După aproape o oră de dispută aprinsă în Consiliul Local, pe subiectul stării necorespunzătoare a sălii de sport a Şcolii „Nanu Muscel” – stare reclamată de echipa de volei -, de la instituţia de învăţământ a trimis o adresă Primăriei Câmpulung, prin care informează – ţineţi-vă bine! – că sala de sport este în stare bună! Răspunsul uluitor al şcolii se produce la două săptămâni distanţă de şedinţa Consiliului Local, pe a cărei ordine de zi a figurat proiectul de hotărâre iniţiat de PNL Câmpulung, care presa Executivul să scoată din buget 300.000 de lei, pentru reparaţiile sălii de sport. Unde trebuie puse la punct suprafaţa de joc, care pune la încercare sănătatea voleibalistelor de la CS Muscel, şi grupurile sanitare, îmbunătăţiri care depăşesc, potrivit devizului întocmit, de trei ori suma cerută de liberali.
La aproape un milion de lei s-ar ridica cele două investiţii solicitate de jucătoare, antrenor şi părinţii care ţin echipa din banii lor. În ciuda discuţiilor tensionate, şi politice, din păcate – căci nişte politicieni vorace de imagine au transformat nevoia fetelor de siguranţă în timpul meciurilor în campanie electorală -, informarea transmisă din partea şcolii şochează. Oricine trage concluzia că sala de sport folosită de voleibaliste n-are nevoie de reabilitările care au declanşat tămbălăul din Consiliul Local şi au produs supărări părinţilor implicaţi financiar şi sufleteşte în pasiunea copiilor lor.
Acelaşi răspuns năucitor a fost primit şi din partea directorului Liceului cu Program Sportiv, a cărui bază şi dotare învechite au fost remarcate şi de oficialii de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, care au vizitat şcoala în această primăvară. Dan Şipoteanu a recunoscut în sală dotări de prin anii ’70, de când era el elev!
- CNI vrea să afle în ce stare sunt sălile de sport de la „Nanu Muscel”, LPS, „Dan Barbilian” şi „Carol I”
Primăria Câmpulung a primit, recent, o adresă din partea Companiei Naţionale de Investiţii – Unitatea de Verificare, Control şi Recepţionarea Lucrărilor, prin cere informaţii despre „situaţia obiectivelor recepţionate şi predate de CNI” către Primărie, pentru a le administra, obiective realizate în cadrul colaborării dintre CNI şi municipalitatea câmpulungeană în intervalul 2002-2023. Este vorba despre cele patru săli de sport de la Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”, Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”.
Ce vor cei de la CNI să afle? Frecvenţa de utilizare, ce fel de evenimente şi activităţi se organizează, dacă nu sunt în exploatare, care este motivul pentru care nu sunt utilizate, plus starea în care se găsesc.
Exact ce „doare” cel mai tare, judecând după scandalul extins din Consiliul Local la nivelul comunităţii pe subiectul banilor de reparaţii la sala de sport de la Şcoala fostă nr.3, pe care Primăria nu-i are. Dar sunt şanse ridicate ca fondurile să ajungă la Câmpulung, graţie unei finanţări externe, pentru a cărei obţinere a făcut demersuri Clubul LIONS „Negru Vodă” Câmpulung.
- Cei de la Şcoala „Nanu Muscel” nu pomenesc în răspunsul cerut de CNI că ar fi nevoie de vreo reparaţie
Din răspunsul a doi dintre directorii contactaţi de Primărie, de la şcolile care au săli cu probleme, tragi concluzia că n-au nevoie de investiţii. Din partea Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel” s-a primit, astăzi, un e-mail, pe care bănuim că şi-l însuşeşte conducerea, căci nu trimit subordonaţii mesaje fără acordul ei, al cărui conţinut frapează: starea sălii de sport este „oarecum bună”. Nu se pomeneşte nimic de nevoia de reabilitare a suprafeţei de joc şi a toaletelor, care a declanşat circul liberalilor în Consiliul Local şi în spaţiul public. E-mail-ul informează autorităţile locale că „starea în care se află obiectivul este oarecum bună, deoarece, de-a lungul timpului, s-au făcut lucrări de reparaţii şi investiţii precum: hidroizolarea acoperişului, ignifugarea peretelui dinspre şcoală al sălii de sport pentru obţinerea autorizaţiei ISU, reparaţii şi zugrăveli.”
Oare, adresa CNI, care voia să ştie starea reală a bazei sportive, nu era o ocazie bună, pentru un manager interesat să întreţină bunul respectiv, să se plângă de lipsurile sesizate de jucătoare şi părinţi?! Mai ales că, în cazul de faţă, după cum conducerea şcolii punctează în răspuns, sala este folosită zilnic, aici desfăşurându-şi orele de Educaţie Fizică cei 621 de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Şi tot aici au loc antrenamentele echipei de volei CS Muscelul, de trei ori pe săptămână, în baza unui contract de colaborare.
