Liviu Ţâroiu îl place pe Ionel Vlădescu şi este mulţumit de activitatea de manager al societăţii Consiliului Local, pe care o conduce din 2010 încoace, cu un „antrenament” de patru ani ca director al serviciului public Administraţia Pieţelor. Cei 12 ani, însemnând trei mandate de primar, de când liberalul este „jupân” la Pieţe, împliniţi în această primăvară, nu vor beneficia de o prelungire, vrea primarul să credem. Deşi, după lentoarea procedurii de desemnare a Consiliului de Administraţie al Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, Ţâroiu nu se grăbeşte să-l schimbe pe Vlădescu. Am spus de ce. Sunt amici, sunt colegi în Clubul „Lions”, au împărţit fasole cu ciolan amărâţilor, trăind aceleaşi emoţii… oraşul e mic, lumea e aceeaşi şi-apoi moda mandatelor directorilor câmpulungeni e de 30-40 de ani. De ce s-o schimbe el? Teoretic, Consiliul de Administraţie îl desemnează pe noul director. Practic, avem convingerea de nezdruncinat că Liviu Ţâroiu are ultimul cuvânt şi e normal să fie aşa, de vreme ce Ionel Vlădescu a fost preferinţa lui Călin Andrei. Dar cum Pieţele n-au Consiliu de Administraţie, directorul rămâne cel care este.
PSD merge cu Bână, Ciortan şi Mirabela, iar PNL, cu Dumitraşcu şi Chiţulescu
Primarul a amânat cât de mult a putut schimbarea şefului Pieţelor, însă stratagema de a-l ţine pe Vlădescu în funcţie, în ciuda cicălelii de partid, care revendică „mina de aur” a Consiliului Local, are şi o încheiere. La începutul toamnei lui 2017, ideea de a avea la Pieţe SRL un Consiliu de Administraţie, la fel ca la Edilul, de care directorul să asculte, a îmbrăcat forma unei hotărâri, care reglementa procedura de constituire a acestei formule decizionale a societăţii Consiliului Local. Procedura trebuia finalizată până la sfârşitul lunii februarie, termen limită depăşit cu două luni până în acest moment. La şedinţa Consiliului Local din 29 martie 2018, i s-au cerut explicaţii despre întârziere, prilej cu care, cu stupoare, am aflat că de-abia în aprilie începea procedura!
Iată ce spunea Liviu Ţâroiu cu acea ocazie: „Am un raport şi vă anunţ că trebuie să trecem la selecţia Consiliului de Administraţie. O să facem un anunţ public, pe care suntem obligaţi să-l facem. Este o mică deosebire faţă de Edilul, unde am avut selecţia. O să fac un anunţ pentru selecţia Consiliului de Administraţie, în două etape. O etapă de depunere a candidaturilor şi evaluare prealabilă a dosarelor de candidatură şi o etapă finală, a selecţiei candidaţilor – un interviu cu comisia pe care am stabilit-o deja şi care va hotărî cine va fi. Permiteţi-mi să dau drumul anunţului, ca să putem trece la partea de selecţie.”
La data la care primarul Ţâroiu cerea permisiunea Consiliului Local să declanşeze procedura, cu anunţul de rigoare, pe care îl avea în mapa cu documente, se cunoşteau deja cei cinci nominalizaţi de partidele care se „simt” în Consiliul Local: PSD şi PNL. Mai precis, PSD Câmpulung i-a pregătit pe Victor Bână, fost consilier local în perioada iunie-septembrie 2016, Ion Ciortan, fost consilier local în intervalul 2001-2004, şi Mirabela Manea, fost candidat la Consiliul Local Câmpulung, la alegerile din 2016, pe locul al 14-lea. Iar PNL a apelat la serviciile a doi foşti consilieri locali, Ion Dumitraşcu şi Constantin Chiţulescu. Aşadar, cu toată procedura trâmbiţată de Liviu Ţâroiu, care se tot întinde din septembrie 2017, până în ziua de astăzi, cei cinci vor compune Consiliul de Administraţie al Pieţelor. Excluderea ALDE la împărţeala „caşcavalului” n-a fost pe placul „grupului” format din doi consilieri locali, Cicu şi Zenovie, dar, cum partenerul PSD n-a fost dispus să le cedeze un loc din cele trei ale sale, a rămas cum a stabilit Liviu Ţâroiu. Fără ALDE.
