20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Odată cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Biserica Vişoi sărbătoreşte şi împlinirea a 250 de ani de existenţă

„Biserica din suburbia Vişoi, cu hramul Sfântul Gheorghe şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a fost zidită în 1774 (terminată august 20), cu cheltuiala şi stăruinţa lui Gheorghe ierodiacon şi a soţiei sale, Ilinca, pe locul dăruit de preotul Nicolae din târg. Domnea atunci voievodul Alexandru Ipsilanti. Are formă de cruce, două turle şi o mică prelungire spre apus. Zugrăvită din nou în anul 1895.”, scria preotul Ioan Răuţescu în „Câmpulung-Muscel. Monografie istorică”, apărută în urmă cu 81 de ani. Biserica Vişoi, datorită vechimii şi frumuseţii construcţiei întreţinute de cei care au slujit de-a lungul unui sfert de veac, are locul său cuvenit în lucrarea de căpătâi a istoriei Câmpulungului, în capitolul destinat locaşurilor de cult existente în anul 1943, dar şi celor dispărute. Preoţii Cătălin Florea şi Andrei Ganea trăiesc bucuria ca, în timpul misiunii lor de slujitori şi administratori ai parohiei, să-i marcheze un moment istoric al îndelungatei sale existenţe: împlinirea a 250 de ani de la finalizarea construcţiei. La sfârşitul săptămânii viitoare, va fi sărbătoare mare în Vişoi, întrucât preoţii şi membrii parohiei, împreună cu toţi câmpulungenii care doresc să li se alăture, vor serba hramul Sfinţilor Apostoli şi Pavel în cadrul a două ceremonii religioase programate vineri, 28 iunie 2024, şi sâmbătă, 29 iunie 2024.

  • Locaşul de cult din Vişoi a fost finalizat şi sfinţit pe 20 august 1774

Părintele Constantin Tarbă avea obiceiul în fiecare an, în preajma sărbătorii punctate în deschiderea articolului, să-şi însoţească invitaţia lansată enoriaşilor de a lua parte la slujbele specifice de istoricul Bisericii Vişoi, pentru a-i fi cunoscut trecutul îndelungat.

Nu este moment mai potrivit ca acesta pentru a relua rezumatul pregătit de preotul Constantin Tarbă, o moştenire pentru cei interesaţi de apariţia bisericii din cel mai numeros cartier al Câmpulungului. Parohia Vişoi se află în partea de nord a Câmpulungului, pe malul stâng al Râului Târgului, fiind mărginită de comuna Lereşti (nord), Valea Mare Pravăţ (nord-est), oraşul Câmpulung (sud), Scheiul (vest). Teritoriul denumit Vişoi se întinde pe o suprafaţă de 2 km, de la nord la sud, şi 1,5 km, de la est la vest.

În jurul anului 1700, pe acel loc au existat un izlaz şi o păşune. În timpul prigoanei ortodoxe din Ardeal, pe la 1750, au venit la Câmpulung primii imigranţi, care s-au statornicit pe teritoriul actual al parohiei. Nefiind biserică în zonă, ierodiaconul Gheorghe şi soţia sa, Ilinca, cu fiii lor, Iorgu Constantin, Gheorghe şi Ioan, după anul 1760 – întrucât se formase aici o comunitate de imigranţi ardeleni – s-au pus pe lucru şi au construit biserica din piatră şi cărămidă, în formă de cruce. Terenul a fost donat de Nicolae Popp. Biserica se aseamănă foarte mult cu cea din Voineşti, ca arhitectură şi pictură. Locaşul de cult din Vişoi a fost finalizat şi sfinţit în timpul domnitorului Ioan Alexandru Ipsilanti, pe 20 august 1774.

Constantin Tarbă a venit la Biserica Vişoi în octombrie 1993 şi şi-a încheiat misiunea în această lume prea repede şi neaşteptat, la începutul anului 2021. Biserica şi parohia au rămas pe mâini bune, preoţii Cătălin Florea şi Andrei Ganea ocupându-se cu dragoste, cu respect şi responsabilitate de bunul primit de la antecesorii lor.

