„Ca valoare a bugetului, ca line-up şi efort organizatoric, este, de departe, cea mai valoroasă ediţie din istoria de 37 de ani a festivalului.”, este ideea de reţinut despre Posada Rock în 2023, evenimentul care umple oraşul de turişti în week-end-ul 1-3 septembrie. Eforturile depuse în producţia festivalului, de la costuri, până la notorietatea artiştilor invitaţi în recital, îl plasează între primele trei evenimente de gen din România, afirmaţie justificată prin miile de spectatori veniţi preponderent din afara Câmpulungului. Apelul organizatorilor este ca şi câmpulungenii să se numere printre participanţi, fiind, în primul rând, festivalul lor, cu o vechime de 37 de ani.
- Răzvan Brăileanu: „Un lucru pe care l-am remarcat de la ediţie la ediţie: creşte constant valoarea trupelor care se înscriu în concurs”
Pentru partea de concurs, s-au înregistrat 52 de aplicaţii valide din partea unor trupe din România, Republica Moldova, Ungaria şi Croaţia. Juriul format din Cristi Gram, Lenţi Chiriac, Andy Ionescu, Mihai Ilie, Vlad Buşcă, Bogdan Prundeanu, Denis Uţă, Bogdan Trîmbaciu şi Răzvan Brăileanu a ales cele mai bune zece formaţii pentru a participa la finala din Câmpulung. Urcă pe scena de la Posada Rock: Crimena – Craiova, Diluvian Collapse – Timişoara, Endless Dark – Târnăveni, Imprudent – Iaşi, Leather Brigade – Bucureşti, MBP – Bucureşti, Neon Prophecies – Bucureşti, Serpent Stream – Iaşi, Ungolianth – Bucureşti, Wildchild – Sibiu.
„Conform regulamentului de jurizare, în acest an ne-am permis să acordăm un wildcard unei trupe pe care am văzut-o într-un alt festival – Constelaţii Rock – şi care ne-a impresionat. În acest an, vom avea unsprezece formaţii în concurs, a unsprezecea este The Groovy Bastards din Bucureşti. Cele mai multe sunt din Bucureşti, dar ne încântă faptul că avem, totuşi, trupe din majoritatea regiunilor ţării. Toate sunt foarte valoroase, lucru pe care, de altfel, l-am remarcat de la ediţie la ediţie: creşte constant valoarea trupelor care se înscriu în concurs. Abia aşteptăm să le vedem la treabă pe scenă, performând live, să le evaluăm performanţa.”, spunea Răzvan Brăileanu, preşedintele Asociaţiei „Rock Culture” la conferinţa de presă plasată în ziua deschiderii festivalului. Juriul concursului are aceeaşi componenţă ca în etapa de preselecţie.
Primăria asigură o cofinanţare de 25.000 de lei în cadrul proiectului Şcoala de Rock, care include Posada Rock, în acest an, bani care vor susţine premiile pentru primele cinci trupe clasate în concurs.
- Câmpulungenii, îndemnaţi să se alăture turiştilor veniţi special pentru Posada
Formaţiile invitate în recital concertează după următorul program. Recitalurile serii de vineri, 1 septembrie, sunt susţinute de: Doomsday Astronaut, câştigătorii ediţiei de anul trecut a festivalului; Royal Hunt, o trupă din Danemarca, revenită la Posada; Soen, trupa rock „pe val” în Europa şi în lume, care, astăzi, 1 septembrie, a lansat un album nou. „Ei au vrut să-l lanseze la Posada. M-am întâlnit cu ei şi pentru ei Posada este a doua casă.”, a afirmat Bogdan Trîmbaciu despre aceşti artişti suedezi ataşaţi de evenimentul de la Câmpulung, aflaţi pentru a treia oară la Posada. „I-am adus de la început, când nu erau atât de cunoscuţi. În acest moment, ei sunt legaţi emoţional de Posada. Cum mi-au spus când au coborât din autocar: sunt foarte multe festivaluri cu sute de mii de oameni, dar pentru ei, totdeauna, sunt unele speciale. Şi pentru ei Posada este cu totul special.”, a adăugat Bogdan Trîmbaciu.
Sâmbătă, 2 septembrie, vor urca pe scenă în recital: Machiavellian God, o trupă rock populară în România; Cryptosis, din Olanda; Last Hope, din Bulgaria, care a mai fost la Posada şi care, în acest an, a asigurat deschiderea concertului Pantera; Carcass, din Marea Britanie.
Duminică, 3 septembrie, în ultima zi a festivalului, vor asigura finalul unei ediţii memorabile: L.O.S.T., din Bucureşti, o formaţie cunoscută în România; Crematory, o trupă din Germania, solicitată la evenimentele de gen, care n-a mai fost de mult în România; Sodom, din Germania, una dintre cele mai aşteptate formaţii. Bogdan Trîmbaciu spunea că show-ul trupei care va închide ediţia 2023 a festivalului va dura 90 de minute.
„Este un lucru care nu depinde de noi, dar se pare că am nimerit-o şi cu timpul, după ce, anul trecut, ne-a plouat trei zile şi am cărat paie şi paleţi de nu mai puteam de spate. În acest an, am avut timp bun în partea de set-up a festivalului, dar şi timpul festivalului, prognoza se anunţă foarte bună. Drept pentru care aşteptăm cât mai multă lume din Câmpulung la festival.”, a îndemnat Bogdan Trîmbaciu câmpulungenii să vină la concerte.
Biletul de o zi, de 150 de lei, acoperă costul prestaţiilor a zece formaţii pe seară, în condiţiile în care cu 100 de lei, într-un club, asculţi o singură trupă. Şi nu de nivelul celor de la Posada Rock. Pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, intrarea este gratuită. Aceştia au la dispoziţie din nou un loc de joacă organizat de Muzeul Astra, din Sibiu, alt colaborator statornic al organizatorilor Posada Rock, care le oferă celor mici diverse ateliere cât timp părinţii se bucură de concerte. „Zona este amenajată în aşa fel încât părinţii să poată vedea ce se întâmplă în locul de joacă pentru copii şi, în acelaşi timp, să stea liniştiţi şi să se simtă bine.”, a mai spus acesta.
După concurs şi concerte, un DJ va asigura programul de after-party. „Eu cred că este o ofertă culturală extraordinar de bine venită în acest moment în Câmpulung.”, a conchis Bogdan Trîmbaciu, celui căruia i se datorează reluarea, în 2011, a festivalului care a avut o întrerupere de 13 ani.