18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Preţul estimat al acţiunilor deţinute de Financiar Urban la Edilul, asigurat în bugetul local

Rectificarea bugetului Câmpulungului pe anul 2022, care figurează pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de vineri, 23 septembrie 2022, ia în calcul şi preţul acţiunilor deţinute de Financiar Urban la societatea Edilul CGA SA. În momentul în care a fost aprobat bugetul acestui an, n-a fost prevăzută suma de care are nevoie administraţia publică locală pentru finalizarea tranzacţiei. Tranzacţie pe care municipalitatea o vrea încheiată până pe 16 decembrie 2022, când expiră cele trei luni de prelungire a contractului de concesiune încheiat cu Edilul CGA SA. Întrucât necesitatea răscumpărării pachetului de 31% din acţiuni al firmei piteştene a apărut în cursul anului, motiv pentru care a şi fost comandată o evaluare, pentru actualizarea preţului din 2017, trebuie prevăzută în bugetul local suma care i se va plăti vânzătorului. Deocamdată, Executivul caută, prin rectificarea programată la sfârşitul acestei săptămâni, să-şi asigure suma rezultată din evaluarea proprie, care va fi confruntată cu cea efectuată de omul de afaceri Gheorghe Văsâi.

  • Răscumpărarea acţiunilor nu prea este o opţiune    

Financiar Urban, devenită proprietara unei treimi din Edilul în urmă cu 15 ani, este interesată să-şi vândă partea. A fost şi în 2017, când răscumpărarea acţiunilor s-a aflat şi pe agenda de lucru a fostului primar Liviu Ţâroiu, care, la final de 2016, şi-a asigurat şi el o evaluare a preţului acţiunilor. În urmă cu cinci ani, pachetul de 31% din acţiuni, deţinut de firma lui Gheorghe Văsâi, a fost evaluat la 3.340.046,25 lei. Prin Hotărârea nr.93/31 august 2017, fostul Consiliu Local a aprobat cumpărarea pachetului de 2.830.068 acţiuni, la o valoare nominală de 1,1802 lei/acţiune.

Subiectul revine în actualitate, nu de drag, ci din nevoia redobândirii proprietăţii integrale asupra acţiunilor Edilului, pentru a se putea face ceva în viitor. Şi cu operatorul, care trebuie modernizat, şi cu reţelele aflate în suferinţă severă. Investiţii imposibil de acoperit din resursele locale, iar fondurile europene nu se acordă în situaţia unui acţionariat „combinat”.

În această vară, acţiunile care fac obiectul răscumpărării au fost reevaluate, iar preţul total rezultat este cu 679.782,33 lei mai puţin faţă de cel pe care Liviu Ţâroiu era dispus să-l plătească. Evaluarea a indicat o valoare a acţiunii de 0,94 lei, de unde rezultă un total aferent celor 2.830.068 acţiuni de aproximativ 2.660.000 lei. Cu 679.782,33 lei mai puţin faţă de evaluarea realizată în mandatul lui Liviu Ţâroiu.

  • Tranzacţia se va încheia de data aceasta între UAT Câmpulung şi Financiar Urban  

„Capitalul social al societăţii Edilul CGA SA, subscris şi vărsat integral, este de 912.925,30 lei, reprezentând 9.129.253 acţiuni cu valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune. În prezent, capitalul social este deţinut de două persoane juridice, respectiv Municipiul Câmpulung, care deţine un număr de 6.299.185 acţiuni nominative, reprezentând un aport la capitalul social de 629.918,50 lei, respectiv o cotă de participare la beneficii şi pierdere de 69%, şi Financiar Urban SRL, care deţine un număr de 2.830.068 acţiuni nominale, respectiv un aport la capitalul social de 283.006,80 lei, reprezentând o cotă de participare de 31%.”, descrie situaţia acţionariatului materialul pregătit pentru şedinţa de vineri după amiază.

Printr-o adresă din 24 februarie 2022, Financiar Urban le informează pe autorităţile câmpulungene că îşi menţine propunerea de vânzare a pachetului de 31% acţiuni deţinute la Edilul. Prin urmare, Executivul propune Consiliului Local să fie de acord cu includerea în bugetul anului 2022 a sumelor estimate în vederea achiziţionării acţiunilor. „În ceea ce priveşte cesiunea părţilor sociale, aceasta operează între UAT Câmpulung şi Financiar Urban, în calitate de acţionar.”, menţionează documentaţia de şedinţă.

Reţinem din acelaşi material care justifică necesitatea rectificării bugetului local, pentru a se aloca această sumă consistentă în vederea finalizării tranzacţiei, că, „potrivit raportului de evaluare întocmit de expertul SC Androniu Consulting SRL, valoarea acţiunilor a fost estimată la 2.658.000 lei, valoare care va fi prevăzută la partea de cheltuieli a bugetului local (…).” M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!