  • Îndemnul părintelui Cătălin Florea, parohul Bisericii Vişoi, adresat credincioşilor, de a fi părtaşi unui eveniment cu o emoţie deosebită

Vineri şi sâmbătă, zile de mare sărbătoare pentru credincioşii din Vişoi şi nu numai pentru ei, întrucât obişnuiesc să participe câmpulungeni de peste tot la momentele deosebite asigurate de invitaţii parohiei, colegii preoţilor Florea şi Ganea, care slujesc la bisericile din oraş şi din împrejurimi.

„Parohia Vişoi îmbracă haină de sărbătoare, deoarece doar câteva zile ne despart de praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, hramul Bisericii noastre. Aşa cum ne bucurăm de ziua noastră, mai ales de ziua numelui, de sfinţii ocrotitori ce le purtăm numele, astfel, comunitatea noastră din Vişoi se bucură de slujbele frumoase închinate corifeilor Bisericii Creştine, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Două nume a căror rezonanţă este puternică în calendarul Bisericii Creştine. Prin prăznuirea împreună a celor doi sfinţi apostoli, Biserica a arătat că ei au alcătuit o unitate desăvârşită, dedicându-se neabătut aceleiaşi slujiri.

Ne spune Sfântul Apostol Pavel: „Aşa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai Tainelor lui  Dumnezeu.” (I Corinteni 4,1) Şi aşa a fost, pentru că L-au slujit pe Hristos „cu timp şi fără timp” (II Timotei 4,2) cu toată dăruirea lor. L-au slujit pe Dumnezeu cu preţul vieţii lor, împlinind cuvintele rostite de Mântuitorul: „Dragoste mai mare ca aceasta nu poate exista, ca cineva să-şi pună viaţa pentru prietenul său.” (Ioan 15,13)

Slujindu-L pe Iisus Hristos, Sfinţii Apostoli ocrotitori ai Bisericii noastre i-au slujit şi pe semenii lor, faţă de care s-au socotit la fel de îndatoraţi ca faţă de Hristos Domnul. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost oameni ca şi noi. Însă Harul lui Dumnezeu, „care pe cele slabe le întăreşte şi pe cele cu lipsă le împlineşte”, conlucrând cu voinţa şi cu fiinţa lor, l-a făcut pe unul „piatră” a credinţei, iar pe celălalt „vas ales”.”, a transmis părintele Cătălin Florea.

  • Programul celor două zile de slujbe

„Slujba de hram va începe în ajunul Sărbătorii, vineri, 28 iunie, la ora 18.00, cu Vecernia, Litia şi Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Va fi oficiată de un sobor de preoţi din oraş şi din împrejurimi, de preoţi, de teologi şi de cântăreţi bisericeşti, care au pornit pe treptele slujirii lui Dumnezeu „din pepiniera de cântăreţi bisericeşti a strănii Bisericii noastre”, cum frumos spunea părintele nostru drag, Tarbă Constantin.

Slujba de seară are o trăire aparte, aşa că vă aşteptăm cu drag, credincioşi ai parohiei, cât şi din oraş şi nu numai, să fim împreună rugători.

În ziua Praznicului, sâmbătă, 29 iunie, slujba va începe, la ora 08.30, cu Utrenia, continuând cu Sfânta Liturghie. Atât slujba de seară, de care am amintit, cât şi Utrenia şi Sfânta Liturghie vor fi oficiate în agheasmatarul de vară, în foişorul de slujbă din curtea bisericii. Astfel ne putem bucura de frumuseţea şi trăirea sfintelor slujbe înconjuraţi de florile ce împodobesc locaşul nostru de cult. Putem să intrăm şi să ne închinăm şi în sfânta biserică, iar apoi putem participa la sfintele slujbe în curtea bisericii şi în biserică, cu respectul şi evlavia firească.

Atât eu, preotul paroh Florea Ionuţ Cătălin, cât şi colegul meu, preotul Ganea Andrei Florian, vă adresăm invitaţia de a fi împreună rugători Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, mulţumind pentru toate cele primite, cerând în rugăciunile noastre sănătate, înţelepciune, pace şi toate cele folositoare casei şi neamului nostru, precum tuturor semenilor noştri.”, este mesajul preotului paroh Cătălin Florea adresat câmpulungenilor de a lua parte la sărbătoarea Bisericii Vişoi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!