23.5 C
Campulung Muscel
13/09/2024

Elena Lasconi: „Chiar dacă ar veni educatoarele şi părinţii să dea cu subsemnatul că vor să rămână copiii acolo, eu nu pot să fiu de acord!” Mutarea preşcolarilor de la Grădiniţa „Sfântul Nicolae” este iminentă

Cele mai noi expertize seismice, executate în această primăvară, pentru două clădiri neconsolidate în îndelungata lor existenţă, obligă autorităţile locale să conceapă rapid un plan de mutare a copiilor care învaţă sub acoperişuri şubrede. Apoi de reabilitare capitală, pentru a garanta siguranţa şcolarilor şi preşcolarilor şi a angajaţilor celor două instituţii de învăţământ, ale căror sedii sunt încadrate, din păcate, în gradul de risc seismic I.

Clasa I reprezintă Urgenţa 1, ceea ce înseamnă, potrivit specialiştilor, că imobilele prezintă pericol major de prăbuşire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. În această grupă intră preponderent construcţiile edificate înainte de 1977. Şcoala „Oprea Iorgulescu”, clădirea veche, care are şi statut de monument istoric, şi Grădiniţa „Sfântul Nicolae” au depăşit suta de ani, timp în care n-au trecut prin intervenţii menite să le prelungească rezistenţa.

În precedentele relatări pe subiectul transferării temporare a preşcolarilor într-o clădire sigură pentru ei şi pentru educatoare, a existat o ripostă din partea contestatarilor deciziilor actualei administraţii locale, cum că imobilul arată bine şi că Primăria face jocul cuiva care vrea să pună mâna pe clădirea ultracentrală. Arată bine pe dinafară, într-adevăr, pentru că a fost făţuită cu vreo două mandate în urmă, dar nu s-a întreprins nicio lucrare de consolidare. Altfel nu mai rezulta risc seismic 1 la recenta verificare a structurii de rezistenţă.

  • Potrivit expertizei, dacă se prăbuşeşte acoperişul grădiniţei, una dintre consecinţe ar putea fi pierderi de vieţi omeneşti  

Cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, Elena Lasconi a vorbit din nou despre situaţia celor două imobile care găzduiesc săli de clasă, ambele încadrate în clasa de risc seismic I. Pentru Şcoala „Oprea Iorgulescu”, corpul vechi al complexului de învăţământ, se găsise soluţia, putându-se reorganiza cursurile în imobilul nou, cel din spate. În schimb, în cazul Grădiniţei „Sfântul Nicolae”, mutarea preşcolarilor nu este opţională. Primăriţa a afirmat, în plenul Consiliului Local, că ea nu-şi asumă continuarea activităţii sub un acoperiş în pericol de prăbuşire, chiar dacă părinţii şi educatoarele semnează, până la ultimul, că vor să rămână într-un spaţiu nesigur.

„Conform expertizei tehnice, dacă va fi o vijelie puternică sau va fi o cantitate mare de zăpadă şi se va dărâma acoperişul, la Şcoala „Oprea Iorgulescu” vor fi doar daune materiale, pe când la Grădiniţa „Sfântul Nicolae” pot fi, Doamne fereşte, pierderi de vieţi omeneşti.”, a punctat şefa Executivului riscurile la care sunt expuşi cei mici şi personalul grădiniţei care funcţionează cu program prelungit.

Singura construcţie disponibilă din oraş, care este şi foarte aproape de căminul de lângă Policlinică, este cea din curtea Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, rezultată din transformarea fostei centrale termice într-un centru multifuncţional. Investiţia începută pe când Câmpulungul era condus de Liviu Ţâroiu nu s-a încheiat nici până în prezent, nefiind compartimentată. Elena Lasconi vorbea despre un necesar de un milion de lei, ca să poată finaliza lucrările la clădirea Şcolii foste nr.3, în care să fie mutaţi, provizoriu, preşcolarii de la grădiniţa de peste drum.

