, 27 ianuarie 2023, Elena Lasconi a prezentat „Scrisoarea Primarului” într-o conferinţă de presă concentrată în 15 minute, scrisoare pe care o vor primi acasă şi câmpulungenii, ca să fie informaţi ce destinaţie au avut banii lor.

„Scrisoarea Primarului” – bilanţul în rezumat al anului 2022  

De mai bine de 30 de ani, la fiecare început de an, primiţi o decizie de impunere pentru plata taxelor şi impozitelor pe care le plătiţi cu rigurozitate chiar din prima zi. Ce s-a întâmplat cu banii dumneavoastră? A devenit Câmpulungul mai frumos, mai curat, mai prosper, de la an la an, în tot acest timp?

E de datoria mea, în calitate de primar, din respect pentru dumneavoastră, să vă spun cum am cheltuit fiecare leu pe care l-aţi plătit în contul Primăriei. Dacă v-aş spune că, în anul 2022, o mare parte din banii dumneavoastră s-au cheltuit pe proiecte, adică pe „hârtii”, sunt sigură că aţi fi dezamăgiţi. Însă hârtiile acestea vor salva Câmpulungul. Proiectele acestea îi pot aduce acasă pe câmpulungenii plecaţi la muncă în ţară şi străinătate. Tot aceste hârtii vor transforma Câmpulungul într-un oraş european, în care o să vă placă să trăiţi.

Ele sunt, de fapt, studii, cadastre, documentaţii absolut necesare, esenţiale pentru a accesa fonduri europene. Iar fondurile europene sunt salvarea noastră. Practic, am investit banii pe care dumneavoastră i-aţi plătit în 2022 pentru a atrage de 50 de ori mai mulţi bani din fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului. Mai mult, cea mai mare parte a banilor cheltuiţi pe documentaţiile realizate din taxele şi impozitele dumneavoastră se întorc din nou în bugetul local după aprobarea proiectelor. Așadar, după semnarea contractelor se poate spune că nu am cheltuit nimic.

Anul 2022 a fost anul accesării de fonduri europene pentru Câmpulung. Am depus proiecte pe fonduri europene, norvegiene şi guvernamentale în valoare de peste 500 milioane de lei, adică taxele și impozitele tuturor câmpulungenilor pe 50 de ani. Deja am semnat contracte de finanţare pentru jumătate dintre ele. Concret, avem banii. Anul acesta, am început procedura de achiziţie şi sunt încrezătoare că vom atribui o parte din lucrări şi unele dintre ele vor fi finalizate până în luna decembrie.

Nu am ratat nicio axă de finanţare. Aşa că am depus proiecte de eficientizare energetică, mobilitate urbană, digitalizare, extindere reţea gaze, apă, canalizare, asfaltare, dotare Spital şi Policlinică cu aparatură de ultimă generaţie, educaţie, cultură.

În primul rând, cel mai important lucru este să obţinem banii. Pentru asta e nevoie de multe hârtii (cadastre, studii, etc.). După semnarea contractului de finanţare, urmează alte proceduri dificile, greoaie, proceduri de achiziţie. Astfel că, din momentul în care elaborăm primul document şi până în momentul în care începe efectiv lucrarea, trece un an şi jumătate, dacă lucrurile merg unse. Spre exemplu, pentru proiectul de schimbare a lămpilor de iluminat, a durat mai bine de cinci ani de la primul document întocmit şi până când a început, efectiv, schimbarea lor.

Referitor la acest proiect, anul trecut, am finalizat procedura de achiziţie pentru schimbarea celor 3.871 de lămpi de iluminat vechi cu unele LED, moderne. Astfel că, de la începutul acestui an, am început să le înlocuim.

Tot anul trecut, am finalizat parcul din Grădişte, zona centrală cunoscută de toată lumea ca „La Ruşi” şi am început lucrările în zona Rotunda şi Alexandru cel Bun. În plus, am finalizat asfaltarea străzii Drăceşti, iar, în această primăvară, se finalizează şi execuţia restului de podeţe (15 bucăţi) şi rigole (225 metri).

După desfiinţarea garajelor, am început să facem curăţenie şi reparaţii în tot oraşul. Am turnat 9.000 metri pătraţi de asfalt (străzi, alei, parcări, trotuare), am schimbat 3.500 metri liniari de borduri vechi cu unele noi. S-au făcut 3.500 metri pătraţi de marcaje rutiere şi 730 de tone de împietruiri.

Vom continua şi anul acesta. Tot în aceste zone, în urma discuţiilor cu dumneavoastră, am stabilit şi crearea a noi locuri de joacă (termen de finalizare în această vară).

Vreau, însă, să vă atrag atenţia asupra unui fapt extrem de important: infrastructura de apă/canal. Conductele din Câmpulung sunt extrem de uzate şi este esenţial să le schimbăm cu unele noi, iar, anul acesta, vom depune un proiect pe fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Tocmai de aceea am fost obligaţi să cumpărăm, cu 3.150.000 lei, acţiunile deţinute de o firmă din Piteşti la Edilul, pentru că, doar dacă suntem proprietari sută la sută, putem depune proiecte pe fonduri europene.

