Cel mai important domeniu al Primăriei atunci când ne referim la gospodărirea Câmpulungului este ADP. Serviciul responsabil de aspectul municipiului este, însă, trimis la „luptă” fără oameni şi fără armele necesare în războiul cu indolenţa cetăţenilor, care arată, cu o insistenţă revoltătoare, că, pur şi simplu, nu le pasă. Am scris-o de o mie de ori: mizeria cumplită, care înghite oraşul, nu s-a făcut singură, ci oamenii sunt cauza îngălării de care ne plângem încontinuu. ADP-iştii strâng cât pot şi cum pot, dar în urma lor gunoiul reapare, ca şi când n-ar fi fost ridicat vreodată. N-or fi nici lucrătorii serviciului public un fel de „Speedy Gonzales” pe teren, obosind parcă prea repede, judecând după pauzele de ţigară şi Facebook pe băncile cele noi de pe bulevard, în care i-am surprins deseori. Însă probabil că nici lor nu le vine să-şi dea sufletul strângând mizeria altora, ştiind că nu rezistă curăţenia făcută nici măcar o oră.
- „Ne va fi greu să învăţăm un om – pentru că sunt mulţi dintre ei în vârstă – să manevreze un astfel de aspirator, că-l strică într-o săptămână”
În lunile trecute de când a luat în primire serviciul ADP, în calitate de coordonator, viceprimarul Alin Vlădău spunea că a găsit deschidere din partea lucrătorilor de a colabora. „Merg pe teren, căci, până la urmă, aceasta este cea mai importantă muncă: să identifici problemele şi să participi la rezolvarea lor. Eu particip activ, nu mă feresc să pun şi mâna, dacă este să fac ceva să ajut. Am văzut că oamenii sunt încântaţi de acest mod de lucru. Nu avem oameni suficienţi, pentru că în oraşul nostru sunt multe probleme care necesită implicare personală.”, spunea secundul primăriţei Elena Lasconi.
După ce că nu are angajaţi de ajuns, pentru a face faţă oceanului de bădărănie al celor care murdăresc oraşul, serviciul Primăriei nu are nici măcar o dotare onorabilă. ADP-ştii curăţă cu măturoiul de nuiele sau mătura de plastic, deşi firesc era să fie dotaţi cu aspiratoare manuale.
„Apropo de seminţe şi de mizerii mărunte, am studiat pe internet şi am văzut nişte aspiratoare manuale, uşor de manevrat, şi mă gândesc că le trebuie. Este foarte greu să aduni cu măturoaiele alea verzi, grele, din plastic, care mi se par oribile, de la marginea bordurii, că se lipesc acolo şi se chinuiesc. De aceea nu suntem eficienţi, pentru că nu avem nici utilajele necesare. Nu trebuie să-i condamnăm pe aceşti oameni, căci ei muncesc. Ne va fi greu să învăţăm un om – pentru că sunt mulţi dintre ei în vârstă – să manevreze un astfel de aspirator, că-l strică într-o săptămână. Imaginaţi-vă cum ar fi să ne apucăm să facem irigaţii cu calul, cum se făceau acum o sută de ani. Aşa suntem noi la Câmpulung. În ce ţară civilizată mătură cu măturoiul?! Utilajul mare cum să-l folosim?! În anumite locuri îl folosim. Dar ne lovim de aceeaşi problemă şi mai avem problema pe care o ştiţi: maşinile părăsite. Cum să curăţăm? Ne vom dezvolta treptat, pentru că nu putem să facem, în trei ani, tot oraşul bec. Eu am venit de două luni. Nu ştiu dacă s-a văzut o schimbare sau nu. Oamenii spun că s-a văzut, dar eu simt că se poate şi văd că se poate. Nu ştiu dacă s-a observat că am venit eu. Poate s-a observat pentru că oamenii sunt mai responsabili.”, spunea viceprimarul Alin Vlădău.
În completarea acestuia, colega Ioana Marcu, administratorul public al municipiului, povestea că este cu „urechile ciulite” şi după un program european care să permită dotarea Administraţiei Domeniului Public şi Privat cu ceea ce îi lipseşte în materie de utilaje. „Încerc să mă asigur că, imediat ce găsesc o oportunitate de finanţare, vor fi dotaţi în mod corespunzător. Adevărul este că cel mai uşor ar fi ca o parte din ADP să se rupă şi să transforme într-un SRL. Şi să depună cereri de finanţare în apeluri lansate de P.O.R. – Programul Operaţional Regional, pentru IMM-uri. Chiar în acest moment sunt lansate două apeluri.”, afirma city-managerul.
Şi în ipoteza optimistă a accesării unei astfel de finanţări, care să conducă la modernizarea parcului de utilaje al ADP-ului, va persista problema indicată de viceprimarul Alin Vlădău: lipsa oamenilor pregătiţi, care să ştie să le manevreze.