11.7 C
Campulung Muscel
28/05/2023

Stadionul este atât de degradat încât gradenele riscă să se prăbuşească în lipsa consolidării. Se pregăteşte un proiect de reabilitare

În Consiliul Local a ajuns din nou o solicitare a Executivului în vederea pregătirii unui proiect vizând reparaţia capitală a Stadionului Municipal. La şedinţa de vineri, 29 iulie 2022, aleşilor li se cere să aprobe tema de proiectare şi nota conceptuală a investiţiei de „Reabilitare, modernizare şi dotare a Stadionului Municipal Câmpulung”, formalitate care se reia, după votul similar acordat la sfârşitul anului trecut. Complexul sportiv pentru care municipalitatea intenţionează să acceseze o finanţare nerambursabilă, pentru a-l pune la punct, este format din stadion de fotbal cu tribună de aproximativ 3.000 de locuri, pistă de atletism, anexe, teren de fotbal, împrejmuit pe toate laturile, WC, vestiare şi case de bilete. Baza este destinată desfăşurării competiţiilor sportive, de fotbal şi atletism, în prezenţa publicului spectator.

  • Există riscul ca stadionul să fie închis

Întregul complex măsoară 19.183 metri pătraţi şi cuprinde următoarele construcţii: tribuna A – 856 mp (neacoperită); tribuna B – 783 mp (neacoperită); peluză – 785 mp (neacoperită); peluză – 113 mp (neacoperită); WC – 44 mp (parter); vestiar – 152 mp (parter); casă de bilete – 4 mp (parter); casă de bilete – 4 mp (parter). Suprafaţa construită totală este de 2.741 mp.

Stadionul a fost construit în anul 1944, conform publicaţiei „Câmpulung-Muscel, ieri şi azi – istoria oraşului”, elaborată de prof.dr.Ion Hurdubeţiu, dr.Flaminiu Mârţu, prof.emerit N.Nicolaescu, prof.dr. Gheorghe Pârnuţă, prof.emerit Ilie Stănculescu, sub coordonarea prof.dr.Gheorghe Pârnuţă, publicată de Consiliul Popular al oraşului Câmpulung-Muscel, în anul 1974.

După anul 1944, anul realizării Stadionului Municipal, se practică în oraşul nostru: atletism, box, lupte, fotbal, aeromodelism. „În Câmpulung se desfăşoară o activitate susţinută a sportului de performanţă. Astfel, Asociaţia Sport-Club Muscel, înfiinţată în 1968, activează, în prezent, cu mai multe secţii.”, sunt amănunte punctate în documentaţia pregătită pentru şedinţa de mâine după amiază, pentru a justifica necesitatea, chiar urgenţa întreprinderii lucrărilor de reabilitare.

De la data construirii sale, stadionul a beneficiat de foarte puţine îmbunătăţiri, în ultimii 30 de ani fiind afectat doar de construirea unui sediu administrativ, în anul 2003, şi de amenajarea a două terenuri de sport, în anul 2008.

„Degradarea Stadionului Municipal, ca urmare a lipsei totale de investiţii din ultimii ani, a condus la situaţia actuală în care există riscul să fie închis, din cauză că ar putea să nu mai fie omologat, nerespectând criteriile actuale obligatorii în vederea desfăşurării de meciuri oficiale. Totodată, conformarea actuală a facilităţilor sale este inadecvată pentru persoanele cu nevoi speciale.”, menţionează materialul de şedinţă.

Terenul de fotbal a început să prezinte unele deficienţe încă din anii 1972-1973. „Din această cauză, pe teren se formează bălţi după ploi şi se produce noroi. Se impun, în acest caz, recondiţionarea terenului şi dotarea acestuia cu sistem modern de drenaj al apelor pluviale şi sistem de irigare a terenului.”, se menţionează în documentaţia înaintată spre studiu consilierilor locali.

  • Dacă nu sunt consolidate, gradenele riscă să se surpe

Documentaţia prezentată consilierilor locali punctează deficienţele structurale ale imobilului. „Pe zona dinspre Colegiul „Carol I” şi peluză, unde nu există o structură de rezistenţă din beton armat, gradenele sunt degradate, fiind turnate direct pe panta unui taluz artificial de pământ care, dacă nu sunt consolidate, riscă să se surpe/prăbuşească. Suplimentar, nu există în acest moment scaune sau vreo altă amenajare în vederea amenajării spectatorilor.