Practic, am reparat o greşeală făcută în urmă cu 15 ani, atunci când s-a vândut o treime din Edilul unei firme din Piteşti. Această greşeală a ţinut pe loc Câmpulungul în ceea ce priveşte infrastructura de apă-canal. Gândiţi-vă că cele 3.150.000 de lei le-am fi putut folosi pentru a face peste 20 de kilometri de trotuare de care avem mare nevoie. Însă am răscumpărat acţiunile pentru ceva mult mai important pentru următorii 50 de ani.

Din cauza stării deplorabile a conductelor, tot oraşul a avut de suferit. Dar, pe lângă disconfort şi nervi, ca urmare a avariilor urmate de oprirea apei, am să vă descriu ce înseamnă asta în bani.

În 2022, în Câmpulung, am avut aproape 900 de avarii. Enorm! Sunt oraşe de aceeaşi dimensiune cu maximum zece. Ca să vă faceţi o idee, cu banii cheltuiţi pentru remedierea avariilor am fi putut face extindere reţea apă pe toate străzile neracordate din oraş. Mai mult, cu asfaltul turnat în gropile rămase în urma reparaţiilor la conductele de apă, am fi putut asfalta aproape doi kilometri de trotuare.

În ultimii doi ani, am avut şi două avarii majore la conducta de aducţiune. Nu doar oraşul nostru a avut de suferit, ci şi locuitorii comunelor din jur care depind de această conductă (peste o sută de mii de oameni). Incredibil este faptul că pentru a reface conducta de aducţiune, în 2018, Primăria Câmpulung obţine finanţare prin PNDL. Contract care a expirat. Adică am pierdut banii, pentru că nu s-a făcut nimic. Anul trecut, am avut mai multe întâlniri cu specialişti în domeniu şi am reuşit să găsim o soluție tehnică viabilă. De asemenea, în urma mai multor discuţii la Ministerul Dezvoltării, am reuşit să obţinem prelungirea contractului de finanţare cu încă doi ani, timp în care vom demara procedurile de achiziţie şi execuţie.

Încă de la preluarea mandatului de primar, am făcut apel la toţi câmpulungenii care locuiesc pe străzi neracordate la reţeaua de gaze să vină la Primărie, pentru a-i sprijini, împreună cu echipa, să depună documentaţia on-line. Au apărut şi roadele: peste 30 de kilometri extindere reţea gaze în Câmpulung fără bani de la bugetul local. În ultimii 20 ani, s-au făcut doar cinci kilometri de extindere pe banii dumneavoastră.

Tot anul trecut, am finalizat (construcţie şi dotări moderne) Secția de Oncologie a Spitalului Municipal Câmpulung. Din sponsorizări am modernizat parterul Policlinicii. Asociaţia „La Primul Bebe” a transformat Secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal într-o bijuterie. Avem o secţie ultramodernă, la fel ca în orice spital civilizat european. De asemenea, am finalizat Secţia de Sterilizare. O secţie ultramodernă, la standarde internaţionale. Asta înseamnă siguranţă. Siguranţa că biberoanele bebeluşilor şi tot instrumentarul medical sunt perfect sterile. În plus, am demarat două campanii naţionale de la Câmpulung pentru prevenţie. Este vorba despre campania de screening şi prevenire a cancerului colorectal şi cea de screening şi prevenire a cancerului de col uterin.

Din respect pentru dumneavoastră, am amenajat la parterul clădirii Primăriei un Birou de Relaţii cu Publicul. Aici este inima instituţiei, pentru că Primăria nu este despre primar şi funcţionari publici, ci despre câmpulungeni, despre dumneavoastră. Şi cred că deja aţi simţit că toţi colegii mei vă întâmpină cu zâmbetul pe buze şi încearcă să vă ajute în cel mai scurt timp. Am reuşit să sudăm o echipă frumoasă şi suntem onoraţi că lucrăm pentru dumneavoastră.

Sunt primul primar de după Revoluţie care a adus bani de la Guvern. Mai exact, 16.200.000 lei: 12.000.000 lei în 2021 (pentru Bulevardul „Pardon”, strada Drăceşti şi „Câmpulung 500”) şi 4.200.000 lei la sfârşitul anului trecut (pentru spaţii verzi în municipiul Câmpulung).