Oamenii nu pomenesc nimic de milionul de lei de care este nevoie pentru cele două tipuri de reparaţii. Cerinţa city-managerului Ioana Marcu lansată directoarei Alina Laza, imediat cum a primit răspunsul halucinant, a fost să se refacă adresa şi să menţioneze în cuprinsul ei toate investiţiile care s-au făcut în sală, începând cu momentul recepţiei, plus lucrările a căror necesitate a fost dezbătută în cadrul şedinţei de Consiliu Local din 31 iulie 2023: grupurile sanitare, vestiarele şi suprafaţa de joc.
- Şi la LPS, unde oficialii de la Comitetul Olimpic au găsit o sală cu dotări de acum 50 de ani, conducerea spune că starea este bună
Să trecem mai departe, la următorul răspuns, tot în antiteză – mult în antiteză – cu realitatea. La începutul lunii aprilie, a vizitat complexul sportiv al LPS o delegaţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, o formalitate în cadrul procesului de înfiinţare la Câmpulung a Centrului Naţional Olimpic destinat pregătirii juniorilor în domeniul atletismului. Astăzi, 16 august 2023, directorul Dragoş Bugheanu comunică Primăriei că sala de sport a Liceului cu Program Sportiv, utilizată şi ea tot zilnic pentru orele de Sport ale elevilor şi antrenamentele sportivilor, este într-o „stare bună de funcţionare”. Atât sala, cât şi echipamentele.
Răspunsul contrazice ce au văzut la faţa locului primăriţa Elena Lasconi şi oaspeţii de la Comitetul Olimpic, pe a căror faţă se citea dezamăgirea la vederea unui loc îmbătrânit, afectat de igrasie, cu tencuiala căzută, în care nu s-a investit cu deceniile. Sala de sport este un spaţiu deprimant, întunecat, neprietenos, rămas mult în urmă din punct de vedere al dotărilor şi reabilitărilor.
Însuşi George Boroi, secretarul general al Comitetului Olimpic Român, spunea elegant, în timpul vizitei din 4 aprilie 2023: „Nu staţi rău, dar, din păcate, peste tot se vede amprenta timpului. Este clar că trebuie reinvestit în mijloace moderne, trebuie refăcute facilităţile sportive. Pentru înfiinţarea unui centru (n.r. Centru Naţional Olimpic) trebuie să îndeplineşti anumite condiţii”. Le fel, Georgeta Andrunache, preşedintele Comisiei Tehnice Olimpice, membru al CEX al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, le-a mărturisit gazdelor de la LPS că sunt privilegiate să aibă o asemenea bază, singura din ţară de acest nivel. Însă trebuie pusă la punct, pentru că se cunoaşte aproape peste tot trecerea timpului.
Tocmai de aceea baza sportivă a LPS se află pe lista de sinteză a CNI, speranţa derulării investiţiilor de ordinul zecilor de milioane de lei stând în fondurile de la centru. Dar dacă directorul susţine că sala este într-o stare bună, CNI pentru ce să dea banii?!
City-managerul Ioana Marcu a luat legătura şi cu directorul Bugheanu şi i-a cerut acelaşi lucru ca directoarei Laza: să refacă adresa, în sensul de a informa corect în privinţa condiţiilor în care se găseşte sala de sport.
- La „Dan Barbilian” este nevoie de înlocuirea acoperişului. Necesar: 700.000 lei!
În adresa înaintată Primăriei, directoarea Cătălina Ştefănescu menţionează nevoia sălii de sport a Liceului Teoretic „Dan Barbilian”: înlocuirea acoperişului degradat de ploi, situaţie care o face nefuncţională în timpul precipitaţiilor. Înainte de a expedia această informare proaspătă Primăriei, cei de la „Dan Barbilian” au solicitat 700.000 lei pentru această intervenţie.
Nu sunt disfuncţionalităţi la sala de sport a Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. Aici, lucrurile sunt în regulă „în mare parte, datorită domnului director, pentru că directorul a urmărit cum se fac lucrările.”, a precizat city-managerul Ioana Marcu.
Depăşind acest subiect al condiţiei sălilor de sport, strategia Primăriei Câmpulung este de a nu mai aloca bani şcolilor pentru ce cer directorii, ci de a face Primăria investiţiile necesare, pentru a avea controlul total asupra cheltuielilor întreprinse din bugetul local.
Magda BĂNCESCU