2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

O asfaltare a lui Ţâroiu, de peste 2,3 milioane de lei, compromisă după trei ani. Pe strada Republicii, covorul bituminos se exfoliază

Când nu este spart de muncitorii Edilului, pentru a remedia vreo avarie la conducta de apă neschimbată pe tronsonul „Bărăţie” – „Dinicu Golescu”, asfaltul turnat în 2018 se strică de la sine. Îndelung lăudata lucrare, prestată de o firmă din Piteşti, pe care Liviu Ţâroiu a dat-o ca exemplu de rapiditate în execuţie, începe să se dezintegreze, având de suferit atât carosabilul, cât şi pietonalul. În această ediţie, vă vom prezenta „viciile” apărute în apropierea Şcolii Gimnaziale „C.D. Aricescu”, unde covorul asfaltic, pur şi simplu, s-a săltat în dreptul rigolei de scurgere a apelor pluviale. Iar de pe trotuare pavelele „zboară” de zici c-au fost fixate cu lipici folosit la lucrul manual de grădiniţă, semn că a lucra repede nu echivalează cu a lucra bine.

Ţâroiu a „păpat” economiile Câmpulungului, lăsând Bulevardul „Pardon” şi Băile „Kretzulescu” fără finanţare

Asfaltul, care a început, pur şi simplu, să se exfolieze, a fost turnat în cursul anului 2018, în cadrul unei lucrări pe care Călin Andrei o planificase în continuarea celei batjocorite de ardelenii de la Grup Corint. După ce finaliza „regenerarea urbană” a Complexului „Kretzulescu” şi a centrului istoric, până în capătul Bulevardului „Pardon”, primarul liberal voia să extindă reabilitarea până la Colegiul „Dinicu Golescu”. A comandat documentaţia, care a fost gata după condamnarea sa, produsă în februarie 2015. Proiectul a ajuns pe masa lui Liviu Ţâroiu, care, din nou, a avut posibilitatea să-l îmbunătăţească, în sensul de a asigura trăinicia asfaltării, schimbând conductele de apă.

Aşa cum a refuzat să includă esplanada Clubului ARO şi a blocului „Romarta” în proiectul amenajării Bulevardului „Pardon”, tot aşa s-a încăpăţânat să nu dispună înlocuirea reţelei vechi de apă pe Negru Vodă şi Republicii, pe tronsonul „Bărăţie” – „Dinicu Golescu”, înainte de a le asfalta. De ce? Ca investiţiile să coste mai puţin, să nu dea alţi bani pe refacerea unor proiecte superficiale, să ţină mai repede licitaţiile, cu beneficiile de rigoare pentru ambele părţi, şi să rupă gura lumii cu spoieli.

Primarul spoielilor, Liviu Ţâroiu, putea străluci cu proiectul „Kretzulescu”, executat cum trebuie, mai ales că avea bani să-i şi rămână. Dar interesul lui a fost să hrănească guri nesătule de constructori, fără să gândească logic reabilitarea centrului. La încetarea înainte de termen a mandatului, Călin Andrei a lăsat economii la buget, care acopereau complet toate fronturile de lucru ale proiectului „Kretzulescu”: Parcul şi Băile „Kretzulescu”, Piaţa Primăriei şi strada Nae Leonard, Grădina Publică „Merci”, Bulevardul „Pardon” şi străzile Negru Vodă şi Republicii.

Cele peste 37 milioane de lei erau arhisuficiente acoperirii în totalitate a lucrării, în toate zonele enumerate. Vă amintim că primarul Călin Andrei a încheiat contractul de execuţie cu Grup Corint la suma de 30,7 milioane de lei, reprezentând 60% din valoarea estimată a lucrării scoase la licitaţie cu 51,2 milioane de lei. În mandatul său, Ţâroiu a cheltuit excedentul, fără a lăsa bani nici pentru Bulevardul „Pardon”, nici pentru Băile „Kretzulescu”, nici pentru continuarea lucrărilor în cele două parcuri, de care şi-au bătut joc executanţii de la Alba Iulia.

Elena Lasconi a făcut rost de 7 milioane de lei, pentru Bulevard, sumă care nu acoperă valoarea proiectului refăcut, iar pentru cele 9,6 milioane de lei, la cât a fost estimat „restul de executat” în cazul Băilor „Kretzulescu”, ar fi o foarte mică speranţă de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Primarul spoielilor, mult prea grăbit să ţină licitaţia, a respins categoric cerinţa înlocuirii conductei de apă. Care cedează la răstimpuri

În loc să-şi vadă de „Kretzulescu”, mai cu seamă că pentru acest proiect erau puşi banii noştri la păstrare, Ţâroiu a început cu episodul II al regenerării urbane: „Bărăţie” – „Dinicu Golescu”. Care trebuia executat după episodul I. Adică cei 75% din proiectul ratat al lui Călin Andrei. De ce a început Ţâroiu cu continuarea lui „Kretzulescu”? Nu neapărat pentru că avea proiectul şi finanţarea. Ci ca să încheie el contractul cu un constructor şi mai multe nu spunem despre aranjamentele clasice de la licitaţiile statului.

