Pe 27 ianuarie 2025, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a emis acordul de mediu pentru proiectul „Lucrări de înlăturare a materialului aluvionar care a contribuit la colmatarea cuvetei lacului de acumulare Râuşor”. Solicitarea către A.P.M. Argeş a făcut-o Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, prin firma Group Concif. Celebra firmă Group Concif, din satul Bădeni, comuna Stoeneşti, patronată de omul de afaceri Sorinel Răuţoiu.
De câţiva ani, firmele familiei Răuţoiu câştigă cele mai importante contracte de lucrări ale Câmpulungului şi Muscelului. Palmaresul câmpulungean include, în mandatul lui Liviu Ţâroiu, podul de la Apa Sărată, Piaţa Primăriei, asfaltarea străzilor Ion Ţicăloiu, Plăieşi şi Drăceşti şi Bulevardul “Pardon”. Iar în mandatul Elenei Lasconi: cinci parcuri, şase intersecţii şi scuaruri din „Piaţa Neacşu”, asfaltarea străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşeni şi execuţia trotuarelor pe Şoseaua Naţională şi Grigore Alexandrescu, plus zeci de lucrări în comunele din Muscel: asfaltări şi consolidări de drumuri, rigole, poduri, reţele de apă şi canalizare etc.
Revenind la lucrarea de la Râuşor, pe care o va executa firma Group Concif, potrivit memoriului de prezentare depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, în cadrul unei proceduri de durată desfăşurată la această instituţie, se urmăreşte prin derularea ei: creşterea capacităţii de transport, în secţiunile de transport în zona cuvetei lacului de acumulare Râuşor; protejarea malurilor râului, evitând o degradare rapidă a lor; reducerea vitezei de curgere a apei în albia minoră, cu efect pozitiv asupra fenomenului de eroziune a talvegului şi a malurilor; degajarea cuvetei lacului de acumulare Râuşor, situată în albia minoră, de aluviunile depuse în timpul viiturilor anterioare, plus extragerea agregatelor minerale în vederea sortării şi valorificării.
- Cea mai mare parte a aluviunilor provine din malurile prăbuşite
Memoriul întocmit de proiectantul Team Proiect Apa SRL pentru A.B.A. Argeş Vedea, prin Group Concif SRL, punctează aportul de aluviuni, „cea mai mare parte provenind din malurile prăbuşite (supuse eroziunii apei, dar şi condiţiilor meteorologice). În perioada de secetă (debite mici), aportul este nesemnificativ. Cum, în ultimii ani, se succed perioadele prelungite de secetă cu cele scurte de ploi, se impune ca exploatarea agregatelor minerale să se facă la cota talvegului natural (a nu se exploata sub cota talvegului după material) şi cu respectarea pilierilor de siguranţă.”
Lucrarea constă în „extracţia organizată a materialului aluvionar constituit din bolovăniş, pietriş şi nisip, astfel încât să se realizeze o decolmatare a cuvetei lacului de acumulare, care să-i confere competenţa de a prelua şi tranzita debitul mediu multianual şi debitul maxim asigurat 50%, fără construcţii hidrotehnice suplimentare.”
Potrivit acordului de mediu, lucrările de decolmatare se vor realiza ţinând cont de condiţiile impuse de beneficiarul acumulării. Şi anume execuţia lor nu va perturba barajul de acumulare sau priza energetică, accesul în albie se va face pe rampa de acces şi se vor întreprinde lucrări de defrişare, decolmatare, ambientizare şi ecologizare numai în perimetrul autorizat. „Albia regularizată a râului Râuşor se va racorda la capul amonte cu albia actuală.”, prevede documentul emis recent de APM Argeş.
- Condiţiile de lucru asumate de constructor
Pentru a micşora vibraţiile în corpul barajului, cauzate de circulaţia vehiculelor grele, pe coronament, se vor respecta restricţiile de tonaj maxim 7,50 tone şi viteza de deplasare pe coronament de maximum 10 km/oră. Materialele rezultate în urma decolmatării sunt transportate cu autobasculantele din dotare direct spre beneficiari, în stare brută, sau spre propria staţie de sortare aflată în comuna Lereşti.
O altă condiţie prevăzută în avizul de gospodărire din 14 ianuarie 2025, emis de A.B.A. Argeş-Vedea, este să racordeze albia proiectată, amonte şi aval, la secţiunea albiei existente. Să nu afecteze prin lucrările propuse staţia hidrometrică Zănoaga, patrimoniu public al statului, aflată pe râul Râuşor, la circa 70 metri amonte de coada lacului Râuşor, în caz contrar, readucerea la starea de la începerea lucrărilor a staţiei hidrometrice şi a infrastructurii acesteia va fi suportată integral de beneficiar.
Totodată, constructorul nu trebuie să afecteze terenurile limitrofe şi alte obiective aflate în zonă, precum şi alte proprietăţi particulare, podurile şi lucrările de amenajare a albiei existente. Acesta îşi va asuma răspunderea pentru eventualele afectări ale podului de pe drumul judeţean DJ 734, remedierea făcându-se pe cheltuiala lui. „Pentru evitarea influenţelor negative asupra ecosistemelor din zonă, în timpul procesului de extracţie a balastului, se va ţine cont ca să nu depoziteze carburanţi în zona perimetrului, alimentarea şi reparaţiile utilajelor se vor face în locuri special amenajate.”, continuă acordul de mediu.
„Tehnologia de lucru va fi următoarea: trasarea fâşiilor de exploatare şi materializarea pe teren prin bornare; excavarea în cadrul fâşiilor, cu ajutorul excavatorului, din aval către amonte şi dinspre firul apei spre malul stâng, respectiv drept, şi depozitarea temporară a materialului; încărcarea materialului depozitat şi transportul la punctul de prelucrare sau direct către beneficiari; nivelarea, cu buldozerul din dotare, a zonelor de lucru.
Materialul steril rezultat din lucrările de decopertare şi din intercalaţiile existente în masa agregatelor naturale de râu va fi utilizat la completarea pilierilor de siguranţă dinspre malul drept sau stâng al râului Râuşor. În acest caz nu este necesară constituirea unei halde de steril. Pentru exploatarea agregatelor minerale, Group Concif SRL dispune de următorul parc de utilaje: două excavatoare tip KAMATSU, două încărcătoare frontale HITACHI, două autobasculante 16 to.”, este un fragment din memoriul realizat de firma de proiectare.
Valoarea investiţiei este estimată la 100.000 lei. Contractul de închiriere a suprafeţei de 9.607 mp, din 13 decembrie 2023, prevede că proiectul va fi implementat în doi ani, termenul de finalizare fiind 12 decembrie 2025.
Potrivit studiului citat, acumularea Râuşor este amplasată pe cursul superior al Râului Târgului, la circa 400 m aval de confluenţa cu pârâul Râuşor, lucrarea intrând în exploatare în anul 1986. Suprafaţa bazinului hidrografic controlat de barajul Râuşor este de 119 km2. Funcţiunile lacului sunt următoarele: alimentarea cu apă industrial, a populaţiei şi pentru irigaţii; asigurarea unui debit suplimentar de 2,5 mc/s pentru alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung; producerea de energie electrică; atenuarea undelor de viitură într-un volum disponibil de 15 milioane mc., sunt câteva informaţii extrase din documentaţia transmisă la APM Argeş.