12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Maria Cotenescu a pierdut şi la Înalta Curte procesul cu ANI, care a găsit-o incompatibilă

Consilierul judeţean PSD, Maria Cotenescu a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul prin care a contestat starea de incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate. Acum trei ani, ANI a stabilit că funcţia de ales în conducerea judeţului a fost incompatibilă cu cea de patroană a societăţii IATSA Dacia Câmpulung SA.
Pe 26 martie 2019, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă şi avere nejustificată în cazul a 19 foşti şi actuali aleşi locali. Acuzaţiile la adresa Mariei Cotenescu se refereau la situaţia de incompatibilitate. Fost consilier local la Câmpulung, s-a dovedit că în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean (2016 – 2020), societatea comercială la care este asociat şi la care deţine funcţia de administrator a încheiat două contracte de furnizare, în valoare totală de 105.070 lei cu Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” Vedea, care se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş.
Astfel, câmpulungeanca a încălcat dispoziţiile art. 90, din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.”
După această comunicare, Maria Cotenescu a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Piteşti, care, după mai multe amânări, inclusiv din cauza pandemiei de COVID-19, s-a pronunţat pe 2 iulie 2020, respingând ca neîntemeiată cererea consilierei. Acţiunea în instanţă s-a lungit şi din cauză că Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” Vedea nu s-a grăbit să depună la dosar documentaţia aferentă celor două contracte de furnizare de maşini nr. 15 din 6 decembrie 2016 şi nr. 28 din 29 mai 2017 şi facturile fiscale emise pentru achiziţionarea celor două autoturisme. Instanţa de la Piteşti a cerut şi ordinele de plată sau extrasul de cont, prin care a fost achitată contravaloarea maşinilor ce au făcut obiectul celor două contracte.
Perdanta a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care s-a pronunţat la doi ani distanţă faţă de data înregistrării dosarului. Instanţa superioară, de asemenea, i-a respins Mariei Cotenescu recursul formulat împotriva sentinţei Curţii de Apel Piteşti, ca nefondat. În acelaşi timp, completul Înaltei Curţi a mai respins şi alte două solicitări ale reclamantei. Adică cererea de sesizare a Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, ca inadmisibilă, şi suspendarea judecăţii până la pronunţarea Curţii Constituţionale asupra excepţiilor de neconstituţionalitate cu care a fost sesizată.
În aceste condiţii, raportul de incompatibilitate întocmit de ANI rămâne întemeiat. Conform ultimei declaraţii de interese, depusă pe 7 iunie 2021, Maria Cotenescu deţine 80% din acţiunile IATSA Dacia Câmpulung SA, în valoare de 680.000 lei, şi 100% din firma Roclean Eco Câmpulung SRL, cu o valoare de 200 lei. Este preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD Câmpulung şi vicepreşedintele Organizaţiei de Femei a PSD Argeş. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!