11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Elena Lasconi vrea să discute cu directorul B.E.I. ce şanse de finanţare avem pentru asfaltarea străzilor din Câmpulung

  • Din păcate, nu se acordă fonduri europene prin programele operaţionale pentru reabilitarea infrastructurii rutiere    

Începutul săptămânii viitoare o va găsi pe Elena Lasconi la Luxemburg, unde are programată o întâlnire cu directorul general al Băncii Europene de Investiţii. De altfel, primăriţa va lipsi întreaga săptămână, deoarece, după întrevederea de la Luxemburg, programată pe 30 şi 31 mai 2022, va întreprinde o alta, la Dublin, între 1-4 iunie 2022. Elena Lasconi va participa la un (pre)Congres ALDE, din care face parte şi USR, la nivel european, acţiune dedicată femeilor din politică. La discuţiile cu reprezentanţii B.E.I. va fi prezentă şi city-managerul Ioana Marcu. Motivul pentru care Elena Lasconi onorează invitaţia la o întâlnire cu CEO B.E.I., dr.Werner Hoyer, îl constituie oportunităţile de investiţii cu finanţări rambursabile şi nerambursabile, pentru Câmpulung.

  • Variantele de proiecte care vor fi discutate cu directorul general al Băncii Europene de Investiţii

La şedinţa extraordinară din 24 mai 2022, Consiliul Local a fost de acord cu deplasarea unei delegaţii din partea Câmpulungului, compusă din primar şi administrator public, la sediul Băncii Europene de Investiţii din Luxemburg, la o întâlnire dedicată oportunităţilor de finanţare pentru autorităţile publice. Primăriţa a primit invitaţia pe 19 mai. Toate statele din componenţa Uniunii Europene sunt membre ale B.E.I. „Banca Europeană de Investiţii contractează împrumuturi pe pieţele de capital şi acordă finanţări, în condiţii avantajoase, pentru proiecte care sprijină obiectivele UE. Aproximativ 90% din finanţări se acordă în interiorul UE. Aceste fonduri nu provin niciodată de la bugetul UE. B.E.I. oferă trei tipuri principale de produse şi servicii:

  • credite – aproape 90 din angajamentul financiar. Banca acordă împrumuturi pentru a sprijini creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, iar acest sprijin contribuie, de multe ori, la atragerea altor investitori;
  • finanţare mixtă – clienţii pot combina fondurile acordate de B.E.I. cu investiţii adiţionale;
  • consiliere şi asistenţă tehnică – pentru a valorifica la maximum fondurile disponibile.

Împrumuturile de peste 25 de milioane de euro sunt acordate direct de B.E.I.. În cazul împrumuturilor cu o valoare mai mică, B.E.I. deschide linii de credit pentru instituţiile financiare, care, ulterior, acordă credite beneficiarilor.”, sunt câteva lămuriri despre misiunea B.E.I. extrase din materialele care explică necesitatea adoptării Hotărârii de Consiliu privitoare la deplasarea celor două la Luxemburg.

Municipalitatea câmpulungeană, prin cele două reprezentante ale sale la discuţiile cu liderii B.E.I., şi-a propus să identifice posibilităţi de finanţare pentru obiective precum: managementul deşeurilor, centura ocolitoare a Câmpulungului, reabilitarea şi punerea în valoare a Băilor „Kretzulescu”, înfiinţarea unui parc fotovoltaic pe unul dintre izlazurile nefolosite din Câmpulung, amenajarea complexă a Râului Târgului, reabilitarea străzilor din Câmpulung. „Din păcate, niciun program operaţional nu finanţează asfaltări, astfel încât alte oportunităţi de finanţare trebuie identificate în scopul reabilitării infrastructurii rutiere din Câmpulung.”, se mai menţionează în documentaţia de şedinţă.

  • Din raţiuni financiare, deplasarea se face cu avionul până la Bruxelles, iar de acolo la Luxemburg, cu maşina

„Am gândit o deplasare care să fie la cel mai mic preţ, pentru că biletele de avion pentru Luxemburg sunt scumpe. În schimb, pentru Bruxelles sunt la o treime din preţ. De la Bruxelles o să facem două ore cu maşina, avem pe cineva care ne ia fără niciun ban.”, spunea Elena Lasconi, pentru că au existat curiozităţi legate de costurile deplasării. Asta deşi, în fiecare mandat, când o delegaţie a Câmpulungului pleca în străinătate, cheltuiala era suportată din bugetul local. Iar până în acest moment niciun primar n-a întreprins o deplasare de asemenea importanţă, ocazia constituind-o, cel mai adesea, sărbători ţinute în localităţile care lansau invitaţia municipiului nostru.

Înainte de contactarea unei agenţii de turism care să se ocupe de detaliile financiare ale deplasării, Ioana Marcu a cercetat piaţa şi a ajuns la o cheltuială estimativă de 1.200-1.300 euro, pentru două persoane, două nopţi de cazare şi zbor dus-întors, cu low cost. Cât despre biletul de avion, costul pentru Luxemburg era 1.200 euro, cele două bilete, iar pentru Bruxelles, 400 euro, o diferenţă foarte mare, de aceea călătoria va fi fragmentată la Bruxelles.

  • Elena Lasconi: „Ne-ar interesa să vedem dacă se finanţează partea de asfalt, pentru că este o mare „bubă” 

„Este foarte importantă această întâlnire. Una este să te duci să vorbeşti cu CEO-ul Băncii Europene de Investiţii direct şi alta este când trimiţi un email sau când vorbeşti cu reprezentantul din România.”, spunea Elena Lasconi, care vrea să afle ce se poate finanţa şi care ar fi diferenţele de dobânzi între Banca Europeană de Investiţii şi cele din ţară. „O să avem o prezentare cu mai multe proiecte. O să le prezentăm partea care ne doare cel mai tare şi anume cea de infrastructură, dar nu putem să nu luăm în calcul proiectele mari care ar putea fi făcute în parteneriat cu Ministerul Transporturilor. Există două teme de discuţie. Ne interesează, în mod special, finanţările nerambursabile. De asta suntem foarte concentraţi a depune proiecte pe fonduri europene şi, în mod special, pe P.N.R.R., pentru că pe P.N.R.R. noi nu avem nici cofinanţare. Banca Europeană de Investiţii are o componentă de finanţare nerambursabilă, care ne interesează în mod special. Dar vrem să vedem şi ce tip de finanţări rambursabile au şi care este diferenţa de dobânzi. Asta nu înseamnă că mă duc acolo să iau un credit, pentru că vreau să văd ce anume se finanţează. Ne-ar interesa să vedem dacă se finanţează partea de asfalt, pentru că este o mare „bubă”. Şi asta, şi gazele. N-o să putem să aplicăm pe fonduri europene. O să vă prezint acest lucru, căci nu mă duc să iau o decizie. Mă duc să vorbim.”, a încheiat Elena Lasconi. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!