Şi preţul, şi numărul – dar, mai ales, preţul – urnelor de vot, pe care Primăria probabil că le-a şi comandat imediat după şedinţa Consiliului Local din 28 noiembrie 2016, în care s-a aprobat achiziţia lor, au constituit motiv de dispută între liberali şi „executivii” Ţâroiu şi Ghinea. Ultimii doi au pus la cale împrospătarea aspectului deplorabil al interioarelor secţiilor de vot, prin înlocuirea vestigiilor comuniste, din lemn vopsit într-un albastru din care a rămas o amintire gri, de atâta fâţâială şi ani mulţi trecuţi peste ele. Primarul şi secretarul au susţinut la unison, la întrunirea de săptămâna trecută, că au consultat ofertele postate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice ale vânzătorilor de urne de vot şi au ales-o pe cea mai ieftină, a unei firme din Breaza: 70 de produse, 60 fixe, la dimensiunea de 75x75x75 cm bucata, şi 10 mobile, la 20x40x40 cm, din policarbonat semitransparent, la un preţ de aproximativ 300 de milioane de lei vechi. Şi dacă tot au venit, în noiembrie, bani de la bugetul de stat, prin Finanţele Publice, pentru echilibrarea bugetului local, şeful Primăriei şi-a zis să folosească o parte pentru încântarea ochiului votantului chemat din nou la urne pe 11 decembrie 2016. Parcă altfel îi vine cheful (şi inspiraţia) să voteze când intră în secţie, vede noile achiziţii şi se felicită în gând pentru alegerea de la locale: „Domnule, ce primar gospodar am pus!”
Câte trei urne fixe, la 26 de secţii de vot, înseamnă un necesar de 78, nu 60, câte cumpără Primăria
Conştientă că orice comentariu lansat de grupul PNL este de prisos, nefiind băgat în seamă de primarul PSD-ist, din a cărui dispoziţie rectificarea de buget se face în sensul dorit de el (tot cum se întâmpla, de altfel, şi când erau liberalii majoritari, când făceau ce voiau ei, nu PSD-ul), opoziţia a ripostat la vederea costului celor 70 de urne, considerat exagerat. Plus că sunt luate de la o firmă care nu este din Câmpulung. „Eu cred că, dacă am cere ofertă în municipiul Câmpulung, la o firmă care face acelaşi lucru, le-am găsi mult mai ieftine. Nu cred că este cazul să dăm 300 de milioane din bugetul local, ca să luăm 60 de urne.”, astfel a pus problema Bogdan David, intuind că PSD, care a produs primarul în municipiu, va puncta la capitolul imagine în ziua alegerilor pentru parlamentari. Sesizând o schimbare în bine, normal că omul apreciază gestul şi-i dă votul.
Totodată, a mai reclamat liderul PNL Câmpulung, în repartizarea celor 60 de urne la 26 de secţii se aplică principiul „două paie la trei măgari”, nefiind suficiente. Pentru ca cele 26 de secţii să fie dotate cu câte trei recipiente – în care să fie introdus, la locale, fiecare dintre cele trei buletine, pentru primar, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean – era nevoie de 78 de urne, nu 60, câte sunt cele fixe. Secretarul Nicolae Ghinea, autorul materialului care a stat la baza alocării financiare pentru achiziţia bunurilor, cel mai probabil, scoase din cutie duminică, a justificat alegerea numărului prin „dimensionarea fiecărei secţii de votare. Pe lângă cele 60, mai sunt şi cele zece mobile. Sunt 70 de urne.” Cât despre preţ, potrivit lui Ghinea, acesta a fost cel mai mic găsit în SEAP.
În schimb, contestatarul numărului de produse şi al costului a precizat că mapa de şedinţă nu conţine decât o singură ofertă, cea a firmei Lavitex Prod SRL, din care nu reiese că ar oferi preţul cel mai mic. „Compartimentul Achiziţii s-a ocupat de acest lucru.”, i-a scos Ghinea la înaintare pe căutătorii de chilipiruri pe SEAP. Însă David a insistat că, în cercetările sale pe internet, a depistat acelaşi tip de urne, la aceeaşi dimensiune, mult mai ieftine decât ce intenţiona Primăria să achiziţioneze. La care primarul Ţâroiu s-a arătat dispus să cumpere ce-i propunea David, ca să nu mai aibă motiv de suspiciune de vânzare cu comision: „Noi am considerat că ceea ce avem la această oră nu se mai pretează să mergem mai departe cu aşa ceva. (…) Daţi-mi care, unde şi ce, ca să ne îndreptăm spre aceia (n.r. cei găsiţi de David pe internet cu oferte mai avantajoase). Noi am intrat în SEAP şi am luat ce am găsit mai ieftin.”
Primarul, din nou bănuit că a avut în plan să cumpere de la o firmă anume
Întrucât disputa dintre părţi crea ascultătorului impresia că achiziţia a fost deja realizată, înainte de a se aproba finanţarea ei, în discuţie a intervenit directorul economic Violeta Iarca. „Procedura de achiziţie nu s-a demarat. Deocamdată, este o propunere în vederea stabilirii unei prevederi bugetare. A trebuit să luăm ca referinţă un preţ de piaţă. Procedura de achiziţie publică începe numai după aprobarea bugetului local. Este vorba numai despre fundamentarea sumei pentru rectificarea de buget. Atât.”, a explicat aceasta, la şedinţa de acum o săptămână.
David a insistat să se solicite oferte la Câmpulung, dar, vorba lui Ţâroiu, dacă producătorii de urne locali nu sunt interesaţi să-şi vândă marfa, de vreme ce nu sunt cu preţurile în SEAP… „Nu mă adresez cuiva anume, mă adresez în sistemul electronic, cine este interesat intră în sistemul de achiziţii. Noi am luat un preţ din sistem.”, a motivat primarul alegerea firmei din Breaza ca potenţial vânzător al urnelor, care, probabil, la această dată, este şi vânzătorul oficial. Asta pentru că, datorită valorii estimate reduse, achiziţia „se face prin cumpărare directă, în cadrul SEAP, având în vedere categoria din care face parte respectiva achiziţie, care se încadrează sub valoarea de 132.519 lei.”, a mai precizat directorul economic. „Se iau de la acea firmă, pe banii ăştia.”, a concluzionat David, care a încercat să le facă un bine fabricanţilor musceleni, fără, însă, ca aceştia să dorească să fie ajutaţi, de vreme ce nu-şi prezintă ofertele unde trebuie.