31.9 C
Campulung Muscel
17/07/2024

Amintirile actorilor Radu Beligan, Mihai Fotino, Gheorghe Dinică, Ştefan Radof şi Mircea Diaconu despre Tudor Muşatescu

Ioan Crăciun, curatorul Galeriei „Arta”, a realizat, în deschiderea expoziţiei dedicate memoriei pictoriţei Maria Proca Jinga, un inedit elogiu adus lui Tudor Muşatescu, la împlinirea a 120 de ani de la naştere. Pe acordurile piesei „După noapte vine zi”, cântate de Angela Similea la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov, în 1970 – piesă pe versurile lui Tudor Muşatescu -, Ioan Crăciun şi-a dorit o introducere originală pentru evocarea personalităţii câmpulungene. O evocare realizată prin intermediul gândurilor aparţinând unor actori renumiţi, care au jucat în rolurile create de Muşatescu, ale căror aduceri aminte au fost consemnate într-un album-calendar, realizat în anul 2003, cu ocazia Centenarului Tudor Muşatescu.

  • În 2022, 90 de  ani de la prima reprezentaţie „Titanic Vals”. În 2023, 90 de ani de la publicarea volumului „Titanic Vals”    

Fiind prima manifestare organizată la Galeria „Arta” după 22 februarie, când s-au împlinit cei 120 de ani de la naşterea lui Tudor Muşatescu, Ioan Crăciun a găsit potrivit să omagieze dubla aniversare. Chiar tripla. Piesa „Titanic Vals” a sărbătorit, pe 22 noiembrie 2022, 90 de ani de la prima reprezentaţie, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Iar în această primăvară se fac 90 de ani de la publicarea volumului „Titanic Vals”.

Ioan Crăciun spunea că a ţinut la acest intermezzo al evenimentului cultural dedicat unei expoziţii memoriale, pentru că: „Au fost evenimente multe, am remarcat că şi Câmpulungul l-a sărbătorit aşa cum se cuvine. Însă am reuşit să conving chiar la nivelul directorului general Mircea Rusu, care este director de când a plecat Ion Caramitru, să marcheze cei 90 de ani de la prima reprezentaţie a comediei „Titanic Vals”. Apoi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, a fost un simpozion foarte frumos, la care au participat Rodica Mandache, Antoaneta Zaharia, actriţe care joacă în „Titanic Vals” la Teatrul Odeon, una dintre cele mai importante doamne ale criticii de teatru şi anume Doina Papp.” Un eveniment special, concluziona Ioan Crăciun despre manifestarea culturală prin care s-au aniversat cei 90 de ani trecuţi de când s-a jucat prima dată „Titanic Vals”.

Momentul aniversar marcat luna trecută, împlinirea pe 22 februarie a 120 de ani de la naşterea lui Tudor Muşatescu, cât şi acţiunile câmpulungene şi bucureştene dedicate operei sale au constituit imboldul pentru Ioan Crăciun de a pregăti un cuvânt în cinstea colosalului nostru scriitor.

  • Actori geniali ai teatrului şi cinematografiei româneşti au vorbit despre Tudor Muşatescu

Gazda a procedat întocmai ca la Muzeul Naţional al Literaturii Române, unde a transmis câteva amintiri ale unor mari actori care au jucat în piesele lui Tudor Muşatescu. Gânduri publicate într-un album-calendar, apărut în urmă cu 20 de ani, la împlinirea a 100 de la naştere. „Ceea ce ei au lăsat atunci pentru acest album-calendar sunt mai degrabă lucruri care se referă la Tudor Muşatescu, marele dramaturg şi umorist, dar, mai ales, Tudor Muşatescu poetul. Tudor Muşatescu liricul.”, spunea Ioan Crăciun despre albumul care are pe o faţă o parte din jurnalul de Câmpulung al lui Muşatescu, iar pe cealaltă faţă sunt caricaturi realizate de Bogdan Petry.

Înainte de a prezenta câteva frânturi din amintirile maeştrilor scenei româneşti, Ioan Crăciun a redat un citat al scriitorului Nicolae Carandino, aşezat pe coperta albumului-calendar, care începea cu luna februarie, în care s-a născut personalitatea elogiată: „Tudor Muşatescu s-a risipit. Avea de unde. Cu a zecea parte din opera lui, alţii ar fi făcut averi şi cariere. El a preferat, aşa cum spune zicala franceză, să ardă lumânarea la două capete. A scris versuri, a scris proză, a scris piese de teatru cu un firesc şi o spontaneitate aproape de necrezut. Greu l-au iertat oamenii „cumsecade”, cei care adorm la opt seara şi se trezesc la şase dimineaţa, de imensa vină a talentului. Ceea ce ei n-aveau nici cu bucata el oferea cu carul.”