Carosabilul stricat, despre care povestim în acest articol, a fost asfaltat în cadrul proiectului de reabilitare urbană, etapa a doua, care a costat bugetul local 2.321.198,93 lei, preţul rezultat din licitaţie, de la 3.828.526,31 lei, suma la care contractul a fost pus la bătaie. Lucrărica edilitar-gospodărească, menită a făţui partea sudică a centrului, a adus o îmbunătăţire a esteticii zonei vizate de proiect, fără ca deznodământul să stârnească ropote de aplauze la adresa calitativului şi trainicului investiţiei. De ce nu s-a putut şi nu s-a vrut mai mult? Simplu. Suma precizată mai înainte, oferta firmei câştigătoare, General Trust Argeş, reprezintă 60% din valoarea cu care contractul a fost scos la licitaţie. Iar pe Liviu Ţâroiu l-a încântat ideea de a consuma cât mai puţin, ca să-i ajungă banii de cât mai multe spoieli electorale, pe care le avea programate: Piaţa Primăriei şi Bulevardul „Pardon”.

„Din fericire pentru noi, este o firmă destul de serioasă.”, se îmbărbăta Liviu Ţâroiu vizavi de profesionalismul constructorului General Trust Argeş. Pe 23 noiembrie 2017, firma piteşteană a câştigat contractul lucrării de „Amenajare urbanistică pe străzile Negru Vodă şi Republicii, între Bulevardul „Pardon” şi intersecţia străzii Negru Vodă cu strada General Teodorescu”. Dintre cele şase pretendente la contract, General Trust Argeş SRL a oferit preţul cel mai mic, reuşind să câştige. Oferta societăţii lui Cătălin Spătaru acoperea amenajarea, care începea în aprilie şi se încheia până în decembrie, în realitate, fiind finalizată cu aproape trei luni mai devreme. Conform explicaţiilor lui Liviu Ţâroiu, reabilitarea se rezuma la suprafaţa zonei de lucru: covor asfaltic, trotuare, aleile Parcului Jurământului şi, unde constata că este nevoie de intervenţii la reţeaua de apă şi canalizare, Edilul urma să le întreprindă pe durata şantierului.

În primăvara anului 2018, Ţâroiu a dat ordinul de începere a lucrărilor, deşi a fost avertizat, repetat, că greşeşte punând în practică un proiect care nu prevede schimbarea completă a reţelelor de utilităţi. Cum, de altfel, a procedat şi la Piaţa Primăriei.

Între primăvara-toamna anului 2018 s-a derulat lucrarea de îmbunătăţire (la suprafaţă) a străzilor Negru Vodă şi Republicii, pe distanţa cuprinsă între Biserica Catolică şi Vila Iorgulescu, unde lucrarea are o finalitate dezamăgitoare: plombe pe o asfaltare veche, deşi spaţiul, asupra căruia îţi cade privirea cum te apropii de centru, mai ales că s-au tăiat arborii ornamentali din faţa imobilului, trebuia pavat, ca să arate bine. Şi câte alte carenţe n-au contat pentru Ţâroiu în momentul în care a recepţionat o lucrare cu iz de neterminat! Omul era mulţumit că s-a încheiat în şase luni şi altceva n-a mai contat.

Lucrarea, care, oricum, lăsa impresia că e neterminată, continuă să se strice

La un an şi jumătate distanţă de momentul predării investiţiei de către constructorul achitat rapid de sarcini, conducta de apă, despre care Liviu Ţâroiu susţinea că n-are nevoie să fie schimbată, a cedat. Remedierea avariei a impus spargerea străzii proaspăt asfaltate, în zona fostei treceri de pietoni din dreptul Parcului Jurământului. Se întâmpla în ianuarie 2020, moment urmat de alte decupări intenţionate ale asfaltului, numai şi numai din cauza lui Liviu Ţâroiu, care a refuzat să corecteze un proiect comandat greşit, fără reţea de apă schimbată.

În 2021, alte defecte ale lucrării ne reţin atenţia: pavelele plecate la plimbare şi, mai grav de atât, covorul asfaltic săltat lângă rigola de la Şcoala fostă nr.2, semn că aceasta nu preia cum trebuie apa, care sapă sub asfalt. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!