20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Liberalii, absenţi în bloc, ciudoşi pe lipiciul la bani al lui Ţâroiu

Mâna bună a lui Liviu Ţâroiu, de care se lipesc banii, de zici c-a avut ursitoare de la Ministerul de Finanţe, i-a atras pizma opoziţiei, care a lipsit în totalitate la recenta şedinţă de îndată, ţinută vineri după amiază, într-un moment nepotrivit pentru bugetarii intraţi de o jumătate de zi în weekend. Absenţa în bloc a aşa-zişilor opozanţi ai PSD, cu care, în culise, se pupă, ca membri ai unei frăţii unite de „ciolan”, n-a surprins majoritatea salvată de la nişte ţâpurituri liberale, care strică, de obicei, aleanul întrunirilor lunare, ţinute la ceas de seară. Nu o dată, liberalii au avertizat că nu vor mai răspunde convocărilor urgente ale social-democratului din fruntea Câmpulungului, care s-a învăţat să unească şedinţele ordinare, cu frecvenţă lunară, cu două-trei de îndată. Adăugând şi întâlnirile de la comisiile de specialitate… au dreptate liberalii: n-apucă să li se facă dor dacă se văd săptămânal. Şi-apoi cele zece procente din salariul primarului, adăugate indemnizaţiei consilierilor municipali, sunt un supliment modest, la ce pretenţii are Ţâroiu, de a-i avea la dispoziţie ca pe confidentul său personal. În afara grupului liberal, care n-a avut niciun reprezentant la „de îndata” din 17 noiembrie, lipsind cu toţii – Anca Dumitrescu, Bogdan David, Ionel State, Lucian Ionescu, Cristi Creţu, Silviu Mănescu -, nici coaliţia nu s-a regrupat în integralitatea celor treisprezece membri, neputând să ajungă la şedinţă PSD-ista Estera Stămoiu şi colegul de la ALDE, Manuel Zenovie. Singura formaţiune în formulă completă a fost PAM sau Partidul pentru Argeş şi Muscel, al cărui reprezentant, profesorul Constantin Staicu, se află printre cei mai conştiincioşi aleşi în catalogul secretarului Nicolae Ghinea. Revenind la temele care necesitau un vot urgent, a fost o şedinţă despre bani, subiectul fiind şi pe ordinea de zi, şi pe lângă ordinea de zi, adus în discuţie de camaradul de partid Dumitrescu, interesat să afle trendul salariilor din Primărie în 2018. 

Pe când văitam goliciunea vistieriei, au intrat 3 miliarde de la bugetul de stat   

Am informat în ediţia trecută că Primăria a mai primit o feliuţă de la bugetul de stat, din defalcările din impozitul pe venit şi din TVA, de peste 3 miliarde de lei vechi, 306.000 lei, în banii actuali, care se vor duce pe „bunuri şi servicii” în folosul autorităţilor publice. Reamintim că lui Liviu Ţâroiu i s-a sugerat să folosească din aceşti bani cât are nevoie pentru deszăpezire în iarna 2017-2018, dar şeful Executivului zice că n-are nevoie, fiind pregătit cu de toate: materiale, contracte, firme, mai puţin cu personalul propriu, întrucât în cazul ADP-ului funcţionează veşnica scuză a puţinătăţii forţelor. 

Rectificarea bugetului local, în sensul de a primi această generoasă alocare de la centru la capitolul „venituri” şi de a o trece rapid la „cheltuieli”, s-a aprobat fără probleme, căci doar nu era cineva nebun să se opună că au intrat 3 miliarde în buget. Totuşi, cum goliciunea suspectă de pe flancul de Răsărit al sălii, ai cărui ocupanţi s-au înţeles să nu vină la şedinţă, a impus, „ca să nu creadă lumea că cine ştie ce, Dumnezeu, facem aici”, câteva lămuriri pentru public, livrate de directoarea economică Violeta Iarca. „Prin decizia şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş s-a aprobat repartizarea pe unităţi administrative a unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din impozitul pe venit. Din TVA s-au alocat 52.000 lei, iar din cote defalcate din impozitul pe venit, 254.000 lei. Aceste sume au fost cuprinse în bugetul local, la partea de bunuri şi servicii, autorităţi executive.”, s-a conformat şefa Economicului cerinţei de a spulbera orice bănuială ce s-ar fi putut naşte în mintea telespectatorilor care, urmărind imaginile, cine ştie ce şi-ar fi închipuit sesizând că justiţiarii PNL au pus iar coada pe spinare, ca să nu fie complici „imposturilor” PSD-iste. 

