-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Epigramistul şi caricaturistul Gheorghe Mitroiu s-a stins din viaţă. În urmă cu cinci zile, a împlinit 72 de ani

O veste tristă pentru viaţa culturală a Câmpulungului: în această dimineaţă, Gheorghe Mitroiu, umorist, caricaturist şi autor al mai multor lucrări, s-a stins din viaţă. De ceva vreme, sănătatea îi era încercată, iar astăzi, 9 mai 2024, inima sa a încetat să mai bată. A venit pe lume într-o zi de mai şi s-a stins într-o zi de mai. Cu cinci zile înainte, împlinise 72 de ani.

Parcă mai ieri scriam despre aniversarea de 70 de ani, prilej cu care cititorii ziarului nostru i-au transmis sănătate şi inspiraţie, activitate îndelungată şi umor de calitate. Gheorghe Mitroiu a venit pe lume în ziua de 4 mai 1952, la Bistriţa Năsăud, a crescut în rigoare săsească, în susurul izvoarelor din Ţara Bârgaielor, pe rima versurilor unui mare Gheorghe, Gheorghe Coşbuc.

Provenea dintr-o familie în care tatăl, muscelean, lucra la bancă, iar mama, bistriţeancă, se ocupa de treburile gospodăriei. Aici trebuie să dezvăluim un secret: mama sa era rudă cu Liviu Rebreanu. Provenea din familia Svoboda, personaj pe care-l întâlnim în romanul „Pădurea spânzuraţilor”. Născut în zodia Taurului, Mitroiu „Muscel” a intrat în arena vieţii, pe care trebuia s-o cucerească prin luptă şi diplomaţie.

Gheorghe Mitroiu „Muscel” a început şcoala la Bistriţa. Când trecea în clasa a cincea, familia Mitroiu s-a mutat la Câmpulung. După finalizarea şcolii elementare, a urmat Liceul „Dinicu Golescu”. Apoi, a urmat Şcoala Tehnică şi Şcoala de Arte Plastice de la Câmpulung. Peste câţiva ani, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti.

Câmpulungean de peste 50 de ani, Gheorghe Mitroiu are o carte de vizită substanţială. A absolvit Şcoala Populară de Arte – Secţia Pictură (clasa profesor Gheorghe Paulian), Sculptură (clasa profesor Adrian Radu), Regie (clasa Marian Petry).

Mitroiu „Muscel” era membru al Cenaclului de Arte Plastice „Ion D. Negulici” încă din anul 1973. Lucrările sale sunt adevărate lecţii de umor politic şi social, portretul umoristic întregind paleta preocupărilor umoristice. Mucalit, ca orice epigramist, surprinzător prin modificările genetice operate pe viu pe proverbele şi zicătorile româneşti, Gheorghe Mitroiu „Muscel” era o persoană agreabilă, temperamentală, atât cât îi stă bine unui ardelean… de Muscel! A făcut şi a fost pasionat de teatru, jurnalistică, design, un „om-orchestră culturală”.

Munca de o viaţă s-a concretizat prin participarea artistului la expoziţii personale, colective şi de grup la Galeria „Arta”, în anii 1971, 1972, 1975, 1990, la Costineşti, Bucureşti, Piteşti. Lucrările lui au ajuns la expoziţii organizate peste graniţa României, la Gabrovo, în Bulgaria, în Turcia la Akhiseir, Macedonia, Belgia, Canada. Chiar japonezii din Yomiuri Shimburn – un fel de Popeşti – Leordeni! –  au făcut „ochii mici”, desfătându-se cu lucrările maestrului. Un coleg de breaslă stătea cu globul pământesc în mână şi, după ce a urmărit pe unde au umblat covrigii lui Mitroiu „Muscel”, a declarat că acestuia îi lipseşte o expoziţie în Papua şi o lucrare cu modificările genetice pe limba eschimoşilor de pe Novaia Zemlia!

Caricaturile lui Mitroiu „Muscel” au apărut în ziare şi reviste diverse: „Urzica”, „Informaţia Bucureştiului”, „Gazeta de Muscel”, „Gazeta de Argeş” şi alte multe gazete. A organizat în anul 1985, la Clubul ARO, un spectacol omagial, cu 500 de artişti amatori (cor, dans, folclor, recitatori, etc.). A regizat piesa de teatru „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale, în anul 1983.

Mitroiu „Muscel” a publicat cărţile: „Lira”- 2006 (caricatură); „Proverbe şi zicători modificate genetic” – 2012 (umor), „Covrigul făcut cu ou… şi oţet” – 2013 (caricatură). În 2021, în apropierea aniversării a 69 de ani, artistul şi-a făcut cadou o nouă carte, „Zâmbete peste ani”, care a adunat lucrări, majoritatea caricaturi, realizate de-a lungul timpului. Lansările acestor cărţi au avut loc la Galeria „Arta” din Câmpulung şi la Biblioteca Judeţeană din Piteşti. Artistul a obţinut nenumărate premii judeţene şi naţionale, iar multe din lucrările sale au fost achiziţionate în ţară şi peste hotare.

În 2024, a publicat o ultimă carte, „Scrisori din Dlugopole”, pe care intenţiona s-o lanseze în această lună, moment care se va produce postum.

Gheorghe Mitroiu participa frecvent la evenimentele culturale şi era o prezenţă nelipsită la evenimentele bunilor săi prieteni Bogdan Petry şi Radu Enăşescu, aflaţi de curând în postura de a-şi lansa lucrările.

În acelaşi timp, trebuie apreciat „omul” Mitroiu „Muscel”. În tinereţe, a lucrat ca merceolog la ARO. În situaţiile grele, de lipsuri cronice, într-o ţară în care nu se găsea nimic, merceologul Mitroiu reuşea, la limită, să aducă materialele şi piesele necesare fabricării autoturismului de teren muscelean. Seriozitatea, adevărul spus cu sinceritate, comportamentul demn, au fost prietenii care l-au ajutat să devină un reper de seriozitate în compartimentul de aprovizionare al Uzinei. Este adevărat cu nu a fost singurul vârf de lance, că a făcut parte dintr-un colectiv care a ştiut ce vrea.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!