La sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Câmpulung a anunţat că vor fi tăiaţi 16 arbori de pe Bulevardul ”Pardon”. Este vorba despre 15 tei şi un dud, care prezintă creşteri debile, uscăciuni, leziuni prin lovire, aşa cum au constatat Oficiul Fitosanitar Argeş şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, care au întocmit procese verbale în acest sens, prima instituţie, pe 14 ianuarie, iar cealaltă, pe 25 ianuarie.
Problemele de sănătate ale copacilor care mărginesc Bulevardul ”Pardon” au fost constatate de angajaţii ADP şi de cei ai firmei Salpit Fluor Green, care administrează patrimoniul capitalei de judeţ, aceştia din urmă ocupându-se de toaletarea lor, în primăvara anului trecut. Teii de pe centru nu mai fuseseră curăţaţi de mai bine de 10 ani, iar momentul a fost ales să fie înainte ca firmele care reabilitează bulevardul să intre cu utilaje care le-ar fi putut rupe crengile.
La acel moment, erau pe pastila pietonală 97 de copaci, toţi fiind apoi expertizaţi de cei de la Oficiul Fitosanitar Argeş. După evaluare, după cum rezultă din comunicatul administraţiei locale, 16 au fost descoperiţi cu boli şi fără posibilitatea de regenerare.
Deocamdată, după ce a primit avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, Primăria a făcut cerere către Ocolul Silvic Câmpulung ca pomii să fie marcaţi şi numai după aceea o să fie eliminaţi de o firmă de specialitate, care va fi contractată de administraţie.
”Nu se va ocupa ADP de tăierea lor. Primăria a făcut adresă către Ocolul Silvic pentru marcare, iar după ce se face marcarea, se va lua legătura cu o firmă specializată, care îi va doborî. După ce a venit avizul de la Mediu, ca să poată fi tăiaţi, trebuie să facă cerere de marcare de la Ocolul Silvic Câmpulung, să treacă prin comisia de tăieri a Primăriei, va mai dura un pic.”, ne-a spus directorul ADP, Bogdan Pătru.
Rămâne de văzut dacă restul copacilor care rămân de-o parte şi de alta a bulevardului vor mai rodi la primăvară, după ce au stat aproape doi ani cu rădăcinile dezgolite. Ideală ar fi fost înlocuirea tuturor cu unii tineri, existând pepiniere care vând pomi de trei, patru metri înălțime, iar la vară, câmpulungenii care vor tranzita zonă să nu simtă lipsa umbrei cu care erau obișnuiți.
”Agenția pentru Protecția Mediului ne-a cerut câte un dosar pentru fiecare pom care va fi tăiat. A fost făcut un nou studiu şi s-a constatat că sunt din ce în ce mai deterioraţi. La acest moment am zis să mergem doar pe ce este neapărat necesar, să vedem ce se întâmplă. Este şi un singur dud, ”cuiul lui Pepelea”, care face foarte multă mizerie. Avem deja toate avizele, am obţinut aviz de la Ocolul Silvic, apoi de la comisia Primăriei, de la Mediu, iar acum mai avem să facem adresă pentru marcarea lor, tot la Ocolul Silvic, iar după, o firmă specializată îi va tăia.”, ne-a declarat arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Isabela FILIP