Pare scenariu de film – un film prost, regizat din culisele unei politici „bolnave” – oprirea, pentru a doua oară, a investiţiei de amenajare a Bulevardului „Pardon”, începând cu data de 2 noiembrie 2023, când o echipă a Inspectoratului de Stat în Construcţii Argeş a „descins” din nou la Câmpulung, tot la o reclamaţie. La fel ca în primăvara anului 2022, când prefectul PNL Radu Perianu a dat în clocot să blocheze şantierul cu un proces politic deschis, vorba aceea, înainte să se usuce cerneala pe procesul verbal al zeloasei instituţii din subordine. Şi ea la fel de grăbită ca şeful Prefecturii să vadă anulată autorizaţia de construire a Bulevardului „Pardon”. De data aceasta, durata „încremenirii” lucrării depinde de două variabile. Până la sfârşitul anului – dar nu este sigur că doar până la sfârşitul anului – este în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr.90 din 27 octombrie 2023, care interzice, printre altele, cheltuielile cu efectuarea de expertize de către primării. Or ISC a impus, la finalul controlului, o expertiză a investiţiei realizate. A doua necunoscută este momentul finalizării acestei expertize, care se adaugă celorlalte aspecte neclare. Practic, nu se ştie nimic, nici când va începe, nici cu ce bani va fi plătită, nici cine o face, nefiind decât trei sau patru experţi în ţară pe această specialitate. Toţi în vârstă şi din cale-afară de solicitaţi.
- ISC n-a controlat Primăria, ci constructorul şi dirigintele de şantier
Complexitatea expertizei cerute de ISC şi volumul de muncă al puţinilor experţi existenţi în ţară în acest domeniu pot amâna finalul lucrării de pe bulevard şi cu un an. Poate chiar doi, în scenariul cel mai pesimist. Sistarea a picat hodoronc-tronc, când mai erau de plantat arbuştii şi pavarea cu piatră cubică a capătului dinspre Biserica „Sfântul Nicolae” – Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. „Este trist. N-am cuvinte. Eu sunt într-o echipă care construieşte, nu care distruge. În acest caz, nu avem cum să ne judecăm, pentru că nu a fost făcut controlul asupra Primăriei. Controlul ISC i-a privit pe dirigintele de şantier şi pe constructor, nu Primăria. Este incredibil că măsura pe care a dispus-o ISC – ca să vedeţi ce mizerie! – a fost aceea de a face o expertiză tehnică. Este un lucru care durează între şase luni şi un an. Există în România trei specialişti care o pot face, toţi peste 70 de ani, înţeleg. Ultima ordonanţă dată de Guvernul PNL – PSD spune foarte clar că nu ai voie să faci cheltuieli pentru expertize şi consultanţă. Noi avem termen de la ISC să facem acest lucru până în ianuarie!”, a afirmat primăriţa Elena Lasconi.
Şi dacă s-ar găsi banii pentru o asemenea expertiză, care nu poate fi plătită din bugetul local, ci tot dintr-o sponsorizare, şi dacă şi-ar face timp pentru noi unul dintre cei trei experţi din ţară, tot n-ar fi posibilă finalizarea ei într-o lună şi un pic. Asta pentru că trebuie analizată întreaga lucrare. „Nu se face expertiză la ceva anume, ci la tot! O să foreze în granit, ca să vadă ce tip de beton a fost, i se face analiza… Asta spune foarte multe despre cât de jos şi cât de distructivi sunt aceşti oameni. Aş vrea să ştie toţi câmpulungenii acest lucru. Dacă mai merge cu „îl cunosc pe x, că am fost colegi şi pe el îl votez”, atunci ne merităm soarta. (…) Şeful ISC îşi pierdea mandatul. Şi i l-a prelungit Alina Gorghiu, preşedintele PNL Argeş, cu încă un an. Probabil, cu acest scop, nu ştiu.”, a mai precizat Elena Lasconi.
Motivul pentru care Câmpulungul se află din nou într-un blocaj cu lucrarea centrală este cauzat şi de relaţia defectuoasă dintre constructor şi dirigintele de şantier. „Dirigintele de şantier care, din punctul meu de vedere, la fel, răspunde politic, nu a dorit să-i semneze situaţiile de lucrări. Această treabă ne-a tărăgănat câteva luni.”, a încheiat şefa Executivului. M.B.