Primul cu care Ioan Crăciun a deschis scurta serie de evocări ale unor personalităţii ale scenei româneşti de teatru şi film este fiul scriitorului, Bogdan Muşatescu. A continuat cu Radu Beligan, care i-a lăsat lui Ioan Crăciun un mesaj în care marele actor puncta faptul că Anul Muşatescu a urmat Anului Caragiale, şi cu Mihai Fotino. „Mircea Diaconu, chiar dacă nu a jucat în comediile lui Tudor Muşatescu, a fost unul dintre cei care au avut un rol hotărâtor în includerea în repertoriul Teatrului Nottara, începând cu 2000-2001, a comediei „Titanic Vals” în regia lui Dinu Cernescu.”, afirma Ioan Crăciun despre următorul care a vorbit despre Muşatescu. Expozeul gazdei evenimentului i-a inclus şi pe Gheorghe Dinică, „un mare actor care, în ultima parte a vieţii, devenise şi muscelean”, şi Ştefan Radof care, în anii 2000, îl interpreta pe Spirache la Teatrul Nottara.

  • Bogdan Muşatescu: „Mi se pare că opera tatii s-a aflat şi se află într-o zodie specială, zodia dragostei. Este scrisă în special cu dragoste pentru oameni, cu căldură şi cu tandreţe şi acest lucru cred că vine din familia noastră, lucruri de care m-am bucurat şi eu.”
  • Radu Beligan: „După Anul Caragiale, întâmplarea a făcut să urmeze, aş spune, în chip firesc, Anul Muşatescu.” Vorbeşte apoi despre trupa de actori şi realizatori care era în jurul lui Muşatescu: Jules Cazaban, Mihai Popescu, Beate Fredanov, Nineta Gusti, Clody Bertola, Marcel Anghelescu, „cei care aveau să devină marile vedete de mâine. Am crescut cu toţii în casa lui deschisă zi şi noapte, hrăniţi cu ceea ce Shakespeare numea „laptele tandreţii omeneşti”.”
  • Mihai Fotino: „De ce ai plecat, nene Tudorică? Aveam mare nevoie de matale. Noi nu ne-am schimbat aproape deloc de când ai plecat. Ai fi avut atâta de scris! Ai fi continuat cu triumf „Titanic Vals”, „Escu” şi celelalte capodopere ale matale. Respectuoase salutări lui nenea Iancu, iar dumitale îţi sărută dreapta unul dintre cei care te-au iubit şi te preţuiesc.”
  • Mircea Diaconu: „Am crescut şi am rămas cu imaginea Câmpulungului anilor ’60, cu tropotul birjelor şi strigătele vânzătorilor ambulanţi. În vremea aceea, se mai plimbau doamne cu căţeluşi pe bulevard. Mătuşile mele mergeau la ceai la Angela Stroescu, exact ca personajele lui Muşatescu. Primul repertoriu pe care l-am făcut ca director al Teatrului Nottara a inclus şi „Titanic Vals”. Spectacolul a ieşit foarte bine, am încercat să fac câteva rectificări în raport cu ce am înţeles eu din „Titanic Vals” şi anume că nu este o comedie sau doar o comedie, este povestea omului de treabă, a provincialului bine intenţionat care se simte dator să crească copii, porumbei şi să iubească oamenii.”
  • Gheorghe Dinică: „Printr-o fericită întâmplare, la debutul meu pe scenă, am jucat Locotenent Stamatescu din „Titanic Vals”. Am strânse legături cu Câmpulungul, am o căsuţă la Bughea de Jos, într-o zonă splendidă. În Câmpulung, toţi vorbesc despre Muşatescu ca şi când ar mai fi pe acolo. Trăieşte Măgeanu, fiul pălărierului din „Titanic Vals”. Cei mai în vârstă îşi aduc aminte şi parcă trăiesc în lumea lui Muşatescu. Oamenii au haz, poţi să faci o poantă, să glumeşti. Lumea nu e foarte încrâncenată şi urâtă ca în alte părţi, astfel că adopţiunea mea s-a făcut repede în aceste locuri. Mă simt ca la mine acasă, cum s-ar spune. După părerea mea, după Caragiale, Tudor Muşatescu este cel mai interesant scriitor de comedie, o minune a umorului românesc şi ar trebui jucat cât mai des. În rest, sănătate şi să ne aducem aminte că suntem urmaşii săi, să privim lucrurile cu umor şi să ne bucurăm de viaţă.”
  • Ştefan Radof: „Nene Tudorică, opera domniei tale are un singur cusur. Este suspectă de geniu.”

Ioan Crăciun a dezvăluit că se pregăteşte o invitaţie pentru luna aprilie, când se împlinesc 90 de ani de la publicarea, în 1933, a volumului „Titanic Vals”, la Editura Adevărul. Volumul a fost editat la Editura Ars Docendi, în 2013, la 110 ani de la naşterea lui Tudor Muşatescu.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!