37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Deputat Simona Bucura Oprescu, preşedinte al Comisiei pentru Administraţie şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor: „Legea Interoperabilităţii, un alt pas spre debirocratizare reală!”

Legea Interoperabilităţii – un pas important şi esenţial pentru digitalizarea administraţiei publice şi a României – va reglementa şi facilita schimbul de date între sistemele informatice ale diferitelor instituţii ale statului. Aceasta vizează eliminarea schimbului de date pe suport fizic şi a birocraţiei.

„Ca efect al legii, se va constitui Platforma Naţională de Interoperabilitate. Principalele beneficii vor fi:

  • Instituţiile nu vor mai cere informaţii şi documente pe care le deţin deja;
  • Registrele de baze de date vor fi reglementate – sunt baze de date cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile şi automobile de unde vor putea fi luate informaţii direct între instituţii;
  • Cetăţenii vor putea şti întotdeauna ce instituţie le-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;
  • Vor exista măsuri de securitate cibernetică;
  • Instituţiile şi autorităţile publice care nu vor aplica legea şi vor continua să ceară documentele sau informaţiile direct de la cetăţeni vor fi amendate.

Instituţiile şi autorităţile publice centrale care deţin un registru de bază sunt obligate să se integreze cu platforma de interoperabilitate în maximum un an de la punerea în funcţiune a platformei şi să ofere acces la aceste date prin platforma de interoperabilitate.

Instituţiile şi autorităţile publice locale care deţin un registru de bază sunt obligate să se integreze cu platforma de interoperabilitate în maximum doi ani de la punerea în funcţiune a platformei şi să ofere acces la aceste date prin platforma de interoperabilitate.”, a informat deputatul Simona Bucura Oprescu.

Legea reprezintă şi un jalon din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), termenul pentru a intra în vigoare fiind trimestrul II 2022.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!