O mare dorinţă de viitor a Ginei Pavel este să depăşească stadiul de Clasă de Canto, un proiect care funcţionează de 13 ani, şi să-l aducă la nivelul de Academie de Muzică. Astfel, copiii Câmpulungului ar avea posibilitatea să studieze cu mai mulţi profesori inclusiv instrumentele şi genurile muzicale cu priză în domeniul artistic. Căci, până la urmă, finalitatea unui astfel de demers pentru cursanţi este o carieră, în cazul celor mai talentaţi şi ambiţioşi, care continuă cu o facultate de acest profil anii de pregătire alături de profesoara lor de acasă.
Despre planurile sale, despre apropiatul Concert de Crăciun de la Opera Naţională Bucureşti, când va urca din nou pe scenă alături de fratele său, Marcel Pavel, şi prietenii acestuia, şi, mai ales, despre amintirile suave ale copilăriei, Gina Pavel a vorbit de curând la o emisiune găzduită de Centrul Cultural Piteşti. Interpreta câmpulungeană, pedagog pentru zeci de copii valoroşi, şi-a deschis sufletul în faţa moderatoarei Mariana Claudia Filipescu, realizatorul dialogului intitulat „Muzica, armonia sufletului”.
- În copilărie, profesoara de la Şcoala de Muzică o punea să cânte compoziţii de Bach la orga Bisericii Catolice
Gina Pavel s-a născut pe 12 octombrie 1971, la Câmpulung, într-o familie de muzicanţi sau lăutari, în limbajul obişnuit. Şi din partea mamei, şi din partea tatălui, au fost oameni dedicaţi muzicii, dar pe care l-au transmis cu generozitate şi copiilor. „Tata era un violonist foarte bun, avea un auz muzical absolut. Atunci când eram mică şi… ploua, se auzeau picăturile de ploaie pe streaşină şi el le transforma în note muzicale. Ne spunea ce note sunt. Era genial!”, îşi aminteşte Gina Pavel despre părintele său, ale cărui calităţi artistice au fost suficient de bogate încât să se împartă frăţeşte – şi din abundenţă – celor patru copii ai săi.
Drumul pe care au purtat-o paşii în viaţă a fost voia destinului, căci, iniţial, ea nu şi-a dorit să facă muzică. „Era prea multă muzică la noi. Şi toţi fraţii mei erau foarte exigenţi cu mine. Între mine şi ei este o diferenţă destul de mare. Între mine şi Marcel sunt 12 ani, iar între mine şi Gigi şi Micky, de 15 şi 14 ani. Atunci, cereau de la mine foarte mult.”, povestea aceasta.
Gina a absolvit Şcoala de Muzică din Câmpulung, unde, timp de opt ani, a studiat pianul. „Am avut profesori extraordinari, pe care nu i-am uitat nici astăzi. Doamna Mirabela Parotă era şi balerină, şi pictor, o femeie deosebită. Mă ducea la Biserica Catolică şi mă punea să cânt Bach la orga bisericii. Eram pe atunci în clasa a V-a – a VI-a. Dumneaei a plecat şi a venit alt profesor, Andrei Chivu. Eu am făcut, aşa cum era normal la şcoală, foarte multă muzică clasică. Dar cu el am făcut Beatles, Queen…”, artişti mai apropiaţi de gustul Ginei, dată fiind vârsta acesteia în timpul studiilor de muzică. „Pentru mine era un pic plictisitor ca, la 11-12 ani, să cânt Bach şi Beethoven. Am făcut pianul mai forţat… mama fiind îngrijitoare la Şcoala de Muzică…”, a mărturisit aceasta.
Zilele în familia Pavel erau, cum altfel, cu multă muzică în casă. „Ei studiau foarte mult, repetau împreună ore întregi, pentru că şi tata cerea mult de la ei. Vecinii şi oamenii care treceau pe stradă se opreau ca să asculte.”, spunea Gina, referindu-se la atmosfera din clădirea din Tabaci, cunoscută sub numele „Coloniale”, unde a locuit familia Pavel.
- „Îmi doresc foarte tare să am o Academie de Muzică, să pot să ajut mai mult copiii ca să studieze şi instrumentele”
Cariera muzicală a Ginei Pavel a început pe când aceasta avea 27 de ani. „Noţiunile le aveam, dar ca să fac o profesie din acest lucru, căci asta fac în prezent… La 27 de ani, după o întâmplare nefericită din viaţa mea, după ce soţul meu a decedat, a trebuit să fac ceva. Ce ştiam să fac cel mai bine era să cânt. Atunci m-am apucat de treabă. Am mers la facultate, la Pedagogie muzicală, şi gândul mi s-a îndreptat către o clasă de canto, pentru că mie îmi plac copiii. Şi îmi place să dăruiesc din ceea ce am eu… şi emoţie, şi un pic de suflet… Eu spun că sunt un bun pedagog.”, afirma interlocutoarea Marianei Filipescu.
