0.7 C
Campulung Muscel
03/12/2022

Peste 80 de musceleni au contestat amenzile DSP primite din cauză că nu şi-au completat formularele electronice la intrarea în ţară

Cine vrea să afle ce musceleni au venit din străinătate acasă, de la Crăciun încoace, poate consulta site-ul Judecătoriei Câmpulung. De la începutul anului, la instanţa câmpulungeană au fost înregistrare zeci de dosare, care au ca obiect contestarea proceselor verbale de contravenţie întocmite de Direcţia de Sănătate Publică Argeş celor care n-au completat Formularul Digital de Intrare în România. Pentru Formularul stabilit în decembrie 2021 ca obligatoriu la trecerea frontierei şi pe care toţi cei care intrau în România, indiferent de unde veneau, au trebuit să-l completeze, s-au emis atât de multe amenzi pentru necompletare, că unele direcţii de sănătate publică au fost nevoite să apeleze la voluntari ca să ”scrie amenzile”.
La mijlocul lunii decembrie, anul trecut, s-a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care toate persoanele care intrau pe teritoriul României aveau obligaţia ca, cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară, dar şi în următoarele 24 după intrare, să completeze un formular, în vederea identificării contacţilor unei persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19. Completarea documentului a fost obligatorie din 15 decembrie 2021, dar aplicarea amenzilor a început din 25 decembrie 2021, la 10 zile de la publicarea ordonanţei.
Necompletarea acestui formular constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei, pe care o aplică personalul direcţiilor de sănătate publică judeţene.
Nerespectarea prevederilor Ordonanţei 129/2021 prin necompletarea actelor la intrarea în ţară a făcut ca mulţi români să fie amendaţi, printre ei şi zeci de musceleni, care spun că ori nu ştiau că trebuie să prezinte acest formular şi nimeni nu le-a atras atenţia la punctele de trecere a frontierei că trebuie să-l scrie, ori că l-au completat anterior şi tot au primit sancţiuni. Inclusiv pentru completarea cu mici erori a Formularului s-au acordat amenzi, deşi sancţiunea este stabilită pentru necompletarea acestuia.
Până vineri, 28 ianuarie 2022, la Judecătoria Câmpulung erau înregistrate peste 80 de contestaţii ale amenzilor date de Direcţia de Sănătate Publică Argeş muscelenilor care au intrat în ţară fără să completeze Formularul electronic sau l-au scris cu greşeli. Deocamdată, pentru niciuna dintre cererile înaintate de cei “taxaţi” n-a fost stabilit un prim termen de judecată.
Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!