2.3 C
Campulung Muscel
11/12/2024

La împlinirea a 77 de ani, Nelu Constantin şi-a invitat prietenii pe „Scena Vieţii”

De ziua lui, artistul plastic le-a făcut cinste invitaţilor cu o carte bună şi o expoziţie de pictură

La două zile distanţă de momentul împlinirii vârstei de 77 de ani, Nelu Constantin a adăugat carierei sale artistice îndelungate un succes profesional, prin vernisarea unei expoziţii de pictură, în colaborare cu prietenul şi colegul din Cenaclul „I.D. Negulici”, Ionel Dâmboianu. Regalul plastic al cărui debut s-a consumat sâmbătă, 16 mai 2015, a fost dublat de unul literar. Aniversatul zilei a lansat un interesant volum de „Epigrame, catrene, madrigale şi… un strop de poezie”, intitulat „Scena Vieţii”, descris de amfitrionul manifestării drept „o carte ludică, şăgalnică, haioasă”, dedicată de Nelu Constantin nepoţelului său, Radu. Autorul i-a poftit alături de el, pe „scena” de la Galeria „Arta”, pentru derularea acestui act important dintr-o viaţă împlinită, pe toate planurile, pe prietenii de-o viaţă din Câmpulung, din Băjeştii Bălileştiului natal, din Rucăr şi Târgovişte. Prezenţa într-un număr semnificativ la un eveniment de suflet a reprezentat dovada dragostei şi a preţuirii de care se bucură Nelu Constantin din partea publicului amator de cultură. 
 

Culoare, muzică şi vorbe cu tâlc, într-un festin pentru ochi, minte şi inimă

Nelu Constantin l-a „avertizat” pe directorul Galeriei „Arta”, Ioan Crăciun, că vor fi foarte mulţi invitaţi şi aşa s-a şi întâmplat. Una dintre surprizele evenimentului, aşa cum a numit-o moderatorul manifestării culturale, Mirela Popescu a adus un mesaj de ataşament din partea soţului, profesorul Grigore Popescu Muscel, un nume redutabil în pictura religioasă din România. Iulia Pristavu, o prezenţă activă, implicată în fenomenul artistic şi cultural, care depăşeşte graniţele Galeriei „Arta”, a ţinut să le fie aproape celor doi autori ai expoziţiei. Cezar Neacşu, Emil Hagi, Gheorghe Paulian, alături de membrii Cenaclului „I.D. Negulici”, Constantin Agricola Miu (prefaţatorul volumului), Mariana Chirtoacă sunt doar câţiva dintre oaspeţii care au umplut, sâmbătă, sala galeriei, ca să-i cinstească pe cei doi artişti.      
Vernisajul a debutat într-o notă emoţionantă, graţie prologului semnat de naista Mădălina Maria Lupu, fiică de preot. Realizatoarei TV Carmen Nicolescu, căreia i-a aparţinut propunerea de a-i introduce pe invitaţi într-o atmosferă sensibilă graţie naiului unui înger cu chip de copil, i se datorează şi prezentarea talentatei interprete: „Atunci când cântă acest pui de om, îngerii se opresc şi-l ascultă, nu doar pentru că are o oarecare „trecere” la Dumnezeu, fiind fiica părintelui Bogdan Lupu, din Cepari, ci pentru că aşa i-a fost hărăzit de Dumnezeu. Să ne încânte şi să ne facă să plângem. Dacă fiecare dintre noi ne-am gândi, din când în când, să dăm o şansă copiilor, cum este Mădălina Lupu, să devină cunoscuţi şi să poarte mai departe tradiţia şi cântecul popular românesc, acest popor mai are o şansă.” 
Spre deosebire de anul 2008, când a avut loc expoziţia „Nelu Constantin 70”, Ioan Crăciun a motivat de ce pe afiş nu apare, de această dată, „Nelu Constantin 77”: „Se putea interpreta. Carta 77 (n.r. iniţiativa civică din Cehoslovacia, care a criticat regimul politic al ţării pentru nerespectarea drepturilor omului şi neaplicarea unor documente şi tratate internaţionale) era un manifest de disidenţă, pornit de la Vaclav Havel, la care a aderat şi Paul Goma (n.r. scriitorul şi militantul anticomunist), aspru pedepsit de Guvernele de atunci din Estul Europei. Puteam să fim suspectaţi că iniţiem un manifest de acest fel.”            
 

Nelu Constantin, un artist complet

Ioan Crăciun i-a caracterizat pe cei doi colegi care au expus împreună drept un cuplu, care seamănă cumva cu Don Quijote şi Sancho Panza. „Dar un Don Quijote care a luat în greutate şi un Sancho Panza care a intrat puţin la apă. Amândoi alergând fără cai, în căutarea morilor de vânt, pe care contemporaneitatea le pune în calea artistului plastic.”, a adăugat acesta. „Jovial, expansiv, pătimaş, degrabă bătător din palme, dar şi vărsător de sudălmi”, Nelu Constantin îl are la polul opus pe “taciturnul şi discretul” Ionel Dâmboianu, dar amândoi, generoşi şi sensibili. Absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice din Câmpulung, apoi al Şcolii de Artă din Piteşti, Ionel Dâmboianu a avut expoziţii personale şi colective organizate de Cenaclul „I.D. Negulici”, de Asociaţia ALZIAR şi a participat la majoritatea taberelor de creaţie organizate în zonă şi nu numai.
Spre deosebire de colegul mai retras şi mai interiorizat, pe Nelu Constantin îl cunoaşte toată lumea. „Este un personaj în Câmpulung, în Muscel, din toate punctele de vedere, nu numai printre artiştii plastici sau iubitorii artei plastice, dar şi pentru cei care, de-a lungul timpului, l-au văzut aproape de celelalte muze: teatru, muzică, poezie.”, a afirmat Ioan Crăciun despre protagonistul evenimentului, insistând asupra talentului actoricesc pe care Nelu Constantin şi l-a pus în valoare în piesele jucate.   
Sărbătoritul zilei a reuşit să-şi stăpânească emoţiile puternice care l-au încercat, aflându-se în faţa unui public atât de numeros care îi apreciază munca şi care îl îndrăgeşte ca om şi ca artist complet. El şi-a deschis sufletul în faţa celor prezenţi şi i-a îndemnat să rămână fideli actului cultural, care ne face „mai buni, mai frumoşi şi mai bogaţi.” 
Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, în cadrul căruia funcţionează cenaclul de artă plastică, i-a înmânat o plachetă aniversară lui Nelu Constantin şi câte o medalie cu sigla instituţiei pentru cei doi artişti. Iar Iulia Pristavu şi Ioan Crăciun au primit din partea acestuia un simbol cu însemnele Casei de Cultură.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!