Colegiul Tehnic a făcut studiile pentru reabilitarea fostului Liceu de Fete, dar Primăria va derula investiţia   

Al doilea proiect de hotărâre, tot o chestiune financiară, legată de intenţia de reabilitare a clădirii Industrialului de jos, pentru care finanţarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării. Aleşilor li se cerea să aprobe preluarea, cu titlu gratuit, a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie şi a Proiectului Tehnic aferente obiectivului de investiţii „Modernizare, reabilitare şi recompartimentare interioară a clădirii Colegiului Tehnic Câmpulung, situată în strada Negru Vodă, nr.145”. Mai precis, studiile care au stat la baza investiţiei admise la finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 au fost întocmite şi achitate de către unitatea de învăţământ. Întrucât Primăria este cea care va derula contractul, a fost nevoie de încheierea unui protocol de predare-primire între Colegiul Tehnic, proiectantul Arxtudio Architecture SRL, autorul celor două documente, şi Municipiul Câmpulung, ca beneficiar al finanţării PNDL. Formalitatea, obligatorie pentru încheierea contractului cu Ministerul Dezvoltării, administratorul PNDL 2017-2020, a fost îndeplinită pe 14 noiembrie 2017 şi, ca să urgenteze parafarea documentelor cu oficialii de la centru, Liviu Ţâroiu a cerut Consiliului Local, căruia îi este subordonat Colegiul Tehnic, să aprobe preluarea studiilor amintite mai înainte. De aceea a fost nevoie de întrunirea de urgenţă de vineri, 17 noiembrie 2017, la trei zile după semnarea protocolului cu Adriana Nedelcu, directorul şcolii, ca proprietar al documentaţiilor tehnice, şi firma de proiectare, reprezentată de arhitectul Răzvan Puchici. 

Ca urmare a transferului consimţit de instituţia de învăţământ şi aleşii municipali, vor fi înregistrate în contabilitatea Primăriei Câmpulung valorile documentaţiilor respective: 8D.A.L.I., cu valoarea contabilă de 58.900 lei, inclusiv TVA; 8P.T., cu valoarea contabilă de 68.324 lei, inclusiv TVA. Investiţia în care va intra fostul Liceu de Fete beneficiază de o alocare de la bugetul de stat de 3.945.806 lei. 

Încă un pas care îl apropie pe Liviu Ţâroiu de cele 7 milioane de euro  

Seria succeselor PSD-iste, care le-au strepezit dinţii liberalilor, care au dat-o puternic de gard cu unicul lor proiect menit să facă oraşul de nerecunoscut – dacă se aplica pe bulevard şi în Piaţa Primăriei modelul parcurilor, chiar ajungea de nerecunoscut -, a continuat cu Grupul de Acţiune Locală Câmpulung Muscel, G.A.L.-ul care îl face pe Liviu Ţâroiu să viseze la absorbţia a 7 milioane de euro, fonduri europene. În urmă cu o săptămână, s-a mai parcurs un pas – de atunci şi până în prezent, s-au mai parcurs alţi doi – şi anume adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local, prin care se aproba participarea Municipiului Câmpulung, în calitate de asociat, ca membru fondator, la constituirea Asociaţiei „Grupul de Acţiune Locală Câmpulung Muscel”, persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial. Totodată, se aproba participarea municipalităţii la constituirea patrimoniului iniţial al Asociaţiei cu suma de 1.000 de lei. Vinerea trecută, consilierii prezenţi şi-au dat acceptul şi pentru contractul de împrumut de folosinţă gratuită – comodat, pentru spaţiul din incinta fostei Şcoli nr.5, care va servi ca sediu al asociaţilor GAL-ului câmpulungean, cel mandatat să semneze pentru Municipiul Câmpulung respectivul document fiind primarul Liviu Ţâroiu.

Vânzările de locuinţe către Minciună, Maiorescu şi Benga, din nou la vot  

O ultimă urgenţă, care i-a readus pe aleşii puterii în sala de şedinţe la 14 zile distanţă de precedenta întâlnire, tot la o „de îndată”, a constat într-o corectură în conţinutul unor hotărâri proaspăt votate la ordinara din 30 octombrie 2017. Mai exact, este vorba despre hotărârile cu preţurile de vânzare ale apartamentelor situate pe scara A a blocului D22, din cartierul Grui, deţinute de chiriaşii Mugurel Minciună, Emil Maiorescu şi Nicolae Benga. Articolul, care, după vot, nu le-a sunat bine juriştilor Primăriei, prevedea că: „Raportul de evaluare (n.r. care a stabilit preţurile de vânzare) are o valabilitate de 120 de zile calendaristice”, fără a se specifica de când încep să curgă cele patru luni. Căci de la depunerea raportului de către expertul contractat de Consiliul Local, care şi-a terminat treaba în luna iulie a acestui an, s-au cam dus cele 120 de zile. Ce-i drept, la următorul articol se prevedea că „vânzarea se va efectua în termen de maximum 120 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.”   

Aşa că, dacă tot i-a chemat primarul pe consilieri la Primărie pentru proiectele legate de bani, Secretariatul condus de Nicolae Ghinea a inserat pe ordinea de zi o reformulare a articolului incomplet, în sensul de a-l face să concorde cu următorul. Prin urmare, raportul de evaluare are o valabilitate de 120 de zile calendaristice, care vor curge de la data intrării în vigoare a hotărârilor adoptate pe 30 octombrie 2017, care dau „undă verde” cumpărării locuinţelor Primăriei de către cei trei chiriaşi.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!