3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

Nişte secături îşi bat joc de unul dintre cele mai frumoase locuri din Câmpulung: drumul de la Mărcuş la Godeni

Nu ne-am fi dorit să generalizăm, ca să nu lovim nemeritat în cetăţeni de bun simţ, dar, la ce hal de comportament au unii – prea mulţi, din păcate – nu ne putem reţine următoarea afirmaţie: nu se merită să faci nimic bun pentru comunitate, căci nu se păstrează. În cazul pe care vi-l vom prezenta, nu investiţia în sine a avut de suferit, ci zona pe care o străbate, căci mutarea traficului pe acest drum proaspăt asfaltat a alterat crângul şi proprietăţile cu acces neîngrădit. Gunoi, gunoi, gunoi… de la intrarea din Mărcuş, până aproape de Godeni! De asta sunt capabile nişte secături, care aruncă, într-o totală lipsă de dispreţ faţă de cei care ţin la curăţenie, mizeriile de pe lume. La vederea gropilor cu resturi de toate neamurile, ţi se pare sărac vocabularul ca să cataloghezi nişte nesimţiţi care batjocoresc munca altora, batjocoresc natura şi batjocoresc regulile după care funcţionează o societate civilizată. V-am mai povestit şi în primăvara anului 2021 despre marginea drumului Mărcuş – Godeni care începuse să fie împânzită de gunoaie încă din timpul construcţiei căii de acces care uşura deplasarea dinspre municipiu spre comuna învecinată. Revenim cu o relatare asemănătoare, întrucât, după ce locul a fost curăţat de o familie de toată isprava, nişte tembeli continuă să pângărească frumuseţe de zonă.

  • Pădurea, pângărită de gunoiul unor „gunoaie”

Îmbunătăţirea condiţiei arterei care scurtează distanţa pentru câmpulungenii care au treabă la Godeni şi invers a adus cu sine un mare şi nevindecabil rău: obiceiul unor prăpădiţi, căci nu li se poate spune oameni, de a se debarasa de mizeria din casă, din curte, din cârciumă ori magazin pe viroagele de pe partea stângă, în special, cum cobori spre Godeni. Dar, astăzi, am găsit resturi azvârlite şi prin grădinile mărcuşenilor obligaţi să-şi cureţe proprietăţile de urmele obrăzniciei unor concetăţeni cu minte cât bobul de linte.

Căci numai un ins cu mintea rămasă în urmă este în stare să vină cu sacii de moloz, cu WC-ul din baie, cu pungile doldora de pet-uri şi doze de aluminiu, ca să le arunce la marginea drumului. Nici nu trebuie să faci vreun efort ca să dibui mormanele de mizerie, căci se văd din maşină, la o simplă traversare a legăturii dintre municipiu şi comună.

Păduricea dinspre Mărcuş este o infecţie din pricina „gunoaielor” cu două picioare care se sustrag de la plata unui serviciu obligatoriu. Sacii sunt comuni tuturor gropilor apărute într-un timp scurt. Peste tot găseşti saci, semn că se premeditează acţiunea de debarasare de deşeuri de toate naţiile, pentru a le transporta şi arunca uşor. În mod cert, toţi cei care procedează în această manieră primitivă vin cu maşina. De altfel, pe un câmp cu intrare şi ieşire de la drumul asfaltat se văd urmele proaspete ale unui vehicul care n-avea ce să caute în pădurice decât pentru meteahna unui ins cu dureri în cot de răul comis.

Unii nici nu se mai deranjează să facă astfel de curse, pentru a săvârşi fapta la ascunzişul tufelor de la marginea străzii. Nu, aruncă, pur şi simplu, din maşină. Dobitocul care a umplut malul cu sticle de bere şi nu numai are, probabil, un birt şi vine cu ele aici, ca să nu le predea operatorului de salubritate.

Nu lipsesc saltelele, vasele de WC, resturile provenite din demolări, gunoiul menajer, plasticul sub toate formele şi vă scutim de o enumerare care ar putea continua mult şi bine. Mult şi rău, de fapt, căci fenomenul va prinde amploare, neavând cine şi cum să-l stopeze. N-au dispărut gropile de gunoi din „buricul târgului” din cauza unei Poliţii Locale imposibil de transformat într-un serviciu eficient! Şi-atunci ce speranţă putem avea că va fi oprită practica derbedeilor care murdăresc o periferie de a cărei verdeaţă şi aer curat nu te poţi bucura. Căci pe omul binecrescut îl cuprinde amărăciunea, văzând efectele neputinţei autorităţilor şi ale ignoranţei unora dintre localnici.

Păcat! În urmă cu doi ani, un om de-al locului ne semnala apariţia gunoiului odată cu turnarea asfaltului pe drumeagul devenit dintr-odată preferat pentru scurtarea distanţei între localităţi. Zilele trecute, interlocutorul nostru a revenit cu următorul mesaj. „În ziua de Paşte, anul 2021, împreună cu ginerele meu, la iniţiativa lui, cu fiica mea şi cu nepoata mea, am scos deşeurile din pădurea de la marginea drumului local Mărcuş – Godeni. Acum, deşeurile sunt din nou la locul lor (bineînţeles, altele!). Vă rog să inspectaţi şi gropile de gunoi temporare, stabilite de participanţii la traficul (din ce în ce mai intens!) de pe acest drum local, devenit… „autostradă”, vorba unui cetăţean din Godeni, exasperat de trafic… şi nu numai el, ci şi noi din cartierul Mărcuş.”, ne-a scris de curând un cetăţean pe care educaţia şi simţul de gospodar îl determină să ne atragă deseori atenţia referitor la belelele din „târg”.

Noi ne-am conformat, am inspectat, am fotografiat şi am relatat. Mai departe, este treaba altora să sancţioneze (dacă au pe cine) şi să salubrizeze.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!