  • S-au găsit, cu mare greutate, fondurile pentru a repara acoperişurile şubrede  

Ca să obţină fondurile de care are nevoie, Primăria a înaintat adrese către Ministerul Educaţiei, Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Judeţean, Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanţe. Cât a obţinut? Zero lei! „Am făcut către toţi adrese, pentru a reuşi să terminăm centrul multifuncţional de la Şcoala 3 şi a muta acolo copiii de la „Sfântul Nicolae”. Pentru asta ne-ar trebui rapid un milion de lei. Nu există. Noi nu avem aceşti bani. Nu ştiu de ce crede toată lumea că noi suntem în Dubai. Suntem la Câmpulung, bani nu avem. Avem doar din fonduri europene.”, mai spunea Elena Lasconi.

Însă, cu mari eforturi – a continuat aceasta -, a găsit sumele pentru a plăti lucrările de extremă urgenţă la acoperiş, atât la „Sfântul Nicolae”, cât şi la „Oprea Iorgulescu”, „pentru ca aceşti copii să poată fi în siguranţă cel puţin doi ani. Până când noi vom putea să facem consolidare şi eficientizare energetică la clădirea veche de la „Oprea Iorgulescu” şi „Sfântul Nicolae”.”, a mai precizat primăriţa.

În această lună, intenţia Executivului este de a depune, pe o axă de finanţare europeană, proiecte privitoare la cele două clădiri. „Cred că o să se aprobe în regim de urgenţă această finanţare, având în vedere faptul că sunt în risc seismic I. Dar după cum merg lucrurile la stat, nu văd o rezolvare, adică să avem clădiri consolidate şi eficientizate energetic mai repede de doi ani.”, a afirmat Elena Lasconi.

  • Soluţia mutării: centrul multifuncţional din curtea Şcolii 3. Dar nici acesta nu este finalizat, fiind nevoie de încă un milion de lei

Oricum, administraţia trebuie să-şi asigure cumva milionul de lei pentru încheierea amenajării interioare la centrul multifuncţional de la Şcoala „Nanu Muscel”, deoarece lucrările de consolidare şi eficientizare energetică nu se vor putea face cu copiii înăuntru la Grădiniţa „Sfântul Nicolae”. Vor fi mutaţi, indiferent de intensitatea ripostei părinţilor şi personalului care, mai mult ca sigur, se vor opune. Chit că în joc este viaţa lor şi a copiilor.

„Avem o echipă de experţi, care se pricep să facă această structură extrem de complicată din podul Grădiniţei „Sfântul Nicolae” cel mai devreme pe data de 10 octombrie. Nu ştiu ce vom face. O să cerem şi părerea Inspectoratului Judeţean. Este o situaţie excepţională. Chiar dacă, mâine, ar veni toate educatoarele şi părinţii să dea cu subsemnatul că vor să rămână copiii acolo, eu nu pot să fiu de acord cu asta, pentru că, în calitate de primar, sunt responsabilă pentru siguranţa şi sănătatea câmpulungenilor. Nu aş putea să-mi asum.”, este convinsă Elena Lasconi că se va ajunge la transferarea activităţii în alt spaţiu.

  • Şi dacă ar rămâne cineva în clădire, podul trebuie verificat zilnic  

„Mi s-a comunicat că, dacă cumva o să rămână cineva acolo – dar nu-mi asum -, în fiecare zi, ar trebui să urce cineva care se pricepe în pod, la „Sfântul Nicolae, să verifice. De la un vânt, care nu trebuie să fie foarte puternic, ar putea să se disloce o bârnă şi să pornească, în cealaltă zi sau peste două zile. Situaţia este foarte delicată acolo. Aş vrea să ne sprijiniţi cu o idee. Am vorbit cu toate educatoarele şi cu doamna director, mi-au comunicat şi de la părinţi, căci toţi părinţii întreabă. Totuşi, vorbim despre 100 de copii de la „Sfântul Nicolae” şi despre 500 de la „Oprea Iorgulescu”. Sunt 600 de copii. Aştept de la expertul care a făcut expertiza tehnică să ne spună care sunt exact lucrările de extremă urgenţă. Ca să aveţi şi dumneavoastră o dovadă că nu este o părere a primarului.”, a adăugat primăriţa.

Consolidarea acoperişului este o soluţie cu o durată de cel puţin doi ani. Cel puţin, aceasta este asigurarea primită de şefa Executivului. „Acolo, problema nu este un cutremur. Problema cea mai mare este un vânt. Trebuie făcută consolidare şi la fundaţie. Dar cel mai rău este acoperişul.”, a încheiat Elena Lasconi. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!