6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

S-a eliminat condiţia de cinci ani vechime, cerută la prima încercare de angajare a unui consilier juridic Este acceptat ca secretar al Consiliului Local şi un jurist cu un an vechime

Cum prima încercare de angajare a unui jurist, care va îndeplini atribuţiile funcţiei de secretar al Consiliului Local, s-a soldat cu un eşec, Executivul lui Liviu Ţâroiu a „îmblânzit” rapid condiţiile de concurs. Mai precis, a eliminat-o pe cea mai drastică: 5 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei, care s-a redus la un an, în speranţa că se vor găsi jurişti interesaţi să concureze pentru job-ul la Primărie. Secretarul Nicolae Ghinea, în subordinea căruia se va afla viitorul angajat, este sceptic că va găsi un om dornic să se pună în slujba Consiliului Local pe salariul oferit de stat. Dar, cu tot scepticismul său faţă de interesul publicului pentru slujbele prost plătite în sectorul bugetar, permanent au existat suspiciuni în privinţa corectitudinii angajărilor la Primărie. Şi nu numai la Primărie, ci şi la instituţiile subordonate şi finanţate de la bugetul local. Afirmaţie valabilă şi în acest caz, căci în Consiliu au răsunat în plen, din tabăra liberală, insinuări – şi mai mult decât simple insinuări – de „posturi cu dedicaţie”, de aceea şi zorul de a reduce condiţia de vechime de la 5 ani la un an. Prin urmare, consilierii locali PNL au pledat ca şi la a doua încercare să se menţină aceeaşi cerinţă de vechime şi, dacă chiar nu se arată nimeni interesat, să fie acceptaţi şi oameni de Drept aproape începători. De partea cealaltă, secretarul Nicolae Ghinea a sărit că nu se mai poate lucra în această manieră, fără un secretar al Consiliului Local, implicat în munca de redactare a materialelor de şedinţă. În apărarea propunerii sale de reducere a numărului anilor de experienţă ceruţi viitorului jurist, acesta le-a arătat aleşilor grosimea unui dosar pentru o şedinţă, pentru ca aceştia să înţeleagă că angajarea trebuie făcută urgent. Liberalii s-au abţinut la vot, însă poziţia lor n-a influenţat aprobarea hotărârii cu micşorarea perioadei de vechime a viitorului membru al echipei de consilieri juridici ai Primăriei. 

Salariu de “mizerie”, dar mulţi se visează angajaţi la Primărie

Luni, 28 noiembrie 2016, la şedinţa ordinară a Consiliului Local Câmpulung, aleşii au fost de acord cu modificarea condiţiei specifice referitoare la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei: de la 5 ani la un an, în vederea reluării procedurii de susţinere a concursului de recrutare a funcţiei contractuale vacante “CONSILIER JURIDIC”, gradul II, din cadrul Aparatului Permanent al Consiliului Local. Postul a rămas vacant din 16 august 2016, ca urmare a promovării fostului secretar al Consiliului Local, Dragoş Emilian Nicolae, a concursului de şef al Poliţiei Locale.

Legea prevede că „pentru buna organizare a lucrărilor Consiliului Local, precum şi pentru soluţionarea altor aspecte din activitatea sa, acesta poate crea un post cu activitate permanentă, pe care va fi încadrată, prin hotărâre, o persoană care are studii superioare, de regulă, juridice sau administrative.” Ocuparea funcţiei se face pe bază de concurs sau examen organizat în condiţiile legii. Comisia de concurs se stabileşte de Consiliul Local. Persoanei angajate nu i se aplică prevederile Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările ulterioare, aceasta urmând a-şi desfăşura activitatea pe bază de contract de muncă.

Apărarea intereselor Consiliului Local în faţa instanţelor de judecată se face de către acest nou angajat, dacă are pregătire profesională corespunzătoare. El îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea secretarului unităţii administrativ-teritoriale şi colaborează cu acesta la pregătirea şedinţelor Consiliului Local, asigurarea documentării şi informării consilierilor, întocmirea şi difuzarea către aleşi a dosarelor de şedinţă şi a oricăror alte materiale.

Prin H.C.L. nr.34/25.08.2016 s-au aprobat cele două comisii, de concurs şi soluţionare a contestaţiilor, în vederea demarării concursului. Pe 18 octombrie 2016, s-a desfăşurat proba scrisă, în urma căreia postul a rămas vacant. După selecţia dosarelor a rămas un singur candidat care întrunea condiţia specifică de vechime în specialitatea studiilor: de 5 ani, condiţie impusă de postul vacant la momentul respectiv. Această cerinţă a îngrădit posibilitatea persoanelor tinere, cu vechime mai mică de 5 ani, să participe la concurs, redăm câteva fragmente din motivaţia expusă Legislativului de către secretarul Nicolae Ghinea, împreună cu colega de la Resurse Umane, Daniela Bănuţă.

Astfel, cu un an de muncă, porţile Primăriei le sunt deschise juriştilor aspiranţi la o slujbă călduţă. Iar salariul „de mizerie”, pentru obţinerea căruia, la posturi ocupate de fata nu ştiu cui, de colega de şcoală a primarului nu ştiu care, mulţi au dat din coate, de unde şi bănuielile de angajări pe pile, este garantat. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!