3.5 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Primarul care va fi în 2016 are sarcină clară: Să mute iarmarocul împuţit din centru!

Dacă cineva acolo sus ne iubeşte, la anul, un alt primar cu ceva mai multă consideraţie faţă de contribuabilul câmpulungean, care nu se numără printre cei care muşcă din scena parangheliei cu participare internaţională, din cătunele amplasate la periferia comunelor muscelene, va muta din centru tortura simţurilor şi liniştii noastre. Sunt atâtea amplasamente care pot fi luate în calcul, pregătite de pe acum, împărţite pe activităţi, pentru ca toată lumea să fie mulţumită: şi şoferii, şi locuitorii blocurilor şi caselor din centru, şi patronii spaţiilor comerciale de pe bulevard a căror afacere este „moartă” de durata săptămânii de calvar. După ce că n-avem un centru prea generos, n-avem străzi cuprinzătoare pentru traficul în creştere, n-avem şosea de centură corespunzătoare, care să ocolească localitatea, mai şi trânteşti ditamai bazarul în „inima” lui! Şi atâtea zile! Tragem nădejde că ediţia 2015 a fost o lecţie că dezmăţul, care acaparează nedrept domeniul public, trebuie să înceteze. Stadionul Municipal este cea mai bună variantă de găzduire a sărbătorii dedicate de Câmpulung comunităţilor ruralo-rudăreşti din Muscel, soluţie pentru care Evenimentul Muscelean a pledat ani la rând, fără a fi luată în seamă de autorităţi. În 2013, în preajma Zilelor Municipiului, când s-a discutat amplasamentul, s-a jucat un pic de teatru în Consiliul Local: Călin Andrei a zis „facem pe stadion”, la care cel aflat în cărţi să-i ia locul, Bogdan David, a deturnat locul desfăşurării acţiunii. Adică, dacă tot n-a intrat bulevardul în reabilitare, bâlciul şi negoţul ordinar să rămână în centru. Evident, a fost o regie, o înţelegere anterioară discuţiilor, cum că, vezi Doamne, a fost discutată şi propusă alternativa cu stadionul, dar consilierii au vrut distracţia în zona Piaţa Primăriei – Republicii – Negru Vodă. În 2015, Liviu Ţâroiu a plusat cu punerea la dispoziţie şi a spaţiului din spatele Clubului ARO, ocupat de o parte din bişniţarii care s-au mutat, de Pantelimon, în parcarea fostei uzine.                                      

Oameni mai deştepţi decât actualii aleşi vor găsi alt amplasament pentru “împuţiciunea” din centru

Să zicem că, până în 2015, a existat scuza obligaţiei impuse de Uniunea Europeană de a organiza Zilele Municipiului, cinci ani consecutivi, în varianta cu care a fost câştigat proiectul promovării turistice. Reamintim că, în urmă cu cinci ani, municipalitatea a accesat un proiect cu fonduri europene, prin care i se făcea publicitate Câmpulungului, cu câteva roabe de maculatură şi trei evenimente locale: Zilele Municipiului, Festivalul Rock, Festivalul de Satiră şi Umor. Când s-a tras linie, nu ne-am ales cu cine ştie ce finanţare, întrucât europenii nu ne-au decontat o grămadă de cheltuieli. Prin urmare, a fost un rateu şi acesta, însă valoarea mult redusă faţă de „Kretzulescu”, 10 miliarde de lei vechi, din care o bună parte suportată din banii câmpulungenilor, nu a stârnit atâtea comentarii la nivelul comunităţii locale. Din păcate. Când ne-a aprobat proiectul, UE ne-a impus ca, cinci ani la rând, să organizăm cele trei manifestări, altfel ne punea să dăm înapoi şi bruma de finanţare nerambursabilă acordată. Deşi s-ar putea să fi ieşit mai ieftin dacă returnam diferenţa decât să întreprindem atâţia ani cheltuieli de ordinul miliardelor. Dar nu mai erau atâţia oameni fericiţi de pe urma celor trei evenimente. 

Din 2016, ieşiţi de sub jugul organizării obligatorii a tămbălăului fals intitulat „Împreună pentru Câmpulung”, aleşii sunt liberi să ţină sărbătoarea cum cred de cuviinţă. Două zile, trei zile, fără comerţ la „negru”, fără „iarmarocul scandalos”, vorba lui Nicolae Dumitrescu, generator de mizerie cu nemiluita şi mirosuri pestilenţiale. „Ca să nu ne prindă din nou, că aşa este la români, tot timpul intrăm în criză de timp, avem un an la dispoziţie ca să gândim o nouă formulă de desfăşurare a Zilelor Câmpulungului, pe care nimeni nu le contestă, nici ca perioadă, decât atât, să scoatem iarmarocul. Zilele Câmpulungului nu înseamnă iarmaroc. Iarmarocul este târgul de Sfântul Ilie, tradiţional la Muscel, pe care putem să-l ducem undeva în apropiere. Putem să-l ducem şi pe albia râului, dacă facem nişte amenajări. Sau în alte locuri. Oameni mai deştepţi decât noi pot să găsească un loc să scoatem această împuţiciune la Zilele Câmpulungului. Vine omul îmbrăcat curat, vine parfumat şi dă în mirosurile de… Nu e corect. E destul timp. Prin Serviciul de Urbanism al Primăriei, împreună cu cine mai e pe aici, să găsească o nouă formulă de desfăşurare a Zilelor Câmpulungului. Nu este greu deloc.”, a propus acesta, pentru 2016, când organizator va fi alt primar.    

Până şi colegul de partid al viceprimarului-primar admite că n-a fost niciodată atâta mizerie ca în 2015, de Zilele Municipiului

Viceprimarul Liviu Ţâroiu şi-a dojenit colegii că, înainte de producerea serbării comunale, n-a cârtit niciunul nimic. Ba chiar au aprobat formula moştenită de la precedentul primar, căruia i se datorează şubrezirea stării de sănătate a celor care se consumă din pricina stresului provocat de hărmălaie, blocaje rutiere, izuri imposibil de respirat, mai ales pe o vipie ucigătoare, cum a fost în acest an. „Probabil, ne vom gândi la o variantă de a aloca spaţiu în cu totul altă zonă. Le moştenim aşa de zece ani, n-aţi comentat până acum niciodată. Bine că vine şi acum (n.r. propunerea de reducere a duratei şi de mutare a „iarmarocului”). Acum veniţi pe mine.”, a mormăit Ţâroiu. 

„Dar parcă mizerie mai multă ca anul ăsta n-a fost.”, l-a mai „plesnit” o dată cu altă mustrare colegul de partid. „Aţi luat din altă parte. Nu cred că a fost mai multă mizerie, am şi intervenit.”, a replicat viceprimarul, care, pesemne, a avut nările înfundate şi ochii afectaţi serios de vreo conjunctivită, de n-a văzut şi n-a mirosit prăpădul întreţinut chiar de autorităţi. „Iarmarocul împuţit din centru, atât şi nimic mai mult!”, a insistat autorul propunerii de eliminare a relelor din tipicul desfăşurării sărbătorii. „Eu vă spun că acest împuţit iarmaroc aduce în fiecare an câteva sute de milioane.”, a argumentat Liviu Ţâroiu de ce trebuie să suportăm scrâşnind din măsele „aroganţa” unui primar. Oricare ar fi acela. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!