26/01/2025

Concertul de Colinde al Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul” a marcat aniversarea celor 30 de ani de existenţă

„Vă propunem o călătorie în timp, în vremea copilăriei noastre, pentru a ne aduce aminte de unde am venit, unde ne aflăm şi ce dorim de la viitor. O călătorie în frumuseţea cea dintâi, când trăiam la o altă intensitate sărbătorile Naşterii Domnului, în vremea când ne opream destul de des pentru a privi cerul, locul din care vine pruncul Iisus în fiecare an, în ieslea sufletelor noastre.” Cu aceste cuvinte, gazda din acest an, părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural şi în domeniul comunicaţiilor media la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, a deschis Concertul de Colinde susţinut de Seminarul Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, desfăşurat luni seara, 16 decembrie 2024, în amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. Seminariştii au pregătit un program special, care i-a purtat pe ascultători către starea de linişte sufletească potrivită întâmpinării sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos. Înfiinţat în urmă cu trei decenii, Seminarul Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul” a devenit un reper educaţional în Câmpulung. De-a lungul timpului, această instituţie a format sute de preoţi şi dascăli, care au dus mai departe valorile ortodoxiei şi tradiţiile neamului. Aniversarea celor 30 de ani de existenţă a fost un moment încărcat de emoţie, fiind celebrată printr-un program deosebit, pregătit de elevi şi profesori, menit să evidenţieze importanţa educaţiei teologice şi a credinţei.

  • Recital de excepţie al elevilor Seminarului Teologic „Iustin Patriarhul”  


Se spune că, prin simplitatea şi profunzimea sa, colindul românesc rămâne un glas al Sfintei Evanghelii şi o punte între Biserică şi viaţa credincioşilor. Prin cântecul său, colindul aduce lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, întărind pacea şi bucuria dumnezeiască. Această tradiţie, care a traversat veacurile, a fost celebrată de către seminariştii care au pregătit un program variat, menţinând legătura strânsă dintre credinţă, cultură şi artă.
Primii colindători au venit din Lereşti, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1, coordonaţi de către profesorul Eduard Maria. Toţi copiii au fost îmbrăcaţi, aşa cum se cuvine într-o seară de neuitat, în costume populare. Aceştia au încântat publicul prin cântările „Colinda Crăciunului” şi „Asta-i seara luminoasă”. „Felicităm coordonatorul grupului, pentru că nu este uşor să gospodăreşti un grup aşa de frumos de copii, să-i îmbraci, să poţi să-i struneşti, să poţi să le insufli o dragoste faţă de colinde, faţă de tot ceea ce este frumos, faţă de această sărbătoare a Crăciunului. Este important ca noi să sărbătorim Naşterea Domnului, generaţii şi generaţii, pentru că Hristos este cel care ţine această lume.”, le-a transmis părintele Ovidiu Vlăsceanu.

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, sub îndrumarea profesorului Călin Popescu, au fost, fără îndoială, sufletul serii. Prima parte a programului lor a fost dedicată unei selecţii de colinde cu puternice rezonanţe spirituale şi artistice. Interpretarea pieselor „Crăciun şi Anul Nou”, „Cerul şi pământul”, „Îngerii în ceruri” şi „Bună seara, gazdelor!” au captivat audienţa prin profunzimea mesajelor transmise. Seminariştii au demonstrat, încă o dată, că fac cinste acestei instituţii de învăţământ, care are o istorie deosebită în spate, cu profesori extraordinari, care au adus o contribuţie mare la procesul de învăţământ.

Concertul tradiţional de colinde al elevilor seminarişti a continuat sub bagheta părintelui profesor Leonard Prunoiu. În această parte, elevii au interpretat colindele: „Bună dimineaţa la Moş Ajun”, „O, ce veste minunată!”, „Mare minune”, „La Vifleem colo-n jos”, „Colindul clopotelor”, „Legănelul lui Iisus”, „Colo sus pe lângă lună”, „Iisus, bine ai venit!” şi „Flori de măru’, merişoru”. Elevii Seminarului „Iustin Patriarhul” au fost acompaniaţi la pian de profesorul Eugeniu Bercu.

  • La ceas aniversar, Corala preoţilor Protoieriei Câmpulung şi-a îmbogăţit repertoriul cu un cântec de suflet: „Colindul tatălui”, fiind o surpriză pentru toţi cei prezenţi

Ultimul act al concertului a fost susținut de Corala Preoților din Protoieria Câmpulung, care are în componență mulţi absolvenți ai Seminarului Teologic „Iustin Patriarhul”. Reîntorși la locul formării lor spirituale și profesionale, aceștia au adus un omagiu instituţiei de învăţământ care le-a deschis calea spre misiunea preoțească. În încheierea serii, pe lângă colindele clasice „O, ce veste minunată!” şi „Deschide uşa, creştine!”, Corala a oferit publicului un moment-surpriză, propus împreună cu părintele Daniel Oprescu. „Colindul Tatălui” a adus o notă de sensibilitate aparte, reușind să atingă cele mai profunde straturi ale sufletului, iar emoția a fost amplificată de contextul aniversar al seminarului, care a sărbătorit 30 de ani de la înființare.

Gazda concertului de colinde, părintele director Ion Cojocaru, a încheiat evenimentul cu un cuvânt de suflet: „Trecând prin hol, mi-am adus aminte că am chemat aici un fost absolvent, care astăzi este un pictor deosebit. Uitându-mă la cele trei icoane de aici, vreau să vă spun că încă mai avem copii care sunt subjugaţi de frumos. Adrian Nedelcu este un absolvent de-al nostru, care a făcut artă sacră şi care pictează nu numai icoane frumoase, ci restaurează frumos biserici. Aici, Anisia Anisimov şi-a expus şi ea cele trei lucrări, pentru ca să vedem că nu numai muzica, ci şi imaginea contează în devenirea noastră. Am trecut prin toate generaţiile în această seară, am trecut prin istorie, pe care am evocat-o la început cu lansarea cărţii, şi sper ca încă 30 de ani, cel puţin, pe această scenă să se audă colindele care unesc într-o noapte omul, cerul şi pământul.”

În finalul cuvântului, preotul Ion Cojocaru a ales să încheie cu versurile poeziei „Sărbători cu pace şi lumină”, de Mariana Mihai: „Sărbători cu Pace şi Lumină! / Să vă ningă-n suflete cu flori. / Fericirea sfântă să vă ţină / Viaţa-n armonie şi culori. / Altruismul, haină să vă fie! / Aripă de îngeri să purtaţi. / Dăruiţi iubire, empatie, / Bucurii în ochii-nrouraţi. / Pe pământ şi-n ceruri, veste mare. / Să păşim curat spre Betleem. / Se aude-a stelelor chemare, / Din Izvorul Vieţii să mai bem. / Să vă fie liniştea deplină, / Colindând prin albele ninsori, / Sărbători cu Pace şi Lumină! / Clipele vă fie sărbători!”.

„Mulţumesc Coralei preoţilor, vă mulţumesc dumneavoastră, părintelui stareţ, părintelui protopop, tuturor celor care aţi fost prezenţi în această seară şi ne-aţi încălzit inima, pentru că, dacă sala este goală, inima noastră nu este la temperatura înaltă la care ar trebui să fie. Să avem sărbători cu pace şi lumină!”, a transmis preotul Ion Cojocaru.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!