10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Şeful revoluţionarilor musceleni a contestat condamnarea pentru corupţie, însă fără succes

În urmă cu peste zece ani, şeful revoluţionarilor câmpulungeni, Serafim Cotenescu, a picat în plasa procurorilor, care l-au acuzat, alături de alte 11 persoane, că s-ar fi ocupat cu eliberarea de certificate false de revoluţionar. Mai mult de şase ani au durat ancheta şi procesul, iar, la final, Serafim Cotenescu s-a ales cu o condamnare cu suspendare. În primăvara anului trecut, preşedintele României a semnat decretul de retragere a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989” pentru şase persoane, printre care şi Cotenescu, de la Câmpulung. Iar, la începutul acestui an, a făcut contestaţie împotriva executării hotărârii penale prin care a fost condamnat definitiv pentru corupţie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa i-a respins acţiunea lui Cotenescu, dar şi celorlalţi şase contestatari, care au fost parte în procesul penal.
Cotenescu mai are patru ani până scapă de condamnare
Pe 4 decembrie 2013, şeful revoluţionarilor câmpulungeni a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executare de către completul penal al Curţii de Apel Piteşti.
Cotenescu şi ceilalţi 11 inculpaţi în acest caz (George Costin, Mihai Bolocan, Aurel Postelnicu, Gheorghe Bacoi, Florentina Costin, George Ştefan Costin, Valentin Gheorghe Marin Preda, Vasile Ciulinaru, Petre Sfârlează, Anca Maria Lazăr şi Lincu Ivan) au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, care a trimis dosarul spre rejudecare la instanţa iniţială. După trei ani de procese, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat încă o dată, pe 15 septembrie 2017. Potrivit sentinţei, Serafim Cotenescu a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, şi la 11 luni de detenţie, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată. Instanţa a contopit pedepsele, iar Cotenescu a primit-o pe cea mai grea, de 4 ani, plus 3 ani interzicerea unor drepturi. Pedeapsa i-a fost suspendată pe un termen de încercare de 9 ani.
Sentinţa Curţii de Apel Piteşti nu a fost definitivă, iar procesul a ajuns din nou la Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţiei, care, pe 28 iunie 2018, a redus pedeapsa lui Cotenescu la 3 ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de 8 ani, plus trei ani interzicerea unor drepturi elective.
Această ultimă condamnare a fost contestată de Serafim Cotenescu, alături de George Costin, Florentina Costin, George Ştefan Costin, Petre Sfârlează, Mihai Bolocan şi Aurel Postelnicu. Cei şapte contestatari s-au adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a trimis, spre competentă soluţionare, cauza la Curtea de Apel Piteşti. Aceasta din urmă s-a pronunţat pe 6 mai 2022, respingând ca inadmisibilă contestaţia la executare, referitoare la decizia penală din 28 iunie 2018, pronunţată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei. Trei zile mai târziu, contestatorii au făcut apel la decizia Curţii de Apel Piteşti. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!