Astăzi, 1 septembrie, la Serele ADP Câmpulung, lucrătoarele supravegheate şi ajutate de Elena Lasconi, o bună bucată de timp, înaintea conferinţei de presă a zilei, au pregătit jardinierele care vor înfrumuseţa bulevardul. Aceste dotări, plătite în totalitate din banii obţinuţi ca sponsorizare de la agenţii economici, care ajută Primăria să finalizeze un proiect lipsit de mobilier urban, reprezintă o completare a spaţiului verde dintre tei. În alveolele pregătite cu pământ fertil vor fi plantate florile recomandate de peisagistul care a lucrat pentru Primărie un studiu în acest sens. Însă jardinierele au fost pregătite cu flori din producţia serviciului public al Primăriei, din raţiuni care ţin de lipsa banilor. Cu ce a reuşit primăriţa să colecteze de la societăţile care au consimţit să se implice în completarea investiţiei cu bănci, coşuri de gunoi, jardiniere şi bolarzi se acoperă costul acestor dotări care au lipsit din proiectul limitat la o asfaltare a carosabilului şi pavare a trotuarelor şi aleii bulevardului. Fabricantul jardinierelor este o firmă din Braşov, care a făcut nişte lucruri deosebite. Jardinierele sunt din fontă şi personalizate cu stema municipiului.
- Câmpulungenii sunt îndemnaţi să anunţe Poliţia dacă sesizează ruperea florilor sau distrugerea jardinierelor
Având ea însăşi pasiunea grădinăritului, primăriţa a insistat să stea pe lângă angajatele Serelor, ca să se asigure că primele dotări pe care le vom vedea pe bulevard vor arăta bine. Şi nu doar s-a asigurat, ci a şi pus mâna la treabă, aşa cum face şi acasă, în propria grădină. Designul jardinierelor este ce trebuie şi numai răuvoitorii nu recunosc câştigul adus pentru estetica lucrării din centru de aceste „accesorii” care nu implică bugetul local. Pe două laturi a fost montată stema Câmpulungului, care personalizează dotări cum n-a avut vreodată Câmpulungul. Acum, grija este să reziste sub pumnii şi picioarele vandalilor care distrug orice apare nou în oraş.
„Vreau să facem jardinierele acestea frumoase cu ce avem. Nu am dat niciun ban pe flori, sunt florile sădite de colegele mele de la Seră. Avem 32 de jardiniere, care vor fi 16 pe o parte, 16 pe cealaltă, câte două în „oglindă” la fiecare dintre cele opt treceri de pietoni. Este complicat, pentru că nu avem chiar atât de multe înflorite şi este bine să ai şi plante înalte, şi plante atârnătoare, şi plante colorate, cel puţin asta îmi place mie să văd. Şi asta am văzut în străinătate, peste tot pe unde am umblat şi am fotografiat. Îmi place foarte mult să grădinăresc.”, spunea Elena Lasconi după câteva ore petrecute lângă angajatele Serelor.
Ca să se asigure că nu sunt distruse bunuri achiziţionate cu rugăminţi la oamenii de afaceri, primăriţa a lansat un apel la câmpulungeni să alerteze autorităţile dacă văd pe cineva vandalizând jardinierele. Şi dacă văd pe cineva rupând flori să sune la Poliţie. „O să facem post fix pe bulevard pentru Poliţia Locală şi sper ca oamenii să respecte. A fost foarte greu să fac rost de atâţia bani. Cred că am adunat peste 500.000 de lei. Am apelat inclusiv la firme mici. Cei de pe bulevard nu au dat nicio sponsorizare, deşi beneficiază de toate aceste lucruri. Dar poate că n-au avut. O să cumpăr şi eu flori, pentru că florile sunt foarte scumpe. Sunt între 30 şi 60.000 de euro cele care vor veni pe partea cu teii. Avem un proiect senzaţional făcut de un peisagist care predă la facultate, la Bucureşti.”, a mai spus aceasta.
Deocamdată, jardinierele umplute cu flori rămân în curtea Serelor câteva zile, pentru a se urmări cum se comportă plantele. Probabil că, săptămâna viitoare, câmpulungenii le vor vedea pe bulevard. Intenţia Elenei Lasconi este de a achiziţiona încă două jardiniere din granit.