Gradenele sunt realizate din fâşii de beton armat. Acestea, încă de la faza de execuţie, au avut probleme structurale, în sensul că prezintă segregări foarte mari, fapt ce a dus la coroziunea în timp a armăturilor şi, în unele locuri, chiar „dizolvarea betonului”;

Stâlpii tribunei principale sunt realizaţi din beton armat prefabricat şi prezintă degradări accentuate în sensul că, pe zone extinse, stratul de acoperire cu beton al armăturilor a fost expulzat, iar armăturile astfel expuse s-au corodat până la dispariţie. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu o parte din grinzile principale şi secundare prefabricate. În anumite zone, betonul de la baza stâlpilor a fost expulzat, semn că încărcările suferite au fost peste cele admisibile.”

  • Într-o primă variantă de proiectare, tribuna principală trebuie reconstruită  

În această situaţie se impune realizarea unei expertize tehnice de către un expert tehnic atestat, în cadrul căreia să fie analizate minimum două soluţii tehnice de modernizare şi reabilitare a întregului ansamblu. Varianta 1 constă în reconstruirea tribunei principale şi consolidarea şi modernizarea tribunei a doua. Astfel, se va realiza în acest sens şi o expertiză de demolare/desfiinţare pentru construcţia tribunei principale. În varianta 2, soluţia este una minimală, fiind reprezentată de aplicarea unor măsuri de stopare a efectelor negative produse de mediul înconjurător asupra construcţiei (gelivitate şi diferenţe de temperatură) şi de a obţine un imobil care să se încadreze în clasa de risc seismic Rs III.

Pe lângă problemele sale cauzate de lipsa reparaţiilor de esenţă de-a lungul timpului, stadionul nu are asigurat numărul de locuri de parcare prevăzute de lege.

  • Ce presupune investiţia de modernizare

Ce se urmăreşte prin investiţia propusă? Reabilitarea celor două tribune aferente stadionului; acoperirea tribunelor, cu excepţia zonei din dreptul Colegiului Pedagogic „Carol I”; realizarea de vestiare şi a unei săli de fitness sub gradenele din beton armat ale  tribunelor VIP; în clădirea afectată, în prezent, de vestiare se va amenaja un sediu administrativ; se vor amenaja căile de acces; se vor reamenaja peluza şi suprafaţa de joc cu gazon natural prevăzut cu sistem de drenaj; se va reabilita împrejmuirea; se vor reamenaja accesele; se vor reabilita casele de bilete; se vor asigura dotări moderne pentru terenul de fotbal; se va realiza modernizarea reţelelor de instalaţii; va fi prevăzut sistem de iluminat pentru nocturnă; se vor reabilita împrejmuirea şi spaţiile comerciale ataşate acesteia; pe terenul domeniu public, amplasat la Sud de stadion, peste drum de strada Mărăşti, se va construi o parcare supraetajată asigurând aproximativ 300 de locuri de parcare.

Prin modernizare, se va suplimenta numărul de locuri în tribune de la 3.000 la 3.500. „În cazul în care se va alege varianta unei construcţii noi pentru tribuna 1, se preconizează că aceasta va avea 1.600 de spectatori pe scaune, incluzând şi tribuna oficială. (…) Proiectarea se va face în raport cu criteriile structurale minime care trebuie îndeplinite de un stadion pentru a se încadra în una din categoriile 1, 2, 3 sau 4 stabilite de UEFA. Cu cât categoria este mai înaltă, cu atât criteriile sunt mai stricte şi mai numeroase.”

  • O estimare a costurilor, înainte să se pronunţe proiectantul, se duce la 30 de milioane de lei

Sub gradene vor fi prevăzute, printre altele: zona de lucru pentru reprezentanţii mass-media, cu sală pentru conferinţe: vestiare pentru sportivi şi arbitri; o unitate de prim ajutor şi tratament pentru jucători şi oficiali; cameră de control antidoping; spaţii tehnice, parcaje auto, sală de recuperare şi sală de forţă pentru antrenamente.

Pentru gradenele de la tribuna a doua şi de la peluză nu se va asigura un sistem propriu de acoperire, acestea rămânând în continuare descoperite, pentru a proteja din punct de vedere vizual şi estetic clădirea Colegiului „Carol I”. Sistemul de nocturnă va fi rezolvat cu patru stâlpi ca suport al instalaţiei de iluminare de tip reflectoare LED. Trebuie asigurate din faza de proiectare accesul şi ieşirea publicului din stadion şi traseele de circulaţie auto şi pietonale, inclusiv pentru evacuarea în caz de urgenţă. Stadionul trebuie să fie dotat cu sistem de sonorizare modern, cu difuzoare care să poată transmite mesaje verbale instantaneu în toate zonele stadionului. Trebuie asigurate dotări pentru persoanele cu dizabilităţi. În fiecare sector al stadionului trebuie să existe grupuri sanitare curate şi igienice, în număr suficient.

O estimare a costurilor, bazată de investiţii similare, indică un necesar de 30 de milioane de lei pentru reabilitarea Stadionului Municipal. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!