Cei cinci vor susţine interviul cu comisia de selecţie – care n-are pe cine da la o parte, cinci fiind cu toţii – a viitorilor decidenţi în cazul societăţii Consiliului Local: în calitate de preşedinte, directorul economic Violeta Iarca; ca membri, Emiliea Ilie, şeful Serviciului Juridic, Administraţie Publică, Tania Popa, inspector în cadrul Serviciului Buget, Contabilitate, Informatică; iar ca secretar, Ramona Simion, consilier în cadrul Compartimentului Resurse Umane, Registratură.
Din a doua jumătate a anului, dacă CNI zice „nu”, reabilitarea Pieţelor începe cu bani din bugetul local
Cea mai proaspătă informaţie oferită de Liviu Ţâroiu pe acest subiect, la conferinţa de presă de miercuri, 18 aprilie 2018, este că, luna viitoare, va fi hotărât Consiliul de Administraţie. Şi că, după acest moment, Consiliul de Administraţie numeşte directorul Pieţelor. Bână sau Ciortan, în jurul acestor nume se învârte previziunea privind şefia societăţii Consiliului Local. Ca să restrângem „cercul”, Bână, care-şi dorea cu ardoare să fie viceprimar şi, după eşec, părea dispus să fie consolat cu funcţia de director la Pieţe, s-a împăcat cu ideea că nu e rău să lucrezi cu statul.
Tot legat de acest domeniu, cum va fi învestit în funcţia de director, noul şef ia în primire proiectul de reabilitare a complexului comercial, care a aşteptat destul şi el. Dar, probabil, strategia PSD a fost să-şi instaleze omul, ca să dea drumul lucrării estimate, conform proiectului, care există încă din anul 2011, la aproape 50 de miliarde de lei vechi. Liviu Ţâroiu este dispus să aştepte până la jumătatea anului răspunsul Companiei Naţionale de Investiţii, căreia i-a fost înaintată solicitarea de finanţare. În cazul în care răspunsul va fi negativ, „vom trece pe acţiunea noastră directă. Probabil că în a doua jumătate a anului. Sunt zece miliarde alocate, mai au ei (n.r. Pieţele) zece, sunt vreo 20 de miliarde. Cred că sunt suficiente pentru structura metalică şi toate celelalte.”, a afirmat primarul, la conferinţa de presă de săptămâna trecută.
Potrivit proiectului de acum şapte ani, noua clădire va avea două etaje, iar compartimentarea va fi în totalitate alta. Planurile erau de reabilitare a întregii zone a Pieţei Centrale, nu numai a clădirii principale. Modernizarea, refuzată de când conducerea Câmpulungului s-a schimbat din galben în roşu, era gândită a se produce cu costul a 4,8 milioane de lei cu TVA. Conform proiectului tehnic, din construcţia Pieţei Centrale va mai rămâne în picioare doar aripa birourilor. Restul va fi modificat radical. Va fi ridicată o construcţie pe două nivele, cu scări de acces, prin faţă şi prin spate, şi vor exista toalete pe fiecare etaj. În viziunea proiectantului, chioşcurile din jurul pieţei vor fi „înghiţite” de noua construcţie. Vlădescu visa ca piaţa să rămână deschisă, fără „labirinturi”, conţinând şi un loc special pentru vânzătorii de pepeni, ca să nu mai fie împrăştiaţi pe afară. Dormitoarele sunt proiectate la etaj şi vor avea acces direct din spatele pieţei. Pentru cei cazaţi – şi nu numai – se va amenaja un mic bar, iar birourile şi administraţia vor fi mutate în laterala construcţiei. Alte schimbări: o porţiune din sticlă, de 130 de metri pătraţi, în mijlocul acoperişului, dispariţia bazarului şi mutarea la etaj a tot ce nu este alimentar şi aparţine pieţei. În locul magazinelor cu haine din bazar va fi amenajat un spaţiu destinat produselor din carne şi lapte.