37.4 C
Campulung Muscel
17/07/2024

DNA şi Parchetul, sesizate pentru Grădiniţa „Sfântul Nicolae”, Casa Vacanţei şi podul din Tabaci

Grădiniţa „Sfântul Nicolae”, încadrată iniţial la risc seismic 1, adică risc iminent de prăbuşire, va fi închisă. Copiii vor fi relocaţi în Grui       

În această după amiază, primăriţa Elena Lasconi a ţinut o conferinţă de presă pentru a anunţa măsura neplăcută, dar necesară, pe care o va dispune în cazul unei grădiniţe din Câmpulung care, iniţial, a fost încadrată în gradul de risc seismic 1. Adică risc iminent de prăbuşire. După care i s-a “îndulcit” încadrarea, din raţiuni de neînţeles. În afara acestei speţe cu iz de ilegalitate, aceasta a prezentat încă două cazuri dubioase consumate în mandatul trecut. Pentru toate cele trei situaţii, Elena Lasconi a anunţat că va sesiza instituţiile de anchetă.   

  • GRĂDINIŢA DE LÂNGĂ POLICLINICĂ

„De când sunt primar, mi-am consumat o mare parte din timp şi energie făcând curăţenie. Domeniul public a fost praf. Am început să cadastrăm străzi, parcări, spaţii verzi. Nu am terminat. Toată lumea a făcut ce a vrut, iar cei care au condus acest oraş au stat spectatori. Mi-am zis că nu doresc să mai vorbesc de foşti, de moştenire şi să-mi văd de treabă, pentru că avem Multă Treabă. Banii europeni, proiectele nu cad din cer, trebuie să munceşti ca să le pui în practică.

Iată că, astăzi, sunt nevoită să vorbesc despre foştii primari, pentru că am descoperit ilegalităţi de-a dreptul criminale şi trebuie să iau decizii grele care vor afecta mulţi câmpulungeni. Prefer să iau decizii corecte şi să mă înjure toată lumea decât să am pe conştiinţă viaţa a peste 200 de copii.

Ne-am propus să întocmim o bază de date cu toate clădirile publice din Câmpulung. De ce? Pentru că nu există o asemenea evidenţă la nivelul Primăriei. Am început cu unităţile de învățământ. Ce am descoperit, astăzi, în urma discuţiilor purtate cu directorii unităţilor de învăţământ?

Am constatat că există rapoarte de expertiză tehnică despre care nu aveam cunoştinţă la nivelul Primăriei. În urma analizării acestor studii, am constatat următoarea situaţie la Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae”. În 2008, clădirea se încadra în riscul seismic unu, risc iminent de prăbuşire. În 2014 se mai face o expertiză, din care rezultă că e risc seismic doi, deşi între 2008 şi 2014 nu avem cunoştinţă să se fi făcut lucrări de consolidare. În 2015, deşi exista această expertiză care presupunea consolidare, se fac lucrări de întreţinere a clădirii. Adică doar cosmetizare fără consolidare. Subliniez faptul că am studiat devizul de lucrări şi – ţineţi-vă bine! – au fost folosite patru tone de mozaic. Adică o încărcătură în plus într-o clădire şubredă. Nu pot să rămân spectator aşa cum au făcut ceilalți.

Am propus închiderea Grădiniţei „Sfântul Nicolae”. Convoc Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi informez Inspectoratul Şcolar Argeş, Ministerul Educaţiei şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la situaţia acestei clădiri. Propunerea mea este relocarea copiilor la grădiniţa din Grui. Până la sfârşitul săptămânii viitoare, copiii vor avea şcoala altfel, timp în care vom încerca să realizăm în regim de urgenţă o nouă expertiză structurală.”

  • CASA VACANŢEI

„Casa Vacanţei a fost, la fel, cosmetizată, deşi din expertiza tehnică reiese faptul că trebuia consolidată. Este cu risc seismic doi, conform expertizei din 2018.”

  • PODUL DIN TABACI

„Podul din Tabaci, care aparţine de Consiliul Judeţean şi pentru care, din punctul meu de vedere, s-au cheltuit bani ilegal din bugetul Primăriei, este un pod care are recomandare pentru demolare. Am făcut mai multe adrese către Consiliul Judeţean să ia măsuri urgente de reabilitare. Nu am primit niciun răspuns, deşi a trecut aproape un an. O să mă adresez Uniunii Naţionale a Consiliilor Județene, Guvernului României, Asociaţiei Municipiilor din România şi Parlamentului României. De asemenea, am sesizat Comisia de Sistematizare a Circulaţiei, urmând să sesizez şi Poliţia Rutieră Argeş.”

  • SESIZĂRI LA DNA ŞI PARCHET

„Referitor la aceste trei situaţii grave, cu multe ilegalităţi, o să sesizez DNA şi Parchet pentru a efectua cercetări.

De asemenea, vom continua expertizarea tuturor clădirilor publice. RIGUROS. Ce înseamnă asta: vom cere analize de laborator şi scanarea clădirilor de tehnologie de ultimă generaţie. După ce o să intrăm în posesia expertizelor, voi face solicitare către Guvernul României pentru a interveni în regim de urgenţă pentru consolidarea acestor clădiri.

Mă adresez vouă, tuturor câmpulungenilor. Aş vrea să înţelegeţi că practica de până acum cu „merge şi aşa” nu mai merge şi aşa. Siguranţa voastră, a copiilor, este esenţială pentru mine. Practicile acestea pur electorale de a lua faţa alegătorilor înainte de alegeri cu o clădire spoită, lucrări superficiale, cu ignorarea problemelor grave, elementare, care pun în pericol viaţa, siguranţa şi sănătatea câmpulungenilor sunt INTOLERABILE pentru mine. Vă rog să aveți încredere în mine! Şi vă rog să aveţi răbdare. Schimbarea nu este de faţadă, e profundă, iar pentru lucrări durabile avem nevoie de timp. Mai ales pentru a remedia lucrurile prost făcute sau cele ignorate în ultimii 30 de ani.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!