Castrul Roman Jidova, introdus în patrimoniul UNESCO! Aceasta este intenţia autorităţilor cu atribuţii în domeniul culturii, împreună cu proprietarul monumentului istoric. Pentru realizarea acestui deziderat, ieri, 16 noiembrie 2023, a venit la Câmpulung o delegaţie formată din doi reprezentanţi din Marea Britanie, legătura cu cei de la UNESCO, împreună cu patru delegaţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului şi un arheolog de la Muzeul Judeţean Argeş. Aceştia au fost însoţiţi la ruinele castrului de la Apa Sărată de city-managerul Ioana Marcu şi arhitectul şef Mădălina Zăgărin.
„Am discutat despre ce va presupune acest lucru pentru Câmpulung, pentru că introducerea unui sit în patrimoniul UNESCO atrage după sine o mulţime de reguli care trebuie respectate. În Câmpulung, situl se află într-o zonă defavorizată, oamenii care locuiesc în jurul său sunt foarte săraci, sunt în vârstă, văd doar problemele care vin odată cu situl, nu şi oportunităţile. Şi anume faptul că nu pot să construiască cu atâta uşurinţă sau nu se pot extinde cu atâta uşurinţă.”, a afirmat city-managerul Ioana Marcu. „Sau nu mai pot să construiască deloc.”, a completat Elena Lasconi cu varianta cea mai neplăcută, dar şi cea mai apropiată de realitate, odată introdus Castrul Roman Jidova în patrimoniul UNESCO.
În schimb – a continuat Ioana Marcu -, oamenii nu văd oportunitatea de a deschide o terasă, un restaurant, o pensiune „într-o zonă atât de încărcată din punct de vedere istoric”. Castrul are, în acest moment, o rază de protecţie stabilită conform includerii sale în patrimoniul cultural al României, fiind monument de clasa A. „Odată cu integrarea în patrimoniul UNESCO, se vor stabili alte perimetre de protecţie. Înţeleg că există două zone în patrimoniul UNESCO: zona exclusivă a sitului şi o zonă „tampon”, care are alt grad de restricţii. Într-un final, totul se raportează la legislaţia naţională şi nu poate depăşi rigorile legislaţiei naţionale.”, a precizat Ioana Marcu.