27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Ceasul Bisericii „Sfântul Nicolae” va fi perfect funcțional

Ceasul care se află în turla Bisericii „Sfântul Nicolae Popa-Savu” este cuprins în proiectul de reabilitare al Bisericii. Acesta trebuia restaurat și pus în funcțiune încă din vremea lucrărilor de reabilitare, însă din cauza unor probleme întâmpinate, nu poate funcționa timp de 24 de ore constant. Managerul de proiect, preotul Bisericii „Sfântul Nicolae”, Robert Maria, împreună cu patronul firmei de construcții AND SECOM INTEXIM SRL din Câmpulung Muscel, Ion Cotescu, a găsit soluția de a pune ceasul în funcțiune constant, cu ajutorul unui foarte bun restaurator de ceasuri mecanice din Cluj, fără a exista posibilitatea de a se mai opri și decalibra.

  • Problemele apărute la ceasul Bisericii „Sfântul Nicolae Popa-Sava”

Problema cu ceasul a fost una destul de delicată. Potrivit părintelui Robert Maria, el face parte din obiectivul de reabilitare, iar în momentul când noi am luat ofertele și am făcut proiectul tehnic, ne trebuiau niște oferte de la restauratori. Nimeni nu s-a prea băgat și nu ne-a dat speranță că l-ar putea readuce la viață, dacă putem spune așa, pentru că îi lipseau două componente. Acum, lipsa lor o explic prin faptul că cineva a vrut să-l repare, a luat acele componente și nu le-a mai adus, în sensul că nu a reușit să le repare. Erau o roată dințată și niște opritori, pentru că mecanismul ceasului este unul simplu, mecanic. Mi-a explicat restauratorul că nu are ce să se strice sau să se întâmple ceva cu el dacă este întreținut. Este un mecanism destul de simplu, cu un pendul care acționează și un sistem de pinioane. Probabil, cineva, de bună credință, a vrut să repare acest ceas, a luat acele componente, nu a reușit, iar componentele nu au mai fost aduse înapoi pentru a fi montate la loc. Văzând că nu găsim o ofertă eligibilă de la o persoană care să poată să-l repare, eu am solicitat proiectantului la vremea aceea să-l scoată din proiect. Am vrut să-l păstrăm ca piesă de monument, pentru ca oamenii să îl poată vedea așa, pentru că nu o să putem atinge indicatorul, fiind unul dintre indicatorii pe care noi ni i-am asumat”.

Ceasul a rămas, totuși, cuprins în proiect și a ajuns la stadiul în care acesta trebuia pus în funcțiune. La inițiativa omului de afaceri Ion Cotescu a fost adus un restaurator din Cluj, care a venit, a demontat ceasul și l-a luat la atelierul acestuia pentru a-l repara. Omul a fost de bună credință, ulterior, părintele Robert Maria a aflat că el este unul dintre puținii restauratori din țară, fiind contactat, la un moment dat, chiar de către cei de la Discovery pentru a face o emisiune despre restaurarea ceasurilor vechi. Pentru el nu a fost o problemă și a reușit să refacă acel mecanism, l-a pus în funcțiune și a stat destul de mult în probe în atelierul acestuia, apoi l-a adus și l-a montat în turla bisericii. În momentul montării, restauratorul a realizat că ceasul a avut 4 cadrane. La momentul când noi ne-am apucat, era doar cadranul de pe fațada principală a bisericii. Restauratorul a spus că o să încerce să aducă un reductor și să activeze toate cele 4 cadrane ale ceasului. Pentru a face acest lucru, au trebuit schimbate inclusiv cadranele exterioare, pentru că nu erau însemnate cu cifrele romane ale ceasului”, a explicat părintele Robert Maria.

  • Soluția de a face mecanismul ceasului să funcționeze constant

Cu ajutorul firmei AND SECOM INTEXIM SRL, care a pus la dispoziție schele și lucrători cu experiență mare în domeniul construcțiilor, cadranele ceasului au putut fi schimbate. Totodată, au fost refăcute și arătătoarele celor 4 cadrane, care s-au pus în funcțiune. Așadar, ceasul este funcțional, însă mai există o problemă. Ceasul se întoarce printr-un mecanism cu niște greutăți care se ridică în clopotniță și, pe măsură ce înaintează minutele și secundele, acestea coboară. Clopotnița, nefiind îndeajuns de înaltă, în ciuda unei improvizări făcute de restaurator, cu un sistem de scripeți, cursa acelor greutăți este prea scurtă, fapt ce duce la oprirea ceasului. Din acest motiv, ceasul poate funcționa aproximativ 22-23 de ore, fără a fi întors, manual. Acest interval de timp este foarte scurt și există șansa de a rămâne neîntors. În acest caz, procesul de calibrare al ceasului este unul foarte complex, deoarece acesta este setat ca la fiecare 15 minute să bată în clopotniță, făcând posibilă calibrarea doar din sfert în sfert de oră. Singurul om capabil de a regla mecanismul ceasului și de a seta ora exactă este restauratorul din Cluj. În cele din urmă, acesta a propus un sistem prin care ceasul se va putea întoarce în mod mecanizat, cu ajutorul unui motor electric. Această investiție implică suma de 7.000 lei, care inițial a fost refuzată de către conducerea Bisericii, deoarece nu a fost  inclusă în proiect, însă patronul firmei care a ajutat la schimbarea cadranelor, Ion Cotescu, s-a angajat să-și asume această investiție.

Momentan, acest sistem este în lucru și urmează să fie instalat când va fi gata. De asemenea, sistemul va prelua semnalul în cazul unei defecțiuni electrice, iar în momentul când va reveni curentul electric, ora ceasului va fi setată automat. La recomandarea restauratorului, conducerea Bisericii va implementa un sistem de protecție al ceasului, ce presupune montarea unei sticle împrejurul mecanismului, astfel încât praful din turlă să nu se mai așeze pe componente și, totodată, fiind sticlă, să fie expus publicului. Accesul la ceas este facil, s-au restaurat ambele scări de acces la turlă și se poate ajunge ușor.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!