Fiecare copil alege ce durată va avea pregătirea sa muzicală. Unii se opresc într-un anumit punct, alţii continuă şi chiar fac o carieră din muzică. „Nu mă gândeam în 2011, când am înfiinţat o clasă de canto, că va avea longevitate. Deja au trecut 13 ani. Am început cu 20, dar nici nu merg cu mai mulţi, pentru că lucrez cu ei individual. Această profesie nu se face doar pentru bani. Noi trebuie să trăim din ceva. Dar dacă nu pui suflet şi nu oferi nimic, nu ai rezultate. Unii dintre ei au rămas 12 ani, din clasa I, până au absolvit liceul. Şi continuă. Două dintre ele au absolvit Conservatorul. Pentru mine este o mare bucurie. Trebuie să-i ajutăm, să-i scoatem în evidenţă, pentru că, dacă rămân în umbră, alţii le vor lua locul.”, spunea Gina Pavel referindu-se la copiii şi tinerii remarcabili, care au nevoie de sprijin pentru a fi descoperiţi.
De aceea ea însăşi a ridicat ştacheta planurilor sale, deşi admite că sunt realizabile un pic mai greu. „Îmi doresc foarte tare să am o Academie de Muzică, pentru ca lucrurile să nu rămână la nivel de clasă de canto, să pot să ajut mai mult copiii ca să studieze şi instrumentele. Mai ales instrumentele, pentru că aici este un deficit în oraşul nostru.”, lucru care înseamnă ca Gina Pavel să asigure astfel de cursuri cu instrumentişti care să le predea cursanţilor.
- Primele romanţe le-a învăţat de la tatăl său
Anul trecut, Gina Pavel a pregătit câteva dintre fetele sale de la curs să abordeze un gen muzical complicat şi, poate, neatractiv pentru nişte adolescente: romanţa. Însă felul în care s-au comportat Anamaria Picurici şi Ana Lemnaru pe scenă demonstrează abilitatea profesoarei lor de a le insufla dragul pentru romanţă.
Vă amintim performanţele celor două eleve ale sale de la Şcoala „Musicals by Gina Pavel”: Anamaria Elena Picurici a obţinut premiul III la Festivalul de Romanţe, ediţia 2024, iar Ana Maria Lemnaru, menţiune.
„Primele cântece învăţate de la tata au fost romanţe, căci el asta cânta. Cânta valsuri, romanţe, Vals Boston şi mă certa că nu am răbdare să le cânt. Ştiţi că se cântă lent şi mai pierdeam măsura. Dar eu am şi noţiunea de romanţă.”, noţiune pe care a transmis-o cu foarte multă pricepere reprezentantelor Câmpulungului, care au avut o concurenţă redutabilă la evenimentul din acest an dedicat romanţei.
- 25 de ani alături de trupa Getic
Gina Pavel cântă împreună cu trupa Getic de 25 de ani. „Sunt nişte oameni minunaţi! Sunt puţine trupe în România, ai căror membri rămân împreună, în aceeaşi componenţă. Ne-am format ca o familie. Ne cunoaştem foarte bine şi suntem tot timpul la bine şi la greu. Am învăţat foarte multe de la ei, mai ales că ei au şi cântat cu fraţii mei înainte să vin eu în trupa lor.”, mai spunea Gina.
George Pavel, cel mai mare dintre fraţi, trăieşte în Germania, la Düsseldorf. „Este un saxofonist desăvârşit, de talie internaţională. Este fratele meu şi îl laud, pentru că merită. Micky Pavel, fratele mijlociu dintre băieţi, a fost primul care s-a lansat, în muzica rock, în România, alături de Semnal M şi Riff. Era şi solist, şi clăparul trupei Riff. Cântă la toate instrumentele. De fapt, cam toţi cântăm la toate instrumentele. Din cauza unor probleme de sănătate, s-a retras la Câmpulung şi sunt tare fericită că este cu mine, pentru că încă învăţ de la el. Cu Marcel am o relaţie total specială. Suntem foarte apropiaţi. De când m-am născut şi până acum. Toţi au avut grijă de mine, dar el, ceva mai mult. El ar fi vrut să fiu lângă el, dar eu am refuzat. N-a fost pentru mine, eu am vrut să fac altceva. Îl aveam aici pe fiul meu.”, povestea aceasta. Despre Marcel Pavel, care s-a perfecţionat muzical, absolvind Conservatorul cu 10, Gina spunea că seamănă foarte mult cu tatăl lor.
- Pe 11 decembrie, Concert de Crăciun, susţinut de Marcel Pavel, împreună cu familia şi prietenii, la Opera Naţională
Concertele alături de Marcel Pavel i-au dat surorii mai mici emoţii la intensitate maximă. „Să cânţi cu 140 de instrumentişti pe scenă, cu cei mai buni dirijori, alături de cei mai buni artişti, nu este atât de uşor. Cu ajutorul lui Marcel şi datorită lui, am ajuns şi noi acolo. Dar nu pentru că el e fratele nostru. El, fiind atât de pretenţios, nu ne-ar fi luat în niciun concert de-al lui. Dar am muncit enorm pentru acele concerte şi cred că a fost foarte bine.”, a precizat aceasta.
Pe 11 decembrie 2024, la Opera Naţională, este programat un Concert de Crăciun, susţinut de Marcel Pavel, împreună cu familia şi prietenii. „Am avut parte de superlativul muzicii pop, a mărturisit la finalul discuţiei Gina Pavel. Eu cânt muzică pop şi cochetez cu muzica jazz. De fapt, o ramură a jazz-ului, swing, care este mai melodios.” O „mostră” a fost oferită de Gina Pavel în cadrul Festivalului de Film de la Ceramus, alături de compozitorul Horia Moculescu.
Magda BĂNCESCU