Prin negociere directă, imobilul fostei Pieţe Vişoi (terenul şi construcţiile) a fost concesionat, pe 15 ani, unei firme administrate de un chinez.
S-a ajuns la negociere directă, pentru că la cele două runde de licitaţii publice deschise, ţinute până acum, nu a fost desemnat niciun câştigător. În primăvară, termenul limită de depunere a documentaţiei de participare la licitaţie a fost 20 aprilie 2017, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie deschise şi ofertele. Aşa cum a anunţat primarul Liviu Ţâroiu, la şedinţa Consiliului Local din data de 28 februarie, patru cereri s-au depus la Primărie din partea tot atâtor societăţi comerciale interesate să dezvolte o activitate în incinta fostei Pieţe Vişoi. Dar niciuna nu a avut câştig de cauză, iar procedura s-a repetat, pe 10 iulie, când situaţia a fost la fel.
Astfel, pe 16 noiembrie s-a trecut la negocierea directă cu singurul ofertant, firma Xu Sheng Comimpex SRL, cu sediul în oraşul Balş, judeţul Olt. Licitaţiile şi negocierea directă au pornit de la preţul unei redevenţe stabilite de un evaluator la o valoare minimă de 6.746 lei (1.500 euro) pe lună, ajungând la 80.960 lei pe an. Din acest motiv, societatea câştigătoare a depus, odată cu documentele de participare la negociere, şi o garanţie pentru participare de 8.096 lei, care a reprezentat 10% din redevenţa stabilită pentru concesionare.
Dar, surprinzător, firma chinezească de la Balş a oferit un preţ generos, de 23.000 de lei pe lună (peste 5.000 de euro), ceea ce înseamnă o redevenţă de 276.000 lei pe an, de trei ori peste preţul de pornire. Câştigătorul a fost anunţat după o zi de la procedura de negociere, pe 17 noiembrie, în cadrul şedinţei de îndată a Consiliului Local, de către consilierul Marian Stanciu: „Ieri (n.r. 16 noiembrie) a avut loc licitaţia pentru Piaţa Vişoi. S-a obţinut un preţ peste aşteptări, foarte frumos. A câştigat licitaţia tot acea firmă chinezească de la Balş, la un preţ generos de 23.000 lei, de trei ori mai mare. Spune că va face un depozit”. Completarea a venit de la Sergiu Cicu: „Un magazin şi un depozit de marfă pentru un magazin online”.
Faţă de precedentul concesionar, Naomi Vidal, care trebuia să achite redevenţa o dată la trei luni, în prezentul contract este specificat faptul că aceasta va fi plătită lunar.
Conform caietului de sarcini, suprafaţa care se concesionează este compusă din teren şi construcţii, care ajunge la 2.634 metri pătraţi, ceea ce înseamnă că se ridică la 8,73 lei pe metrul pătrat pe lună, aproximativ 1,94 euro, cu mult sub preţul pieţei imobiliare din municipiu. Imobilul este împărţit astfel:
-clădire: 1.682,44 mp, din care: 1.080,09 mp – spaţiu construcţii/comerţ (parter); 29,97 mp – spaţiu casa scării (parter); 137,72 mp – spaţiu hol acces (parter); 7,28 mp – spaţiu birou (parter); 283,55 mp spaţiu construcţii comerţ (etaj); 20,56 mp – spaţiu casa scării (etaj); 64,48 mp – spaţiu hol acces (etaj);
-alei pietonale sau carosabile, parcări: 951,56 mp. Firma Xu Sheng Comimpex SRL, care va încheia cu Primăria Câmpulung contractul de concesiune pe următorii 15 ani, termen care va fi atins dacă va fi serioasă şi bună platnică, a fost înfiinţată în 2014. La Finanţe Publice figurează, anul trecut, cu 9 angajaţi, având ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare. Pentru anul financiar 2016, a înregistrat un profit de 44.220 lei, la o cifră de afaceri de 1.034.838 lei. „E.M.”