Referitor la Bulevardul „Pardon”: În 19 octombrie 2020, când am preluat mandatul, am găsit Bulevardul „Pardon” ras de buldoexcavator şi fără sursă de finanţare. La începutul anului, în urma negocierilor pe care le-am purtat, am obţinut bani de la Guvern ca să putem da drumul la lucrări. Aşa s-a şi întâmplat. Înainte cu aproape două luni de a finaliza bulevardul, am fost obligaţi de instanţă să oprim lucrările, deoarece prefectul ne-a dat în judecată. Toate acestea s-au întâmplat, pentru că vechea clasă politică, în mâna căreia a fost acest oraş şi este această ţară, s-a folosit de instituţiile statului ca să arate că „nu se poate face”. Ce vreau să vă asigur este că voi continua să lupt, să ne judecăm şi vom finaliza Bulevardul „Pardon”. O lucrare blocată din cauza unui proces nu înseamnă o lucrare închisă definitiv. Politicienii pe care îi cunoaşteţi îşi ocupă timpul ca să încurce, pentru că altceva nu ştiu să facă. Noi nu cedăm şi ne concentrăm toată energia pentru reconstrucţia Câmpulungului, pentru că de 30 de ani nu s-a făcut nimic. Nu ne lăsăm intimidaţi. „Câinii latră, caravana trece”.

Am reuşit să facem economii la bugetul local. Mulţi bani s-au dus pe energie electrică şi gaze. Prin proiectele demarate dorim să ajungem să plătim facturi zero la energie electrică până la sfârşitul acestui an, iar clădirile dependente de încălzirea pe gaze le-am dotat cu accesorii inteligente, reuşind să economism peste 30 la sută la facturile de gaze. De asemenea, am renunţat la bonurile de carburant, pe care le-am înlocuit cu carduri, ce pot fi folosite doar de către şoferul maşinii înscrise pe card. Aşa se face că am făcut o economie de 6.000 de litri de carburant pe an, mai exact 34 de mii de lei. Toate aceste sume le putem folosi pentru a asfalta, deoarece, până în 2027, nu există axe de finanţare europeană pentru asfaltare.

Am sprijinit aproape 1.300 de câmpulungeni cu ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie şi tot pentru 1.300 am distribuit pachete cu produse de igienă şi alimente.

Am investit în toate şcolile din Câmpulung. Am reabilitat acoperişul sălii de sport, toaletele de la Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”. La Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” s-a finalizat repararea soclului clădirii aflat într-o stare avansată de degradare. La Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu” am reabilitat şi dotat complet două săli de clasă, sala de mese şi grupurile sanitare. De asemenea, am amenajat un loc de joacă pentru copiii de la grădiniţă şi un depozit de materiale absolut necesar. Am schimbat toată instalaţia sanitară şi am refăcut toaletele de la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”. Şi la Colegiul Tehnic Câmpulung s-au reabilitat grupurile sanitare de la cele două etaje, s-a montat sistem de supraveghere video, s-a înlocuit centrala termică şi toate sălile de clasă de la etajul doi au igienizate (reparaţii pereţi, vopsea lavabilă, lambriuri şi parchet lăcuit). La Liceul Teoretic „Dan Barbilian” s-a finalizat gardul de jur împrejur şi am dotat opt săli de clasă cu mobilier nou. Holcim a sponsorizat liceul cu panouri fotovoltaice şi cu două laboratoare de informatică complete. Trei table interactive necesare predării au ajuns la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. Am dotat Liceul Tehnologic Auto cu banc de lucru profesional, maşină de echilibrat semiautomată pentru jante, aparat automat pentru service aer condiționat auto, elevator şi maşină de găurit şi frezat. La Grădinița cu program prelungit „Sfântul Nicolae” am achiziţionat o centrală termică nouă, licenţă soft contabilitate, sistem supraveghere video, dar şi un aragaz profesional. Iar Grădinița cu program prelungit „Sfânta Marina” am dotat-o cu o centrală termică nouă şi o maşină de spălat vase.

Pentru că ÎMPREUNĂ este cel mai important lucru într-o comunitate, pentru că împreună suntem puternici şi uniţi, vreau să vă spun că am fost foarte bucuroasă că la evenimentele din Câmpulung am demonstrat asta întregii ţări. Peste zece mii aţi fost prezenţi atât la „Zilele Câmpulungului”, cât şi la „Focul lui Sumedru”. Toată România a văzut pe TVR 1 Festivalul Concurs „Sus la munte, la Muscel”. Ne-am bucurat împreună cu maeştrii muzicii uşoare româneşti la „Gala muzicii uşoare româneşti”. La spectacolele de Crăciun şi Revelion aţi transformat Piaţa Primăriei într-un spaţiu urban prietenos, plin de bucurie şi căldură. Copiii s-au bucurat de patinoar. Cu toţii am simţit că vin sărbătorile şi pentru asta vă mulţumesc!

Voi continua să vin să mă întâlnesc cu dumneavoastră, atât în acţiunea pe care am demarat-o anul trecut  – „Primarul pe strada mea”, cât şi aşa cum o fac deja zilnic, pentru că îmi solicitaţi chestiuni concrete. Mă bucur şi îmi face mare plăcere să fiu în permanentă legătură cu dumneavoastră! Simt cu toată fiinţa mea că împreună am început un lucru grozav nu doar pentru oraş, ci şi pentru ţară: reconstrucţia Câmpulungului!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!