Vineri, 17 noiembrie 2023, s-a desfăşurat prima ediţie naţională a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice a Profesorilor de Istorie, care poartă titlul „Orientări vechi şi noi în cercetarea istorică românească”. Organizatorii acestei sesiuni sunt Filiala Muscel a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Centrul de Cercetare Istorică, Arheologică şi de Patrimoniu „Gheorghe I. Brătianu”, Centrul Universitar Piteşti, din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, gazda evenimentului fiind Liceul Teoretic „Dan Barbilian”. Sesiunea Naţională de Comunicări a Profesorilor de Istorie s-a desfăşurat în format hibrid (fizic şi on-line), având cinci secţiuni: Civilizaţii vechi, romanitate, continuitate şi etnogeneză românească; Spaţiul românesc în Evul Mediu; Civilizaţia românilor între medieval şi modern (secolele XVI-XVIII); Românii şi Europa în Epoca Modernă; Românii şi Europa în secolele XX-XXI.
- 31 de participanţi la Sesiunea Naţională de Comunicări a Profesorilor de Istorie
Mesajul de deschidere a evenimentului i-a aparţinut profesorului Ion Oană, preşedintele Filialei Muscel a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. „Evenimentul la care suntem, astăzi (n.r. 17 noiembrie 2023), prezenţi este, de fapt, o continuare a unei munci de aproape zece ani a Filialei (n.r. Filiala Muscel a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România) şi a unor oameni devotaţi istoriei, dedicaţi studiului, precum domnul conf. univ. dr. Claudiu Neagoe. Sesiuni despre „Orientări vechi şi noi în cercetarea istoriei româneşti” au avut loc şi până acum, dar au avut un caracter local şi apoi zonal, dar mai mult local. Ar fi ajuns acum la a IX-a ediţie, însă, în urma Consiliului Naţional de la Lereşti, întrunit la sfârşitul lunii mai, la solicitarea Filialei Muscel a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Societatea Naţională a fost de acord ca această sesiune de comunicări ştiinţifice să poarte un caracter naţional. În acest moment, suntem la prima ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Orientări vechi şi noi în cercetarea istorică românească”. Până în acest moment, s-au înscris 31 de participanţi. Acţiunea se desfăşoară şi fizic, şi on-line, fiind un sistem hibrid, şi sunt înscrieri aproape din toate zonele ţării, nu numai din judeţul Argeş. Acestea sunt din Bacău, Bucureşti, Dolj, Teleorman, Brăila, Braşov, Târgovişte, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu. Pentru prima ediţie, considerăm că participarea este destul de concludentă. Sunt convins că fundamentul ştiinţific al comunicărilor prezentate va fi la nivelul celor care vor susţine, pentru că sunt profesori cu experienţă în învăţământul gimnazial şi liceal, sunt cercetători, sunt muzeografi, cadre universitare şi, cu siguranţă, va fi un eveniment cu profund caracter ştiinţific.”, a afirmat profesorul Ion Oană.
- Claudiu Neagoe: „Am reuşit să transformăm, după nouă ani, o manifestare ştiinţifică locală, devenită regională, într-o manifestare naţională”
Alături de acesta s-a aflat, din partea Centrului de Cercetare Istorică, Arheologică şi de Patrimoniu „Gheorghe I. Brătianu”, Centrul Universitar Piteşti, conf. univ. dr. Claudiu Neagoe. „Pot vorbi despre o tradiţie, pentru că avem un număr important de manifestări pe care le-am desfăşurat. Este o mare realizare, pentru că am reuşit să transformăm, după nouă ani, o manifestare ştiinţifică locală, devenită, în câţiva ani, regională, prin participarea unor colegi din învăţământul preuniversitar din judeţele limitrofe Argeş, într-o manifestare naţională. Proiectul se află la început şi noi ne dorim ca, în fiecare an, să ne vedem aici, la Câmpulung, la Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, fie fizic, fie on-line, să ne putem împărtăşi unii altora experienţele profesionale, ştiinţifice, dobândite în cursul unui an. La această manifestare participă şi alte categorii interesate de cercetarea istorică, mă refer aici la bibliotecari, muzeografi, cercetători ştiinţifici, cercetători independenţi, dar şi tineri studenţi, masteranzi şi doctoranzi, care au posibilitatea, într-un cadru organizat, cu caracter naţional, să dobândească experienţă şi să împărtăşească cercetările unor specialişti, care sunt deja consacraţi sau în curs de a se face cunoscuţi.”, a transmis Claudiu Neagoe.
Robert Adrian ȘTEFAN